Zmiana stylu życia. Skuteczna dieta to nie tylko potrawy - Dieta jako słowo pochodzi ze starogreckiego języka i oznacza styl życia. A dziś kojarzone jest z rezygnacją z wielu potraw. Ale wiele zależy od podejścia do sposobu jedzenia, bo zdrowie jest bezcenne, a jego podstawą jest regulowanie masy naszego ciała - mówiła w Polskim Radiu 24 dietetyczka Milena Nosek. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Małgorzata Telmińska dieta otyłość odchudzanie
Partia precli w czekoladzie wycofana z Lidla. GIS ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii precli w czekoladzie mlecznej i deserowej, których spożycie może spowodować uczucie pieczenia w ustach oraz bolesność języka i jamy ustnej. Produkt jest wycofywany. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS słodycze społeczeństwo lidl
Polskie Radio 24 Rolnictwo ekologiczne. Wytwarzanie żywności w zgodzie z przyrodą - Rolnictwo ekologiczne to wytwarzanie żywności przez gospodarowanie w sposób zgodny z naturą, co wymaga zdobycia odpowiedniego certyfikatu. Coraz więcej rolników dostrzega w tym sposób na zdobycie rynku, bo konsumenci zwracają uwagę na to, jak żywność jest produkowana - mówiła w Polskim Radiu 24, dr inż. Urszula Sołtysiak, wieloletnia wykładowczyni SGGW, współzałożycielka pierwszej w naszym kraju jednostki certyfikującej rolnictwo ekologiczne. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 ekologia rolnictwo Marta Hoppe Unia Europejska certyfikat
Rewolucja w Polsce. Wegańska przystań zamiast kiełbasy Stolica Polski, kojarzona z kiełbasą i śledziem, jest teraz wegańską przystanią - pisze w piątek brytyjski dziennik "Guardian", przypominając, że Warszawa od sześciu lat znajduje się w czołówce rankingu "vege miast" świata, a przed trzema laty "National Geographic" przyznał jej pierwsze miejsce. Potwierdzają to badania CBOS. Wynika z nich, że coraz więcej Polaków rezygnuje z mięsa. Zobacz więcej na temat: POLSKA Warszawa wegetarianizm weganizm dieta zdrowie kuchnia polska
Kooperatywa spożywcza. Nowy pomysł na kupno żywności - Nasza kooperatywa obniża koszty zakupu żywności oraz zapewnia dostęp do producentów z ekologicznym certyfikatem. To dodatkowo wspiera małych, lokalnych producentów i daje nam pewność, że te produkty są zdrowe - mówiła w Polskim Radiu 24 Olga Szkolnicka z Opolskiej Kooperatywy Spożywczej. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Marta Hoppe ekologia
Salmonella w partii jajek. GIS wydał ostrzeżenie Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii jaj. W jednej z pięciu próbek ujawniono obecność bakterii Salmonella spp. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS jajko bakterie
Suszenie żywności. Skuteczny sposób na ograniczenie odpadów - Każdy produkt spożywczy nadaje się do suszenia, choć najczęściej robimy tak z owocami, grzybami i warzywami oraz z mięsem - mówił w Polskim Radiu 24 Radosław Bogusz z Instytutu Nauk o Żywności SGGW. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 ekologia konserwacja ryby mięso Marta Hoppe owoce
Freeganizm, czyli antykonsumpcyjny styl życia - Pracownicy sklepów mają do nas zaufanie i dość często wstawiają dla nas żywność w ten sposób, abyśmy mogli z niej skorzystać - mówiła w Polskim Radiu 24 freeganka Magdalena Piotrowska. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Marta Hoppe ekologia ochrona przyrody jedzenie
Akwakultura. Nowa technika masowej produkcji żywności - Ludność naszej planety ma już taką liczebność, że tradycyjne połowy ryb, stały się problemem dla zachowaniu wielu gatunków dla przyszłych pokoleń. Dlatego potrzebna jest akwakultura i zrównoważone rybołówstwo - mówił w Polskim Radiu 24 ekspert w dziedzinie akwakultury i ekologii wodnej dr hab. Radosław Kowalski. Zobacz więcej na temat: PolskieRadio 24 Patryk Michalski ryby Ocean Atlantycki Morze Bałtyckie
