Polskie Radio
Section05

żywność

Polskie Radio 24 Rolnictwo ekologiczne. Wytwarzanie żywności w zgodzie z przyrodą

- Rolnictwo ekologiczne to wytwarzanie żywności przez gospodarowanie w sposób zgodny z naturą, co wymaga zdobycia odpowiedniego certyfikatu. Coraz więcej rolników dostrzega w tym sposób na zdobycie rynku, bo konsumenci zwracają uwagę na to, jak żywność jest produkowana - mówiła w Polskim Radiu 24, dr inż. Urszula Sołtysiak, wieloletnia wykładowczyni SGGW, współzałożycielka pierwszej w naszym kraju jednostki certyfikującej rolnictwo ekologiczne.  
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 ekologia rolnictwo Marta Hoppe Unia Europejska certyfikat

Rewolucja w Polsce. Wegańska przystań zamiast kiełbasy

Stolica Polski, kojarzona z kiełbasą i śledziem, jest teraz wegańską przystanią - pisze w piątek brytyjski dziennik "Guardian", przypominając, że Warszawa od sześciu lat znajduje się w czołówce rankingu "vege miast" świata, a przed trzema laty "National Geographic" przyznał jej pierwsze miejsce. Potwierdzają to badania CBOS. Wynika z nich, że coraz więcej Polaków rezygnuje z mięsa.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA Warszawa wegetarianizm weganizm dieta zdrowie kuchnia polska

Świąteczna uczta. Niektórzy zjedzą nawet 10 tys. kalorii

Przeciętny Polak zje podczas świątecznego dnia 6 tys. kalorii - takie wyliczenia, obejmujące jeden świąteczny dzień, przedstawia prof. Danuta Figurska–Ciura, ekspertka ds. żywienia z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zdradza, że niektórzy pozwalają sobie na jeszcze więcej, nawet na 10 tys. kalorii.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA Wigilia Święta Bożego Narodzenia jedzenie gotowanie kuchnia kulinaria zdrowie