Bigos: czy istnieje przepis idealny? Odkrywamy tajemnice naszej narodowej potrawy! Za oknami jesień w pełnej krasie, a w kuchni już na dobre rozsiadły się potrawy cięższe, rozgrzewające i pożywne. A jednym z takich jesienno-zimowych klasyków rodzimego kucharzowania jest bigos. W każdym domu przygotowywany inaczej, wg specjalnych, rodzinnych przepisów, czasami przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Co więc powinno znaleźć się w prawdziwym, klasycznym polskim bigosie? O tym w rozmowie z Anną Popek mówi szef kuchni Łukasz Konik, autor m.in. książki "Kuchnia regionów". Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA bigos jedzenie kuchnia Anna Popek
Dr Witaminka o polskich potrawach tradycyjnych Pierogi, kotlet schabowy, gołąbki, bigos i żurek.. W audycji "Popołudnik" w Polskim Radiu Dzieciom, rozmawialiśmy o polskich potrawach tradycyjnych. Jak je podawać, aby dania były zdrowe? Na to pytanie odpowiedziała dr Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PIB, znana z anteny Polskiego Radia Dzieciom jako Dr Witaminka. Zobacz więcej na temat: dr Witaminka zdrowe odżywianie Popołudnik w PR Dzieciom Joanna Neuhoff-Murawska radio dla dzieci
Wiceminister Rafał Romanowski zaprasza na piknik Poznaj Dobrą Żywność Piknik Poznaj Dobrą Żywność odbędzie sięna torze wyścigów konnych na warszawskim Służewcu. W niedzielę (18 czerwca) ponad stu wystawców zaprezentuje polskie produkty spożywcze. Współorganizatorem wydarzenia jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo rolnictwo Dwa Teatry
Kierowcy Formuły 1 vs. polska kuchnia Kierowcy zespołu Scuderia AlphaTauri złożyli niedawno wizytę w naszym kraju. Yuki Tsunoda i Nyck de Vries przystąpili do dość niecodziennego zadania. Zmierzyli się z tradycyjnymi, polskimi potrawami. Co smakowało im najbardziej? Zobacz więcej na temat: Radio kierowców Polskie Radio Kierowców Polskie Radio kierowca kierowcy samochód samochody motoryzacja radio kierowcow radiokierowcow radiokierowców radio kierowców online radio kierowców jedynka polskie radio kierowców online radio dla kierowców polskie radio kierowcow polskie radio kierowców dab+ radio kierowcow 24 polskie radio kierowcy radio kierowców 24 Formuła 1 Orlen PKN Orlen wyścigi samochodowe
Żurek zaraz za ramenem. Polskie zupy wśród najlepszych na świecie Rosół, borowikowa, żurek i barszcz czerwony - te cztery polskie zupy znalazły się wśród 50 najlepszych na świecie w rankingu portalu kulinarnego TasteAtlas. Wśród nich najlepszy okazał się żurek, który zdobył drugą lokatę, ustępując jedynie słynnemu japońskiemu ramenowi. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Jankowski Daniel Wydrych Klaudia Porębska zupy żurek rosół kulinaria
Turystyka kulinarna, czyli odkrywanie świata i Polski poprzez kuchnię Podróżowanie szlakami kulinarnymi Suwalszczyzny, Mazur czy innych regionów Polski zdobywa coraz większą popularność w naszym kraju. Co ciekawe tę formę podróży wybierają także turyści z zagranicy, którzy zachwycają się polską kuchnią. Zobacz więcej na temat: Maciej Kurzajewski podróże turystyka społeczeństwo Polska Organizacja Turystyczna
Królowa polskich zup. O bardziej i mniej konwencjonalnych przepisach na rosół Rosół pojawiał się na królewskich stołach, a także na stronach "Pana Tadeusza". O chyba najpopularniejszej w naszym kraju zupie pisano również w pierwszej polskiej książce kucharskiej. Co dom, to inny przepis. Dlatego też rosół może być przygotowany na różne sposoby. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Karolina Rożej Klaudia Porębska Przemysław Bolechowski gotowanie rosół kulinaria
