- Myślę, że odległe dziedziny są bardzo sobie bliskie - mówi gość Beaty Kwiatkowskiej. - Działam na dwóch odległych biegunach: biologii i designu - dodaje.
Dzięki temu połączeniu już dziś możemy cieszyć się niepowtarzalnymi opakowaniami, de facto produkowanymi przez mikroorganizmy.
Przyszłość widzę w biologii i mikroorganizmach Róża Rutkowska
- Początkowo moja praca to było łączenie tych dwóch odległych dziedzin. Trochę zabawa słowami "robienie" i "rośniecie" - wyjaśnia Róża Rutkowska. - Bo, jeśli materiały mogą rosnąć to jak będziemy nazywali produkcję tych materiałów? Robieniem czy rośnięciem? - pyta.
Materiał, z którego wykonane są opakowania Róży Rutkowskiej to produkt fermentacji. Jak to dokładnie wygląda? Czym jest SCOBY? Co ma z tym wspólnego dziś popularna kombucha? O tym w rozmowie ze "Sztuki jedzenia"
W audycji sprawdziliśmy też jadalne tkaniny, bo istnieją już suknie ślubne z kukurydzy, ręczniki z soi czy bluza z mleka.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Róża Rutkowska (designerka)
Data emisji: 10.03.2019
Godzina emisji: 13.24
pj/ac