Podróż na Sycylię. Odczaruj Katanię. Czy warto tam jechać? Stereotypowe skojarzenia z Sycylią to mafia i zagrożenia związane z Etną. To jednak też wyspa pełna niezwykłych smaków, wulkanicznych darów, przyjaznych ludzi. O tej drugiej stronie Sycylii opowiada Anna Dudar. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Sycylia podróże Podróże z Czwórką turystyka Włochy zwiedzanie Mafia Etna wulkan Morze Śródziemne
Przepis na focaccię. Rady Jurka Sobieniaka Jedni twierdzą, że wymyślili ją Etruskowie, inni, że starożytni Grecy. Ale dziś focaccia to symbol kuchni włoskiej, a zwłaszcza z nadmorskim regionem Ligurii. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Mangiare all'italiana Wenecja, Bolonia, Rzym, Mediolan i Florencja. Topowe restauracje i bary, lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Podróż po swoich ulubionych miejscach na kulinarnej mapie Włoch proponują Flavia Borawska-Bromska i Małgorzata Minta. Autorki książki "Ciao! włoskie opowieści, miejsca i smaki" były gośćmi tego wydania "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski Dwójka
Smaki włoskich miast. Tam tradycja spotyka się z nowoczesnością Jeśli ktoś chciałby opisać Włochy, to pewnie musiałby stworzyć wielotomową publikację. Flavia Borawska-Bromska i Małgorzata Minta wybrały pięć włoskich miast: Wenecję, Bolonię, Rzym, Mediolan i Florencję. W książce "Ciao! Włoskie opowieści, miejsca i smaki" zdradziły ich kulinarne, i nie tylko, tajemnice. Zobacz więcej na temat: Czwórka Włochy Podróże z Czwórką turystyka Kamil Jasieński Rzym Wenecja jedzenie
To zupa przyniesie Ci szczęście w nowym roku Lenticchie to danie, które Włosi przygotowują na Nowy Rok, bo wierzą, że zupa z soczewicy przyniesie im dostatek i bogatctwo. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
To nie pizza, to pinsa - jak przyrządzić ją w domu? Pinsa, a właściwie pinsa romana, to rzymska kuzynka pizzy. Pinsa romana nie jest okrągła, ale owalna. Czym jeszcze różni się od włoskiego klasyka? Zobacz więcej na temat: Czwórka Włochy jedzenie przepisy kulinarne Mateusz Kulik
Carpaccio - smak nie tylko wołowiny Carpaccio, to pochodzące z Włoch danie, jest popularne na całym świecie. U nas traktowane jako przekąska, we włoskiej kuchni pełni również inną rolę. Sprawdzamy jaką i podpowiadamy, jak przygotować je w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Włochy potrawy przepisy kulinarne Mateusz Kulik
Spaghetti alla puttanesca - jak przyrządzić danie w kwadrans? - Spaghetti alla puttanesca to świetna potrawa dla zapracowanych - mówi w Czwórce szef kuchni Andrea Scarantino. - Można ją przyrządzić prosto i szybko. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik spaghetti Włochy
"Dawno, dawno temu". Kuchnia śródziemnomorska Wszyscy cenimy kuchnię śródziemnomorską. Jest smaczna i zdrowa. Jednak nie zawsze taka była.. Zobacz więcej na temat: dzieci Marta Powałowska Dziecięcy Uniwersytet Ciekawej Historii
Profesor Zbigniew Lew-Starowicz: spotkałem wielu zakochanych Jak przezwyciężyć kryzys w związku? Czy Polacy są w związkach szczęśliwi? Jakie są rodzaje miłości i jaka jest różnica między miłością a przyjaźnią? Gościem audycji "Ona, on i pewien bardzo wyjątkowy gość" był psychiatra i psychoterapeuta, ekspert z zakresu seksuologii profesor Zbigniew Lew-Starowicz. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Ciepielewska Łukasz Sobolewski psychologia miłość Włochy Trójka
Pasta i basta. Historia Włoch w dziesięciu daniach - Do połowy XIX wieku we włoskich książkach kucharskich praktycznie nie było przepisów na makaron. Od dwóch wieków mówimy więc o prawdziwej rewolucji na włoskim talerzu - przekonuje Luca Cesari, autor książki "Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary". Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Jakub Jamrozek
Przez kuchnię wkraczamy do Włoch To będzie specjalne wydanie "Zaklinaczy czasu" - dla łakomczuchów. Zwłaszcza tych, którzy kochają włoską kuchnię. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
Lasagne. Przysmak Horacego i kota Garfielda Choć nazwa tego dania wywodzi się z języka greckiego, to pierwszą zapiekankę z makaronu przyrządzili starożytni Rzymianie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
Chicken parmigiana. Z ziemi włoskiej do Ameryki Tę potrawę bez problemów można dostać w amerykańskich supermarketach, można ją znaleźć w menu wielu włoskich restauracji w USA, można także zrobić ją w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria hobby Mateusz Kulik
Święto i celebracja. Kuchnia włoska na talerzu – Autentyczna kuchnia włoska to klasyk, a klasykę trzeba przygotowywać wybitnie, lub wcale – usłyszeliśmy w audycji "Gorąca płyta". Jak uzyskać najwyższy poziom włoskich dań? Co stoi za sekretem tamtejszej kuchni? Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska kulinaria Włochy Trójka STYL ŻYCIA
Calzone - smak pizzy zamknięty w pierogu - Można powiedzieć, że calzone to pizza w kształcie pierożka - mówi Marco Ghia, szef Włoskiej Akademii Kulinarnej. Delikatne i puszyste ciasto otacza ciepły i rozpływający się środek. A co możemy znaleźć wewnątrz calzone? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie Mateusz Kulik
Ravioli to nie tylko włoska sprawa Makaron to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań – nie tylko we Włoszech. A gdy makaron ten ma wewnątrz farsz, jest jeszcze smaczniej! Bohaterem audycji "Gorąca płyta" zostało ravioli – zazwyczaj nadziewane serem ricotta, mięsem, warzywami, a najczęściej – szpinakiem. W programie odwiedziliśmy warszawską, specjalizującą się w ravioli restaurację, której twórcy opowiedzieli nam, co zrobić, by ta potrawa wyszła nam idealnie. Zobacz więcej na temat: Trójka Włochy Adriana Marczewska restauracja makaron
Z kuchni włoskiej do Polski Tym razem w programie gościł duet niezwykły: on – Sycylijczyk, szef kuchni wychowany na tradycyjnym jedzeniu robionym przez babcię bez użycia robotów kuchennych, ona – Polka, specjalistka od chleba. Joanna Sienkiewicz i Andrea Scarantino! Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA słodycze Trójka Adriana Marczewska