Maciej Kierkla o kuchni azjatyckiej w polskim wydaniu Budki z azjatyckim jedzeniem to stały element na ulicach polskich miast. Właśnie o tych restauracjach Kamil Jasieński rozmawiał z autorem profilu "Kozak chinole wwa blog", który dzieli się swoimi opiniami na temat lokali z azjatyckim jedzeniem w niecodzienny sposób. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także jedzenie kuchnia chińska Azja restauracja Kamil Jasieński Maciej Kierkla
NAUKA Kawa o poranku najlepsza dla zdrowia. Nowe wyniki badań Naukowcy z Tulane University w Nowym Orleanie opublikowali wyniki badań na temat picia kawy. Wyniki są jednoznaczne - kawa o poranku korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci oraz to związane z chorobami układu krążenia. Zobacz więcej na temat: kawa zdrowie USA Stany Zjednoczone Ameryka ŚWIAT
Veganuary, czyli styczeń w wersji vege Akcja Veganuary zachęca się do tego, żeby w pierwszym miesiącu nowego roku przejść na bezmięsną dietę. Jak na organizm wpływa brak mięsa przez miesiąc? Jakie korzyści ma z tego nasza planeta? Na te pytania odpowiedziała Karolina Centkowska z organizacji RoślinnieJemy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także Weronika Puszkar Marta Hoppe jedzenie wegetarianizm weganizm Karolina Centkowska
Polacy marnują tony jedzenia. "Nie mamy w ogóle świadomości" Przeciętny Polak wyrzuca 1,6 kg świątecznego jedzenia - wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie firmy wpływu społecznego Too Good To Go. To właśnie w Wigilię marnuje się najwięcej potraw - ponad 9 tysięcy ton. Zobacz więcej na temat: POLSKA Polskie Radio jedzenie święta Karol Surówka
Poświąteczna plaga, czyli powszechne marnowanie jedzenia 87 procent Polaków wyrzuca jedzenie między 23 a 30 grudnia. W koszach ląduje blisko 62 tys. ton produktów żywnościowych, co daje aż 1,6 kg na osobę! Zobacz więcej na temat: społeczeństwo jedzenie Wigilia Święta Bożego Narodzenia Boże Narodzenie marnowanie żywności ekonomia ekologia Józef Niewiarowski Michał Nogaś Trójka Zobacz także
Marnowanie żywności. Każdy z nas musi zmienić swoje przyzwyczajenia - Tych niechlubnym dniem kiedy wyrzucamy najwięcej żywności do śmieci jest niestety Wigilia - powiedziała w Polskim Radiu 24 Beata Pałczyńska z firmy wpływu społecznego Too Good To Go (polskie tłumaczenie to: "Za dobre żeby wyrzucić"). Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Marta Hoppe marnowanie żywności
Świąteczna uczta. Niektórzy zjedzą nawet 10 tys. kalorii Przeciętny Polak zje podczas świątecznego dnia 6 tys. kalorii - takie wyliczenia, obejmujące jeden świąteczny dzień, przedstawia prof. Danuta Figurska–Ciura, ekspertka ds. żywienia z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zdradza, że niektórzy pozwalają sobie na jeszcze więcej, nawet na 10 tys. kalorii. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wigilia Święta Bożego Narodzenia jedzenie gotowanie kuchnia kulinaria zdrowie
Co zrobić, by się nie przejeść w święta Bożego Narodzenia? Wystarczy zwrócić uwagę na kilka kwestii, aby święta Bożego Narodzenia upłynęły nam w rodzinnej atmosferze, bez poczucia, że zjedliśmy za dużo i bez bólu brzucha. Zobacz więcej na temat: medycyna Artur Wolski dietetyk Boże Narodzenie
Masło będzie tańsze? Kołodziejczak: na początku przyszłego roku - Spadku cen masła można spodziewać się na początku przyszłego roku - ocenił wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak. Jego zdaniem, obecna cena tego tłuszczu windowana jest m.in. przez zamówienia cukierników i zza granicy. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo masło Michał Kołodziejczak GOSPODARKA