Atak na port w Odessie. Stankowski: to oznacza, że nie ma żadnego porozumienia - Dzisiejszy atak rakietowy oznacza, że żadnego porozumienia nie ma. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że żaden statek handlowy nie wpłynie do portu, który jest ostrzeliwany - powiedział w Polskim Radiu 24 Adrian Stankowski z "Gazety Polskiej". Gościem "Debaty dnia" był także Paweł Badzio z "Gazety Obywatelskiej". Zobacz więcej na temat: wojna 2022 wojna na Ukrainie serwis wschodni żywność zboże Rosja ONZ ŚWIAT Europa Polskie Radio 24
W Polsce cukru nie zabraknie. Krajowa Grupa Spożywcza uspokaja Według prognoz Krajowej Grupy Spożywczej płynne dostawy cukru do sklepów powinny zapewnić nadwyżki gromadzone w magazynach. - Mamy w tej chwili ponad 160 tys. ton cukru - poinformował Grzegorz Ziółkowski, dyrektor departamentu logistyki w Krajowej Grupie Spożywczej. Zobacz więcej na temat: cukier żywność sklep sklepy GOSPODARKA POLSKA
Czy w morzach i oceanach zabraknie ryb? – Światowa produkcja ryb i owoców morza jest na rekordowo wysokim poziomie – wynika z najnowszego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. rolnictwa. A jednym z największych wyzwań środowiskowych są obecnie nadmierne połowy: przełowione stada nie mogą się odnowić. Ten problem dotyczy już ponad 35 proc. stad ryb! Zobacz więcej na temat: społeczeństwo żywność ryby Ziemia Mateusz Drozda Trójka
Smaki dawnego Gdańska. Malarskie przepisy z XIX wieku W 1858 roku w Gdańsku ukazała się książka kucharska autorstwa Marie Rosnack. Katarzyna Fiszer i Aleksandra Kucharska postanowiły uwspółcześnić tę publikację, ale nie odbierać jej historycznego ducha, którego odnajdziemy na malarskich fotografiach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia polska kuchnia Gdańsk
Andrzej Gantner: trudności w dostępie do energii będą kreowały kryzys żywnościowy na świecie - Bez prądu, gazu, węgla nie da się po prostu wyprodukować żywności w taki sposób, żeby można było zaopatrzyć cały kraj. Żeby przetworzyć żywność również potrzebujemy energii - mówił w Polskim Radiu 24 Andrzej Gantner (Federacja Producentów Żywności). Zobacz więcej na temat: żywność rolnictwo wojna na Ukrainie bezpieczeństwo ŚWIAT Europa Polskie Radio 24
Akcja Big Jump. "Rzeki i morza są ważne. Zwróć na nie uwagę" - To akcja edukacyjna. Swój symboliczny gest na rzecz ochrony przyrody może wykonać każdy, niezależnie gdzie się znajduje - nad rzeką, jeziorem czy Bałtykiem, a nawet w domu z miską wody - mówił Przemysław Nawrocki z WWF Polska. Zobacz więcej na temat: Czwórka Małgorzata Jakubowska przepisy kulinarne obiad chłodnik
Koniec wege kotletów i sojowych parówek: nadchodzi rewolucja! W ciągu kilku lat ze sklepów w Unii Europejskiej, a więc także i z Polski, może zniknąć większość wege produktów jakie znamy: sojowe parówki, tofu kotlety itd. We Francji, która zwykle jest w awangardzie różnych rewolucyjnych zmian, tak się stanie już od początku 2024 roku. Skąd taki pomysł i o co w nim chodzi? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Michał Fedusio Karol Gnat Trójka wegetarianizm weganizm mięso
Smaki przygody w Ameryce Południowej Rożne postacie baraniny, mnogość gatunków ziemniaków, steki, żebra i ogony wołowe, zupełnie inne niż w Polsce kurczaki oraz… świnki morskie. O swoich kulinarnych doświadczeniach z podróży po Ameryce Południowej w tym wydaniu "Drogi przez mąkę" opowiedział Grzegorz Kapla – autor książki "Nad rzekę, której nie ma". Zobacz więcej na temat: Ameryka Południowa Dwójka Łukasz Modelski
Chłodnik niejedno ma imię. Jak przyrządzić go w domu? Lato w pełni, a w gorące dni przyda się nieco ochłody. W upały zamiast ciepłej zupy doskonały będzie chłodnik. Sprawdzamy, jak go przyrządzić w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Małgorzata Jakubowska przepisy kulinarne obiad chłodnik
