Dwutlenek tytanu. Czy ten barwnik ma negatywny wpływ na nasze zdrowie? Czym jest dwutlenek tytanu? To barwnik o symbolu E171, z uwagi na właściwości rozjaśniające nazwany również bielą tytanową. Od lat jest stosowany jako dodatek do żywności, mający nadać jej atrakcyjną, białą barwę. Wygląda jednak na to, że nadszedł koniec stosowania tej substancji. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka żywność Unia Europejska prawo
Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski Jagodzianki zna każdy, dla wielu to właśnie ich smak jest symbolem lata. Ta niepozorna bułeczka to nic innego jak drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach jagodowe nadzienie i słodka kruszonka. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody kuchnia polska kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Jagodowy przysmak. Kto robi najlepsze jagodzianki? Na przełomie czerwca i lipca przy leśnych ścieżkach wysypują się ciemne jagody. Rozpoczyna się więc sezon na jagodzianki. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody kuchnia polska
Światowy Dzień Ciastek. Sposób na idealne wypieki i na słodki biznes O co zadbać, aby ciasto drożdżowe wyszło nam, jak należy? Jaka powinna być idealna beza? Od czego powinna zacząć osoba, która chce zawodowo zająć się cukiernictwem? Te pytania w Światowym Dniu Ciastek zadaliśmy Aleksandrze Boreckiej, cukiernikowi samoukowi, która od pięciu lat prowadzi własny słodki biznes. Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Firan STYL ŻYCIA ciasteczka ciasta ciasto drożdżowe cukier cukiernia jagody
Dzieci w Polsce tyją najszybciej w Europie Jak alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia, dzieci w Polsce tyją szybciej od swoich kolegów ze Starego Kontynentu. Problem z nadmierną masą ciała dotyczy 10 proc. małych dzieci do trzech lat, 30 proc. dzieci w wieku wczesnoszkolnym i 22 proc. młodzieży do 15. roku życia. Zobacz więcej na temat: otyłość zdrowie dziecka zdrowie zdrowie i dieta kuchnia polska nowotwory nowotworowy cukrzyca narodowy fundusz zdrowia medycyna młodzież cukier cukierki słodkości nadwaga badania Światowa Organizacja Zdrowia WHO choroba
12 kwietnia to Dzień Czekolady. Słodko-gorzka historia 12 kwietnia to Dzień Czekolady. Lubimy ją jeść i pić, poprawia nam nastrój, a do tego, ze względu na dużą zawartość magnezu, dodaje nam zdrowia. Jaka jest historia czekolady i po czym możemy poznać, że wszyscy ci, dzięki którym możemy ją smakować, zostali uczciwie wynagrodzeni? Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Firan czekolada desery deser czekoladowy jedzenie Ameryka Południowa handel Majowie Aztekowie Krzysztof Kolumb
Cukier, emulgatory i olej palmowy. Jak skutecznie i poprawnie czytać etykiety? Każde opakowanie powinno zawierać te same informacje. W praktyce jednak mało kto ma ochotę i siłę, aby podjąć się lektury drobnego druku. Jak czytać etykiety i na co zwrócić uwagę analizując skład kupowanego produktu? Zobacz więcej na temat: zdrowe odżywianie jedzenie dieta Trójka społeczeństwo Tomasz Miara
Chęć na słodkości może być spowodowana niewyspaniem Najczęściej dotyczy to nastolatków. Zobacz więcej na temat: sen cukier młodzież
Czy cukier poprawia nastrój? Naukowcy twierdzą, że wręcz przeciwnie Według obiegowej opinii słodycze, a dokładnie zawarty w nich cukier sprawia, że odczuwamy przyjemność, myślimy sprawniej i pracujemy szybciej. Badania wspólnie przeprowadzone przez brytyjskich i niemieckich naukowców wykazały, że sięganie po cukier w celu poprawy samopoczucia może przynieść wręcz odwrotny skutek. W ciągu godziny od spożycia słodyczy spada koncentracja i wzrasta zmęczenie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA społeczeństwo dieta węglowodany cukierki jedzenie badania mózg humor
Kalendarz adwentowy i jego historia Kiedyś występowały jedynie w formie kolorowych, płaskich pudełek z dwudziestoma czteroma okienkami z mleczną czekoladką w środku. Dziś przybierają najróżniejsze formy. Kalendarz adwentowy, bo o nim mowa, można kupić zarówno w sklepie, jak i online. Można też wykonać go samodzielnie, przy okazji angażując całą rodzinę. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo Piotr Firan kalendarz Adwent Boże Narodzenie święta Martyna Masztalerz dzieci rodzice czekolada
Dobre, nie za słodkie. Dziś obchodzimy Dzień Ciasta Ląduje na naszych stołach w dni urodzin (przyozdobione świeczkami), dni imienin, w święta, a często zupełnie bez okazji. 26 listopada to National Cake Day, czyli Dzień Ciasta. Jakie wyroby cukiernicze zjadamy najchętniej i jakie cechy powinna posiadać osoba, która przygotuje idealny, pyszny wypiek? Zobacz więcej na temat: Przemysław Cięgotura Łukasz Sobolewski Trójka ciasta słodkości jedzenie desery kuchnia kulinaria cukiernia społeczeństwo
O dziwnych słodyczach na świecie Czy wiecie, co to jest baklawa? O niej i o innych smakołykach opowiada Pascal Brodnicki. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska
Wyjątkowy "diament". Najmniejsza trufla na świecie sprzedana za gigantyczne pieniądze Rekordowo małą białą truflę sprzedano za wyjątkowo wysoką sumę podczas aukcji we włoskim regionie Marche - podały lokalne media. Okaz ten waży zaledwie 0,07 grama, a jego cena wyniosła 140 euro, czyli 2 miliony euro za kilogram. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa Włochy
Honeycomb toffee - ciasteczka, które pobijają internet Głównym składnikiem tych ciastek o strukturze plastra miodu jest cukier. Ich szalona popularność w sieci wzrosła wraz z pojawieniem się serialu "Squid Game". Podpowiadamy, jak zrobić honeycomb toffee w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Szymon Jaworski Małgorzata Jakubowska Mateusz Kulik
Blikle - moc dawnych, sprawdzonych przepisów... na biznes i na słodycze 152 lata temu, 11 września 1869 roku Antoni Kazimierz Blikle założył cukiernię w Warszawie, która stała się słynna na całą Polskę, a w Warszawie w wielu okresach wręcz kultowa. Zobacz więcej na temat: Warszawa cukiernia PRL
New York Cheescake. Sernik z kąpieli wodnej Klasyczny amerykański sernik tak naprawdę został przygotowany przez ludzi starożytnych cywilizacji: mieszkańców Hellady, starożytnego Rzymu, starożytnych Chin i Indii, a nawet starożytnej Rosji. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
Pastéis de nata. "Słodkość klasztorna" z Portugalii Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Legenda mówi, że powstały jako "produkt uboczny" konserwowania habitów. Do usztywniania swoich strojów zakonnicy używali ogromnej ilości białek, z żółtek, które zostały, zaczęli robić pastéis de nata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Portugalia kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Pastéis de nata. Słodycz lata w Portugalii Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Podpowiemy, jak przysmak Portugalczyków przyrządzić w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Portugalia kulinaria gotowanie