Frytki - belgijski przysmak z listy UNESCO

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2022 09:50
Obserwuj nas na Google News
Znana na całym świecie przekąska, która uchodzi za przysmak dzieciaków, jest wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturalnego UNESCO. Frytki belgijskie mają specjalną recepturę, ale można je też przyrządzić w polskim domu. 
Rocznie w Belgii produkuje się 4,5 miliona ton tego przysmaku
Rocznie w Belgii produkuje się 4,5 miliona ton tego przysmakuFoto: Piyaset/Shutterstock.com

Chrupkie na zewnątrz, miękkie w środku

Belgia to kraina wielu smaków, słynąca także z najlepszych na świecie czekoladek, gofrów i aromatycznego piwa. Polakom Belgia kojarzy się przede wszystkim z frytkami, które podobno po raz pierwszy zostały przyrządzone właśnie w tym kraju. Choć do tej przekąski przyznają się także Francuzi i Amerykanie, to frytki belgijskie - zdaniem gościa Czwórki - smakują najlepiej. - Robi się je ze specjalnego rodzaju ziemniaków i smaży w oleju zwierzęcym - tłumaczy kucharz Damian Hirsz. - Charakteryzują się tym, że są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Po prostu pyszne. 

Frytki nie dla wegetarian

Frytki belgijskie są grubo krojone i dwukrotnie smażone w łoju wołowym. Podawane są w papierowych rożkach, których zadaniem jest to, żeby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Belgowie serwują je z wieloma sosami, a sami najchętniej jedzą je z majonezem. Nigdy z ketchupem. - Żeby zrobić to danie w domu, trzeba posiadać odpowiednie produkty i odpowiedni sprzęt, więc nie jest to takie proste - przyznaje rozmówca Mateusza Kulika. - W Polsce niestety nie występuje odmiana ziemniaków, której używają Belgowie, więc ten składnik jest trudno dostępny. Ziemniaki "Bintje" można jednak zastąpić "Irgą" lub "Irysem". Jeśli chodzi o olej wołowy - to do niedawna w ogóle nie był dostępny w naszym kraju, a teraz można go kupić, ale głównie w ilościach przemysłowych. Łój musi być czysty, bo z mieszanki nie uzyskamy pożądanego efektu.


Zobacz także:

Belgijski skarb narodowy

Frytki belgijskie smaży się we frytkownicy albo w odpowiedniej wielkości garnku, który zapewni nam mały spadek temperatury podczas smażenia. - Trzeba też mieć termometr, który pozwoli nam temperaturę kontrolować - dodaje gość Czwórki.

Posłuchaj
12:43 CZWÓRKA Nie na zarty - frytki 19.11.2022.mp3 Frytki begijskie - jak je przygotować w domu? (Nie na-żarty/Czwórka) 

Belgijskie frytki od czterech latach widnieją na liście UNESCO. W 2021 roku Belgowie postanowili wnioskować o status światowego dziedzictwa kulturowego dla swojej tradycji jedzenia frytek w tzw. fritkotach, czyli przydrożnych smażalniach. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Damian Hirsz (właściciel food trucka "Belgijki")

Data emisji: 19.11.2022 

Godzina emisji: 17.15

kul/kor

Czytaj także

Patatas bravas - ziemniaczana przekąska

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2022 08:17
Patatas bravas są jedną z najpopularniejszych tapas w Hiszpanii. Potrawa niezwykle prosta, której główną rolę odgrywają ziemniaki z ostrym sosem z papryki, oliwą z oliwek i mąki.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Surf & turf - nieoczywiste połączenie. Kulinarne szaleństwo

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2022 09:00
Surf & turf to połączenie w głównym daniu mięsa i czegoś, co pływało. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon, czyli częścią polędwicy wołowej, albo stek z krewetkami.
rozwiń zwiń