Kobiety do garów Profesja szefa kuchni wiążę się mężczyznami. Dlatego przewrotnie, w Dzień Kobiet znajdziemy najlepsze szefowe kuchni w Polsce, które dumnie krzykną: Kobiety do garów! Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
W świecie odkryć kulinarnych Widujemy czasem w sklepach produkty, o których słyszeliśmy wiele dobrego. Nie decydujemy się jednak na ich kupno, bo… nie za bardzo wiemy co z nimi zrobić. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Konsument w szponach oszustów spożywczych Czy idąc na zakupy do sklepu spożywczego, powinniśmy wietrzyć skierowany przeciwko nam spisek? Przestępstwa związane z żywnością wydają się być mało ekscytujące, ale bywa, że proceder ten osiąga niewyobrażalne rozmiary. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Cygler kulinaria oszustwa
Wołowina. Wdzięczny składnik w kuchni - W ciągu ostatnich piętnastu lat obserwujemy ogromną zmianę w kierunku zrównoważonego podejścia do zwierząt. Z badań wynika jasno, że złe traktowanie zwierzęcia, jego cierpienie, narażanie go na stres, skutkuje pogorszeniem jakości wołowiny - mówił w "Drodze przez mąkę" John Cadieux, szef kuchni i znawca wołowiny. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski Dwójka STYL ŻYCIA
Kuchnia polska jest mylona ze schabowym Aż 82 procent respondentów w badaniu "Polska na Talerzu 2019" wskazało kuchnię polską jak najczęściej wybieraną. Kuchnia rodzima detronizuje kuchnię włoską i pokazuje swe nowe oblicze. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia polska
"Ślepy śledź", czyli śledź bez śledzia – Ta zupa miała imitować smak śledzia w okresach ścisłego postu. To nie żadne nowoczesne wege, tylko nasza polska tradycja postna – mówi Marta Sawicka-Danielak. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Jedzenie na mieście, czyli oszustwa na talerzu Temat przestępstw gastronomicznych bywa często lekceważony, mimo, że jest ich naprawdę zaskakująco dużo. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Cygler kulinaria oszustwa
Tuż za miedzą – o kuchni regionalnej – Chcemy mieć kuchnię polską prawdziwie polską, opartą na regionalnych naturalnych produktach. Chcemy być jacyś – charakterystyczni, ale przede wszystkim prawdziwi – mówił znany chyba wszystkim telewidzom kucharz Karol Okrasa. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
TYLKO U NAS Proekologiczny szał oscarowej gali. Wegańskie potrawy i wystrój zgodny z etyczną konsumpcją Tegoroczne Oscary będą bardziej ekologiczne niż w latach poprzednich. 70 procent oscarowych dań ma zawierać wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego. Akademia Filmowa nie poszła śladami Złotych Globów, które całkowicie wyeliminowały z menu produkty zwierzęce. Zobacz więcej na temat: oscary 2020 Oscary ŚWIAT Ameryka Północna USA Stany Zjednoczone FILM ekologia
Smakowicie i zdrowo, czyli kuchnia warzywna – Nie od dziś można zerknąć na piramidę zdrowego żywienia. Na samym dole jest aktywność fizyczna, a zaraz po niej są właśnie warzywa i owoce – podkreśla autorka audycji Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Zima – czas na zupy… owocowo-serowe? – Zupa jabłkowa z cheddarem, bo to ten ser jest tu głównym składnikiem, jest jednak pięknie zbudowana na owocach – zaskakuje znawca i smakosz serów Gieno Miętkiewocz. Zobacz więcej na temat: Trójka jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Przepis na niedzielny obiad. Jak zrobić ceviche? Ceviche to surowa ryba marynowana w soku z cytrusów - cytryny, limonki i pomarańczy. Potrawa robi się niemal sama i jest najlepszym sposobem na rozpoczęcie przygody z surowymi produktami o morskim pochodzeniu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
Naked cake, minimalizm i zioła, czyli trendy w cukiernictwie na 2020 rok Trendy w cukiernictwie zmieniają się niemal tak często, jak te panujące w modzie. O tym, jak powinien wyglądać, a przede wszystkim smakować, tort na miarę lat 20. XXI wieku opowiedziały nam "Dziewczyny z wypiekami", czyli Małgorzata Nagat i Agnieszka Stankiewicz. Zobacz więcej na temat: Trójka jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Pomysł na niedzielny obiad? Spróbuj arancini Sycylijczycy mówią, że to zabójca głodu. Arancini wyglądają jak małe pomarańcze, ale to chrupiące kulki wypełnione ryżem i mięsnym sosem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Sycylia kulinaria Mateusz Kulik
Podpłomyki, czyli powrót do prostoty – Podpłomyk to najprostsza rzecz na świecie. Mąka, ciepła woda, trochę soli, a potem wyrabiamy ciasto jak na pierogi i wrzucamy na rozgrzaną płytę – mówi autor bloga kulinarnego "Fatalny Facet" Marcin Duda. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Głodna Judy - tort nie był dla niej W kinach już możemy oglądać przejmującą opowieść o Judy Garland. To postać, której życie było przepełnione zawodowymi sukcesami i głodem. Zobacz więcej na temat: Judy Garland Beata Kwiatkowska jedzenie diety Hollywood FILM kino
Troska o środowisko zaczyna się w kuchni! – Świat zmierza do tego, by produkt mięsny był lepszej jakości, a tym samym stał się trochę droższy, by ludzie, ze względów budżetowych, spożywali go trochę mniej – mówi Aldona Zawada z CookUp Studio. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Trendy na 2020. Kuchnia roślinna dla nas i planety - Od kilku lat widzimy trend wzrastający, jeśli mowa o kuchni roślinnej - mówi Michał Lachur, szef kuchni Organic Corner. - Towarzyszy jej filozofia zero waste, miejskie ogrodnictwo i trend kupowania "brzydkich" warzyw - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia wegetariańska Kamil Jasieński dieta zdrowie ekologia