Coraz więcej gatunków ryb zagrożonych jest wyginięciem Jutro Światowy Dzień Oceanów. Ma przypominać o odpowiedzialności jaką za ich stan ponosi ludzkość i w jakim stopniu jest od nich zależna. Choćby dlatego, że ryby i owoce morza są głównym źródłem białka dla ponad trzech miliardów ludzi. Morza i oceany wytwarzają większość dostępnego dla nas tlenu. Zobacz więcej na temat: ekologia Dariusz Kwiatkowski rolnictwo
Warto skusić się na świeżą rybę! Ryby to znakomity, acz niedoceniany w Polsce rodzaj mięsa. Co sprawia, że są one tak zdrowe? Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA jedzenie zdrowie dieta
Na ryby - wędkarskie pasje pisarzy Na początku długiego majowego weekendu zapytamy utwory poświęcone tematyce łowienia ryb. Bohaterami audycji będą m. in. Kornel Filipowicz i Ota Pavel. Zobacz więcej na temat: literatura
Zdrowy jak ryba? To już nieprawda Dietetycy przekonują, że ryby zawierają tyle cennych składników, że należy je jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Z kolei naukowcy ostrzegają, żeby dobrze się zastanowić nad wyborem ryby do jedzenia. Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowie i dieta jedzenie dieta STYL ŻYCIA Sława Bieńczycka
Ryby - zdrowie na talerzu. Czy zawsze? Podczas audycji zajmiemy się tematem ryb na naszych stołach. W jaki sposób wybrać te, które będą dobre dla naszego zdrowia? Zobacz więcej na temat: ryba zdrowie i dieta zdrowie zdrowe odżywianie
Czy ryba jest zdrowa jak ryba? W wielu krajach europejskich dietetycy przekonywali: "Jedzcie ryby! Są zdrowe". Dziś ostrzegają przed pangą z Wietnamu, łososiem z Norwegii czy rybami z naszego Bałtyku. Zobacz więcej na temat: Trójka żywność Morze Bałtyckie zdrowie Kuba Strzyczkowski
Polska największym importerem norweskiego łososia W 2017 roku Polska była najważniejszym odbiorcą norweskiego łososia. Na nasz rynek trafiło w ubiegłym roku 132 tysiące ton tej ryby, wynika z raportu Norweskiej Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza. Zobacz więcej na temat: żywność import eksport
Postanowienia żywieniowe na 2018 rok Nowy Rok to czas wielu postanowień i zapowiedzi zmian w wielu obszarach naszego życia m.in. w odżywianiu. Warto zweryfikować to, co do tej pory uważaliśmy za smaczne, pożywne i zdrowe, szczególnie gdy pojawiła się nadwaga i w badaniach podwyższony wynik cholesterolu. Zobacz więcej na temat: żywność jedzenie dieta kuchnia NAUKA
Mniej karpi na świątecznych stołach Ryb dużo w Polsce nie jemy, poza oczywiście okresem Bożego Narodzenia, kiedy to na stołach królują zwłaszcza karpie. Tradycja hodowli tych ryb jest długa, a nasz kraj i Czechy są największym producentem karpi w Europie. Zobacz więcej na temat: ryba Aleksandra Tycner
Kontrola żywności: masło w porządku, gorzej z rybami Ryby i masło - tych produktów w czasie Świąt Bożego Narodzenia sobie na ogół nie żałujemy. Zobacz więcej na temat: święta Aleksandra Tycner
Jaka jest najlepsza ryba na święta? – Wszystko zależy od naszego smaku, gustu i tego, jakie danie chcemy przyrządzić – mówi Joanna Ornoch. Jak dodaje, ważny jest nie tylko gatunek ryby, ale także to, skąd ona pochodzi. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jedzenie żywność przepisy kulinarne STYL ŻYCIA ryba
Polski karp w Watykanie Od kilku lat ryby z Polski - najpierw same karpie, później także inne słodkowodne - trafiają w czasie Wigilii na watykańskie stoły. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Wigilia Watykan
Karpi w tym roku mniej i są droższe Tegoroczna pogoda nie sprzyjała hodowli karpi. Są one mniejsze niż zazwyczaj, a to oznacza, że ich produkcja także będzie mniejsza - powiedział PAP prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" Zbigniew Szczepański. Dla klientów oznacza to tez wyższą cenę. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Karp ceny Wigilia
Pierwotnie rybą wigilijną był szczupak Przyzwyczailiśmy się do tego, że na świątecznych stołach króluje karp. Ale czy zawsze tak było? O znaczeniu ryb w polskiej kuchni XVII wieku w "Czterech porach roku" mówiły Paulina Szulist-Płuciniczak i Joanna Jaroć z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha kuchnia polska kulinaria Wigilia
Ryby na świątecznym stole. Jak je wybierać, by nie szkodzić środowisku? Dla wielu Polaków nie ma świąt Bożego Narodzenia bez ryb. - Byłoby dobrze, by apetyt na nie przyszłych pokoleń też mógł być zaspokojony. Dlatego trzeba prowadzić połowy odpowiedzialnie - mówiła Justyna Zajchowska z WWF Polska. Zobacz więcej na temat: Czwórka święta STYL ŻYCIA Justyna Majchrzak zwierzęta ekologia
Czy ryb wystarczy? Jest na to sposób Od 20 lat pozarządowa organizacja MSC, zabiega o to, aby ryby i owoce morza były pozyskiwane tylko z łowisk, którym nie grozi wyniszczenie. Zobacz więcej na temat: ekologia Dariusz Kwiatkowski
Jak wybrać w sklepie dobrą rybę? UOKiK radzi Inspekcja Handlowa sprawdziła jakość ryb, owoców morza i przetworów z nich. Dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 proc. sklepów i hurtowni. Najwięcej zastrzeżeń kontrolerzy mieli do ryb mrożonych. Zobacz więcej na temat: UOKiK żywność
Jacek Kolendowicz. W podwójnej roli: menedżera i pasjonata Jako szef wędkarskiego pisma musi być nie tylko zapalonym wędkarzem, ale też dobrym menedżerem. Niełatwo sprostać tej podwójnej roli. Na szczęście dla Jacka Kolendowicza, bo nim mowa, redaktora naczelnego miesięcznika „Wędkarski Świat” i dyrektora generalnego wydawnictwa o takiej nazwie, praca jest przyjemnością, a przyjemność pracą. Nieraz bowiem pracuje z wędką w ręku. Zobacz więcej na temat: Dariusz Kwiatkowski