Jak przygotować tradycyjne "dziadki kokuszczańskie"? "Dziadki kokuszczańskie" to okrągłe kluski, o gładkiej lub lekko chropowatej powierzchni z omastą w postaci drobin przyrumienionej słoniny. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Karpaty kuchnia regionalna Mateusz Kulik
Stół i smak w literaturze "Bez zastanowienia kuchnia obumiera, staje się nieprawdziwa" - stwierdza Wojciech Nowicki w książce "Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce". Zobacz więcej na temat: Dwójka Dorota Gacek literatura książki
Beata Rybotycka: słucham bardzo dużo polskich kolęd - W tym świątecznym czasie słucham bardzo dużo kolęd, różnego wydania, a zwłaszcza polskich kolęd. Często mi się zdarza, że kupuje płyty kolędowe, które mnie ciekawą - mówi na antenie Programu 1 Polskiego Radia aktorka filmowa i teatralna Beata Rybotycka. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Małgorzata Raducha aktorstwo Piwnica pod Baranami piosenka album śląskie góry Mazury
Lokalnie i naturalnie: poznajcie lokalną kuchnię Aglomeracji Wałbrzyskiej Już po raz kolejny Lokalna Organizacja Turystyczna Aglomeracji Wałbrzyskiej zorganizowała Festiwal Smaków Aglomeracji Wałbrzyskiej. Przez miesiąc w 15. miejscach można będzie spróbować potraw, których korzenie sięgają głęboko w historię, ale przede wszystkim są związane z regionem. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA smak regiony Dolny Śląsk Piotr Firan Trójka
Kuchnia bez banałów. Polskie tradycje kulinarne Kiedy mówimy o polskiej kuchni, wymieniamy zaledwie kilka flagowych dań i wyczerpujemy temat. Tymczasem tradycja kulinariów naszego kraju sięga znacznie dalej. Jakie potrawy jadano dawniej? Czego nie wiemy o historii polskich dań? Zobacz więcej na temat: Trójka kulinaria Anna Popek tradycja KULTURA
Przepisy polskie i ukraińskie Tym razem prowadzący program Łukasz Modelski oraz jego goście opowiedzieli o podobieństwach i różnicach w przepisach kuchni polskiej i ukraińskiej. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka kulinaria
O pierogach, kluskach i rodzimej tradycji. Nowa książka Zuzanny Zak Z fascynacji polską kuchnią, dawnymi przepisami, ale również naszą historią, kulturą oraz tradycją zrodził się pomysł pisania książek kulinarnych - opowiadała Polskiemu Radiu dla Zagranicy Zuzanna Zak, Polka z Londynu. Zobacz więcej na temat: Wielka Brytania Polonia
"Dawno, dawno temu". Najstarsze księgi kucharskie i zapomniane receptury Za pierwszą polską książkę kucharską uchodzi dzieło "Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw" pióra kucharza rodu Lubomirskich Stanisława Czernieckiego, wydane w roku 1682. Zawiera ono sposoby przyrządzania wyszukanych potraw, które miały trafiać na stoły magnaterii. Zobacz więcej na temat: dzieci Marta Powałowska
"Dawno, dawno temu". Kuchnia na Zamku Królewskim w Warszawie Na czym i czym jadano na dworze Stanisława Augusta? Gdzie jadano obiady czwartkowe pod patronatem króla Stanisława Augusta i kucharza Paula Tremo? Zobacz więcej na temat: dzieci Marta Powałowska
Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski Jagodzianki zna każdy, dla wielu to właśnie ich smak jest symbolem lata. Ta niepozorna bułeczka to nic innego jak drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach jagodowe nadzienie i słodka kruszonka. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody słodycze kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Jagodowy przysmak. Kto robi najlepsze jagodzianki? Na przełomie czerwca i lipca przy leśnych ścieżkach wysypują się ciemne jagody. Rozpoczyna się więc sezon na jagodzianki. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody słodycze