Dieta Jezusa, czyli kuchnia prowincjonalna - W Palestynie czasów Jezusa jadano jak to na peryferiach, skromnie - podkreśliła archeolog Joanna Lorynowicz. Skromnie bardzo często oznacza również zdrowo. Zobacz więcej na temat: Biblia Dwójka HISTORIA Jezus Chrystus kuchnia Palestyna
Abrakadabra i głupie pytania? Oto sekrety pasztetników - To nie jest jak w aptece: złożysz coś, dokona się fuzja, kamień filozoficzny i nagle masz pasztet nad pasztetami - podkreślał Eugeniusz Mientkiewicz, kucharz i krytyk kulinarny, opowiadając o przepisach na tę popularną świąteczną potrawę. Zobacz więcej na temat: kuchnia przepisy kulinarne Wielkanoc
Jedzeniowe hity kuchni science fiction - Pewne pomysły, które pojawiały się w filmach fantastycznych, są już obecne w naszych doświadczeniach żywnościowych - mówił w Dwójce Paweł Brylski, autor bloga Nowa Kuchnia Warszawska. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA literatura science-fiction Stanisław Lem
Marie de France. Historie łacińskie czy celtyckie? W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o wielkiej poetce dwunastego wieku, która była jednym z największych talentów języka starofrancuskiego. Zobacz więcej na temat: Francja KULTURA literatura poezja średniowiecze Łukasz Kozak
Jak smakuje jedzenie podane na kartce? - Sam dotyk naczyń, sztućców, które dopasowują się do doznania smakowego, bardzo ciekawie wpływa na zmysły - mówiła w Dwójce Justyna Adamczyk, szefowa polskiego wydania przewodnika kulinarnego Gault&Millau. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia restauracja
Dlaczego najlepsi kucharze popełniają samobójstwa? O głośnym ostatnio zjawisku w środowisku szefów kuchni najlepszych restauracji rozmawialiśmy z psycholog Dorotą Mintą. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA restauracja samobójstwo
Mieszko I. Dobry chrześcijanin czy zabijaka? – Naukowe spojrzenie na Mieszka i na problem chrztu wymaga sięgnięcia do świadectw, a nie domysłów poza nimi – mówił mediewista prof. Paweł Żmudzki. Zobacz więcej na temat: Henryk Samsonowicz historia Polski KULTURA Łukasz Kozak Mieszko I
"Powstaniec", "Wiercipiętka". Z dziejów wódki - Nazwy wódek były kierowane do konkretnych grup odbiorców. Niektóre w czasach zaborów podtrzymywały patriotycznego ducha - mówił w Dwójce Adam Łukawski, kolekcjoner tego trunku. Zobacz więcej na temat: historia Polski kulinaria KULTURA napoje wódka Adam Łukawski
Rewolucje kulinarne na brytyjskim stole - Elizabeth David wychowała całe pokolenie Brytyjczyków. Pokazała im, co to dobra oliwa czy pasta - opowiada reportażystka Małgorzata Seruga. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria Wielka Brytania
Kazania świętokrzyskie. Bezcenna polska makulatura Kazania świętokrzyskie to pierwszy zachowany tekst w języku polskim pisany prozą. Niewiele brakowało, a ten skarb nie zostałby nigdy odnaleziony. Zobacz więcej na temat: Aleksander Bruckner historia Polski język polski KULTURA Łukasz Kozak Petersburg zabytki Kazania świętokrzyskie
Zabójczy oddech Mussoliniego O specyficznej sałatce włoskiego dyktatora, ale też o kulinarnych upodobaniach satrapów z całego świata rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Adolf Hitler Benito Mussolini dyktatura HISTORIA Józef Stalin kuchnia
Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa - Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa? Zobacz więcej na temat: Dwójka jedzenie kuchnia kuchnia wegetariańska kulinaria KULTURA Paweł Brylski
Nadchodzi moda na restauracje monokulturowe - W Polsce na razie przejawia się to "burgerowniami" i "humusiarniami", ale możemy spodziewać się kolejnych typów lokali wyspecjalizowanych w jednym daniu - mówiła w Dwójce Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kuchnia Małgorzata Minta trendy
Rudolf z Rud i tradycyjne polskie krety w proszku Niewiele wiadomo o pochodzeniu katalogu magii Rudolfa, a także o narodowości samego autora. Niektórzy badacze dzieła dochodzili jednak do przedziwnych wniosków. Zobacz więcej na temat: KULTURA Łukasz Kozak śląskie średniowiecze tradycja Śląsk
"Pora obiadu w Polsce bardzo się rozchwiała" - U nas jest zupełnie inaczej niż w krajach śródziemnomorskich, gdzie pora jedzenia jest znormalizowana - o kulinarnym zegarze opowiadała w Dwójce publicystka Joanna Bojańczyk. Zobacz więcej na temat: etykieta jedzenie kuchnia KULTURA Joanna Bojańczyk
Julian Barnes i angielsko-francuska kuchnia W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o twórczości - i obecnych w niech wątkach kulinarnych - Juliana Barnesa, pisarza i eseisty. Zobacz więcej na temat: Anglia Bogusław Deptuła Francja Julian Barnes kuchnia literatura
Od muzyki potępionej do tradycji Bożego Narodzenia Okres bożonarodzeniowy muzycznie ubogacają nie tylko kolędy. W "Kryzysie wieku średniego" mówiliśmy o tradycji "carols", czyli bardziej świeckiej muzyce świątecznej. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Dwójka historia Europy kolędy KULTURA Łukasz Kozak MUZYKA piosenka średniowiecze
Czy w 2016 polska kuchnia podbije świat? - W polskiej gastronomii bardzo wyraźnie widać narodową dumę. Tylko taką kuchnią zbudujemy naszą pozycję na świecie - podsumowała ostatnie 12 miesięcy Justyna Adamczyk, szefowa przewodnika "Gault & Millau". Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia polska Nowy Rok KULTURA