Żywieniowe nawyki angielskiej arystokracji Dlaczego lordowskiej rodzinie nie wypada jeść trzydaniowych obiadów? Co się jada na górze, a co na dole domu szlachetnie urodzonych? O tym rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: jedzenie kulinaria KULTURA Wielka Brytania Jarosław Topolewski
Noma. Sekrety najlepszej restauracji świata Kopenhaska restauracja słynie nie tylko ze znakomitej kuchni, ale i z bajecznej obsługi. O fenomenie tego lokalu opowiadała w Dwójce Flawia Borawska, młoda kucharka, która odbyła tam staż. Zobacz więcej na temat: Dania Flawia Borawska jedzenie Kopenhaga kulinaria
"Beowulf" wg Tolkiena jako pułapka na czytelnika Polski przekład słynnego staroangielskiego poematu to ostatni etap translatorskiej układanki. - To wielostopniowa pułapka - mówił Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: J.R.R. Tolkien średniowiecze tłumacz KULTURA Łukasz Kozak
Bóbr to nie tylko wigilijna ryba - Jeszcze w XIX wieku klasyfikowano tego gryzonia jako rybę - zwrócił uwagę Łukasz Modelski. Dlatego bóbr był potrawą postną i podstawą wielu wigilijnych dań. Zobacz więcej na temat: bóbr Dwójka HISTORIA kuchnia
Najlepsze europejskie restauracje od kuchni Posłuchaj rozmowy ze stażystkami najznakomitszych restauracji w Europie: Flawią Borawską (kucharka) oraz Dorotą Rydygier (restauratorka) Zobacz więcej na temat: Europa kuchnia restauracja
Tajemnice Sakramentarza tynieckiego - Od końca XVIII wieku trwa zażarta dyskusja, kiedy powstał Sakramentarz oraz samo opactwo w Tyńcu - mówił benedyktyn dr hab. Michał Gronowski, opowiadając o jednym z najstarszych rękopisów przechowywanych Polsce. Zobacz więcej na temat: aktualności katolickie chrześcijaństwo Dwójka historia Polski średniowiecze
Prezent dla smakosza? Oczywiście książka! Święta za pasem. Coraz intensywniej myślimy o tym, czym obdarować bliskich. Mamy kilka podpowiedzi dla naszych słuchaczy. Zobacz więcej na temat: książki kuchnia kulinaria KULTURA literatura
Jak fizyk wynalazł zupę. 150 lat rewolucji w kuchni – XIX wiek był w Anglii czasem klęsk głodu. Na szczęście znaleźli się kulinarni dobroczyńcy ludu – mówiła Maria Barbasiewicz, autorka książki "W kuchni jak na wojnie". Zobacz więcej na temat: Anglia historia Europy kuchnia kulinaria KULTURA wynalazcy wynalazek
Św. Marcin. Uczta i pijaństwo na cześć ascety – Ten święty stronił od obfitych posiłków. Tak się jednak złożyło, że powiązano go z dobrym jedzeniem i piciem młodego wina – mówił Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: 11 listopada aktualności katolickie katolicyzm Kościół kulinaria literatura religia średniowiecze święta
"Chinkali to gruzińska religia" Pyszne kołduny wypełnione bulionem to jeden z wielu gruzińskich przysmaków, o których rozmawialiśmy w Dwójce. Na czym polega sekret tamtejszego smaku? Zobacz więcej na temat: Dwójka Gruzja kuchnia podróże
Houellebecq. Koniec świata i dobre jedzenie - Wyjeżdżając na francuską prowincję, bohater powieści "Uległość" Houellebecqa bierze zapas batonów proteinowych i kawę rozpuszczalną, bo nie spodziewa się, że spotka go tam coś smacznego - mówiła w Dwójce Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: Francja KSIĄŻKA kuchnia KULTURA literatura Michel Houellebecq
Zmarli lubią słodycze. Día de Muertos w Meksyku – Słodycze w kształcie czaszek to kwintesencja kultury, w której życie jest słodkie, a śmierć to tylko pewien etap – mówił Piotr Grajewski, znawca kuchni meksykańskiej. Zobacz więcej na temat: katolicyzm kuchnia kulinaria KULTURA Meksyk tradycja Wszystkich Świętych aktualności katolickie
Bitwa pod Azincourt. Mentalna porażka Francji - Rycerstwo francuskie nie potrafiło zrozumieć, że dawno minęły czasy, gdy jego pojedyncza szarża mogła przynieść zwycięstwo w bitwie - skomentował jedno z najkrwawszych wydarzeń wojny stuletniej prof. Jerzy Pysiak. Zobacz więcej na temat: Anglia Dwójka Francja HISTORIA średniowiecze
Błogosławione menu. Czym raczyli się święci? Święta Hildegarda z Bingen przestrzegała przed jedzeniem truskawek, zalecała za to orkisz, kasztany i koper włoski. O wiele lepszą ofertę miał dla smakoszy święty Patryk. Zobacz więcej na temat: aktualności katolickie jedzenie KULTURA literatura Wszystkich Świętych
Złoty węgorz i literatura, która leczy z szaleństwa Dwie późne książki czeskiego pisarza Oty Pavla to rezultat kilkuletnich zmagań z chorobą psychiczną. Jednym z ważnych elementów tej twórczości jest pewna smaczna ryba. Zobacz więcej na temat: choroba Czechy książki kulinaria KULTURA literatura ryby
Arab wśród Bułgarów Wołżańskich W audycji "Kryzys wieku średniego" rozmawialiśmy o podróży ibn Fadlana nad Wołgę w latach 20. X wieku i o jej znaczeniu. Zobacz więcej na temat: Bułgaria podróże średniowiecze
Ile tuzinów pieczonych ostryg jadał Chopin? - Uwielbiał owoce morza. W modnych restauracjach Paryża zamawiało się wówczas nie kilka, lecz kilka tuzinów ostryg - opowiadał Wojciech Bońkowski, autor książki "Chopin gourmet". Zobacz więcej na temat: Dwójka Fryderyk Chopin gotowanie kulinaria KULTURA
Święta Jadwiga Śląska. Księżna bez butów Śląska księżna ze znakomitego bawarskiego rodu prowadziła tak ascetyczny tryb życia, że wedle legendy demony przybyły z piekieł, by ją za to wychłostać. Zobacz więcej na temat: Dwójka katolicyzm Kościół KULTURA średniowiecze aktualności katolickie