"Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". Wystawa w Muzeum POLIN Czy z talerza można wyczytać, kim jesteśmy: skąd pochodzimy, kim byli nasi przodkowie, kim są nasi sąsiedzi i jaki jest nasz styl życia? "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna", wystawę pod takim tytułem można oglądać w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Żydzi Muzeum Historii Żydów Polskich KULTURA
Branża gastronomiczna wspiera Ukrainę Polscy restauratorzy, kucharze, winiarze włączyli się w akcję pomocy Ukraińcom. Przybiera ona bardzo różne formy - od przekazywania części swojego utargu, poprzez gotowanie dla uchodźców, po realizację zamówień dla ukraińskiego wojska. O szczegółach mówiliśmy w audycji. Zobacz więcej na temat: kulinaria Ukraina gotowanie wojna na Ukrainie Dwójka Ukraina Łukasz Modelski Dwójka
Stanisław Vincenz i kuchnia huculska Czym się różni kulesza od banyszu? Co to jest huślanka? Jak się robi kisielicę z miodem? Zobacz więcej na temat: kulinaria pisarze i poeci Dwójka Łukasz Modelski
Tłusty czwartek. Z jakich składników robi się pączki? W audycji "Cztery pory roku" przyjrzeliśmy się tłustoczwartkowym klasykom - pączkom i faworkom, a także zdradziliśmy przepis na hiszpański deser - churros. Zobacz więcej na temat: przepisy tłusty czwartek pączki faworki Małgorzata Raducha
WaluśKraksaKryzys: ten klip to opowieść o człowieku w momencie zmiany "To, co między nami" to czwarty singiel promujący album "Atak" WalusiaKraksyKryzysa. To wyjątkowa opowieść o człowieku w momencie zmiany. Na ekran tekst Walusia przeniósł Tomek Stenzel. Zobacz więcej na temat: Czwórka teledysk jedzenie zima media społecznościowe Oliwia Krettek Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski
Burek - jak przygotować w domu bałkański przysmak? Burek to legendarne danie prosto z Bałkanów. Zrobiony jest z ciasta półfrancuskiego, z mięsem, białym serem lub szpinakiem wewnątrz. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Bałkany jedzenie Mateusz Kulik
"Psy miłości" - jak Muchy na plan klipu wpuściły psy Są takie miejsca w internecie, dzięki którym możemy odpłynąć i zrelaksować się. Tak jest też w przypadku teledysku do singla zespołu Muchy "Psy miłości". Zobacz więcej na temat: Czwórka teledysk jedzenie zima media społecznościowe Oliwia Krettek Małgorzata Jakubowska Jan Olejniczak
Smash burger - jak przygotować go samodzielnie w domu? Swoją nazwę smash burger zawdzięcza specjalnej metodzie przygotowywania mięsa. Czy możliwe jest przyrządzenie tego specjału we własnej kuchni? Zobacz więcej na temat: Czwórka muzyka rozrywkowa gotowanie kulinaria hamburger sv jedzenie grill Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski Mateusz Kulik
Kuchnia i wojna. Film o tym, jak gotuje się na froncie Kucharze w filmie "Kucharze historii" robią to, co wszyscy szefowie kuchni. Jednak warunki ich pracy są nieco inne - pracują niemal na polu walki, gotują dla żołnierzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie wojsko FILM
Taste the TV - smak z telewizora? Dokonania japońskiego wynalazcy mają sięgnąć naszych kubków smakowych, a to za sprawą telewizora, który będzie przekazywał smak potraw oglądanych na ekranie. Homei Miyashita i jego Taste the TV może być kulinarną rewolucją w świecie mediów. Sprawdzamy, jak ma to działać. Zobacz więcej na temat: Czwórka technologie gotowanie telewizja ekran Beata Kwiatkowska
Pieczony czosnek - dla smaku i zdrowia O zdrowotnych właściwościach czosnku wiemy bardzo dużo. Nie tylko buduje odporność naszego organizmu, ale też jest naturalnym antybiotykiem. Jednak nie każdy może jeść surowy czosnek, więc jego pieczona wersja jest świetną alternatywą. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa zdrowie czosnek Mateusz Kulik jedzenie Szymon Jaworski Małgorzata Jakubowska
Jak jeść i żyć zdrowo? Dietetyk: wystarczy poznać kilka podstawowych reguł - Do filozofii zdrowego żywienia powinniśmy podchodzić nieco bardziej na luzie i zdroworozsądkowo, ponieważ wszystko jest dla ludzi. Skrajne podejście często powoduje tak naprawdę odwrotny efekt. Jak najbardziej każdy z nas może usiąść przy stole i nie odmawiać mamie barszczu z uszkami - powiedział na antenie Polskiego Radia 24 doradca żywieniowy Krystian Batóg. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Piotr Wąż zdrowe odżywianie jedzenie żywność społeczeństwo zdrowie
"Łamała stereotypy i konwenanse". Dr Wodzińska o Lucynie Ćwierczakiewiczowej - Była propagatorką zdrowego żywienia, ruchu, bardzo często pisała o higienie, o porządek i sama ten porządek utrzymywała - tłumaczyła historyk - mówiła w Polskim Radiu 24 dr Izabela Wodzińska, historyk, kustosz w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej o Lucynie Ćwierczakiewicz. - Czytając jej poradniki można się przekonać, że jej porady mają charakter rewolucyjny i można je zastosować także dzisiaj - zaznaczyła. Zobacz więcej na temat: Magdalena Merta Boże Narodzenie społeczeństwo kobieta
Święta bez zbędnych kilogramów. Czego się wystrzegać? Dzień przed Wigilią i świętami dietetyk, korzystając z najnowszej wiedzy żywieniowej, przedstawia propozycję kompozycji potraw, które będą zgodne z tradycją, a jednocześnie nie zrujnują zdrowia i nie będą przyczyną przyrostu zbędnych kilogramów. Zobacz więcej na temat: święta dieta ryby żywność Artur Wolski
Świąteczne pogotowie kulinarne. Sposób na pozbawionego zapachu karpia Co roku jest to samo. Kiedy zacząć przygotowania kulinarne do świąt tak, żeby potrawy były świeże i smaczne, ale jednocześnie, żeby był czas na ich spokojne przyrządzenie? I co zrobić, żeby tradycyjny karp nie miał posmaku mułu? Zobacz więcej na temat: gotowanie Małgorzata Raducha Wigilia
Kiedyś nisza, dziś popularna usługa. W pandemii szybko rośnie zainteresowanie cateringiem pudełkowym "Rzeczpospolita" pisze o szybko rosnącym zainteresowaniu Polaków dietami pudełkowymi. Przynajmniej raz z tego rodzaju cateringu korzystało 37 proc. Polaków. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA
Z kina na talerze. Gdy filmy dostarczają inspiracji Trwa Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków. W tym roku zabrakło na nim sekcji kulinarnej, ale nie oznacza to, że wątków kulinarnych nie ma. Kulinarne inspiracje w filmach wyszukuje Inessa Kim, miłośniczka gotowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska FILM
"Rosja od kuchni". Pomysł na tę książkę narodził się w daczy Stalina - W książce "Rosja od kuchni" chciałem pokazać, przez jakie zmiany polityczne przechodziła Rosja w XX i XXI wieku - mówi Witold Szabłowski, dziennikarz i reportażysta. - Jednym z wyznacznikiem tych zmian jest np. kawior, niektórym przywódcom serwowany w wielkich wazach, innym cienko smarowany na chleb - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński reportaż KSIĄŻKA Rosja