"POLIN na łące" - letni relaks na Muranowie Muzeum POLIN zaprasza na nowy sezon letnich wydarzeń kulturalno-rekreacyjnych "POLIN na łące". - Nic tak dobrze nie łączy jak wspólne jedzenie, muzyka i aktywności - mówi Marta Dziewulska, rzecznik prasowy Muzeum POLIN. Sprawdzamy, co ciekawego w programie wydarzenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA Kasia Dydo Katarzyna Dydo Muzeum Historii Żydów Polskich lato
Jedzenie przyszłości. "Klient dostaje rzetelną informację o tym, co kupuje" - Certyfikaty pozwalają nam śledzić źródła pochodzenia produktów. Jeśli ktokolwiek chce zadeklarować, że jego produkt jest ekologiczny, musi spełnić szereg konkretnych warunków - podkreślał Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców. Zobacz więcej na temat: Czwórka etykieta zakupy Marta Zinkiewicz
Jak samodzielnie upiec pyszne bajgle? W Polsce bajgle kojarzą się przede wszystkim z Krakowem, ale ten wypiek popularny jest na całym świecie, można je kupić na ulicach Londynu i Nowego Jorku. Jak upiec bajgle w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Kraków Mateusz Kulik gotowanie kulinaria
Wino gruzińskie. Skąd się bierze jego popularność? Polska jest trzecim co do wielkości na świecie importerem win gruzińskich, a wkrótce najpewniej stanie się największym. Co nas do nich przekonuje? Odpowiedzi na to pytanie szukaliśmy w audycji. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka Gruzja
Problem wywozu zboża z Ukrainy. Prezes PKP: pracujemy nad zwiększeniem przepustowości - To wyzwanie pokazuje, że trzeba myśleć o nowych rozwiązaniach. Nie da się tego zrobić nagle i już. Pracujemy nad zwiększeniem przepustowości, żeby pomóc światu uniknąć klęski głodu - powiedział w Polskim Radiu 24 Krzysztof Mamiński, prezes PKP. Zobacz więcej na temat: żywność kolej PKP wojna na Ukrainie POLSKA społeczeństwo Polskie Radio 24
Zagrożenie głodem na świecie. Jan Krzysztof Ardanowski: mamy możliwość zwiększenia produkcji żywności - Kraje, które mają możliwości i zdolności do rozwoju rolnictwa, powinny robić to w interesie własnym, ale i w ramach odpowiedzialności za ludzkość - powiedział w Polskim Radiu 24 Jan Krzysztof Ardanowski, przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP. Na Forum Wizja Rozwoju rozmowę przeprowadził Adrian Klarenbach. Zobacz więcej na temat: żywność rolnictwo wojna na Ukrainie bezpieczeństwo Jan Krzysztof Ardanowski ŚWIAT Europa Polskie Radio 24
Jedzenie przyszłości - jakie jest w filmach i literaturze SF? Wyciskane z tubek pasty czy kapsułki przypominające tabletki? A może zupełnie nowe produkty, których jeszcze nie zdążyliśmy poznać? Jedzenie to jeden z ważniejszych elementów naszego życia. Jak będzie ono wyglądało w przyszłości? Po ten temat sięgali twórcy filmowi i SF, którzy w swoich obrazach przedstawiali niezwykłe wizje jedzenia przyszłości. Niektóre z nich doczekały się urzeczywistnienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM kosmos żywność Marta Zinkiewicz science-fiction
O kulinarnych wątkach esejów Beli Hamvasa Wino, tytoń, kawa, warzywa, kwiaty, przyprawy, zapachy i smaki. O kulinarnych wątkach esejów Beli Hamvasa zebranych w wydanym właśnie zbiorze "Księga gaju laurowego" rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z dr Karoliną Rychter – filozofką i dziennikarką. Zobacz więcej na temat: literatura Dwójka Łukasz Modelski
Waldemar Buda: to Rosja jest winna obecnego zagrożenia dla bezpieczeństwa żywnościowego na świecie Szef Ministerstwa Rozwoju i Technologii Waldemar Buda w trakcie konferencji WTO mówił o braku bezpieczeństwa żywnościowego z powodu ataku militarnego Rosji na Ukrainę. Według komunikatu resortu konferencja była poświęcona bezpieczeństwu żywnościowemu i wzmocnieniu roli Światowej Organizacji Handlu jako gwaranta międzynarodowego systemu handlu. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA wojna na Ukrainie Waldemar Buda kryzys Genewa