Opancerzone frykasy. Raki w Finlandii Jak Finowie przyrządzają raki, jak przebiegają uczty rakowe i jakie jest ich kulturowe znaczenie? O tym mówiliśmy w "Drodze przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Finlandia kuchnia kulinaria rak
Jednorożec łagodnieje na widok dziewicy Jedni porównywali go jelenia, inni do konia, jeszcze inni postrzegali go jako zwierzę o nogach słonia i grzywie lwa. Pewne jest jedno, jednorożca można było upolować tylko w towarzystwie dziewicy. Zobacz więcej na temat: średniowiecze KULTURA
Idzie moda na miejskie miody - Nazywają się "mokotowski" lub "białołęcki, a powstają w ulach rozmieszczonych na miejskich dachach - mówiła o jednym z nowych trendów kulinarnych w Polsce Małgorzata Minta, uczestniczka targów Expo w Mediolanie. Zobacz więcej na temat: Dwójka EXPO 2015 jedzenie kuchnia polska
Warszawa kulinarna według Tyrmanda Głośna powieść Leopolda Tyrmanda "Zły" to, jak się okazuje, również przewodnik po warszawskich lokalach gastronomicznych lat 50. i serwowanych tam potrawach. Zobacz więcej na temat: kulinaria Leopold Tyrmand PRL Warszawa
Edukacja winiarska w Polsce W kolejnej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o wiedzy Polaków na temat winiarstwa. Zobacz więcej na temat: edukacja
Średniowieczne herezje i równouprawnienie kobiet - Przez wiele późniejszych wieków kobieta nie będzie tak wyemancypowana jak w tych pięknych czasach – mówiła w Dwójce dr Magdalena Ogórek, znawczyni średniowiecznej kultury. Zobacz więcej na temat: kobieta religia średniowiecze
Jajecznica dla stu ludzi. Przepisy z wojny 1920 r. – Jajecznica na maśle lub na słoninie była potrawą, za którą tęskniły obie strony konfliktu – mówił historyk Tomasz Potkaj o czasach wojny polsko-bolszewickiej. Zobacz więcej na temat: bitwa warszawska historia Polski kuchnia kulinaria KULTURA wojna 1920 wojna polsko-bolszewicka
Dziekan amerykańskiej kuchni miał śpiewać Po studiach wokalnych w Europie myślał o operze i Broadwayu. W końcu założył firmę cateringową, a w 1940 roku napisał pierwszą książkę kulinarną. 14 lat później "New York" Times nazwało go "dziekanem kuchni amerykańskiej". James Beard. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia USA
Gołąbki? Najlepiej u wdowy po Grochowiaku Czasy ajencji Małgorzaty Grochowiakowej Monika Małkowska wspominała jako najświetniejsze - kulinarnie i intelektualnie - lata warszawskiego lokalu "U plastyków". Rozmawialiśmy bowiem o kuchni schyłkowego PRL. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia KULTURA PRL SZTUKA
Ciasta, wina, książki i... Krystyna Czubówna W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o "Alfabecie ciast" Zofii Różyckiej - a był to tylko jeden z kilku naszych kulinarno-kulturalnych tematów. Zobacz więcej na temat: Krystyna Czubówna KSIĄŻKA kuchnia kulinaria KULTURA literatura
Najważniejsze książki kulinarne Pawła Lorocha Ten autorski wybór poznaliśmy w kolejnej odsłonie cyklu Łukasza Modelskiego "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: gotowanie KSIĄŻKA literatura
Czas na dietę zgodną ze znakiem zodiaku! Zdaniem naszej ekspertki Małgorzaty Minty byłaby ona równie skuteczna, co dieta oparta na grupie krwi czy całkiem świeża moda na unikanie glutenu. Zobacz więcej na temat: dieta Dwójka kulinaria zdrowie
Kawiarnie wiedeńskie. Biblioteki serwujące kawę - Czytanie gazet w kawiarniach przetrwało do dziś. W tych lepszych lokalach dostępnych jest i 200 tytułów prasowych z całego świata - opowiadała Wanda Klenczon, badaczka antropologii kulinarnej. Zobacz więcej na temat: Austria KULTURA literatura Wiedeń
Kimchi zamiast kebaba? Moda na kuchnię z Korei - Trendy pokazują, że zainteresowanie kuchnią koreańską będzie rosło przynajmniej do 2018 roku - opowiadała w Dwójce autorka książki "Tradycje kulinarne Korei”. Zobacz więcej na temat: Korea Południowa kuchnia polska kulinaria KULTURA
"Masakra" - zakrapiana miejska odyseja Najnowsza powieść Krzysztofa Vargi to podróż przez nocne ulice Warszawy. Główny bohater na swojej drodze spotka różne nieszablonowe postaci i coraz bardziej się upija. Zobacz więcej na temat: Krzysztof Varga KSIĄŻKA kuchnia polska kulinaria KULTURA literatura Warszawa
Metoda sous-vide. Gotowanie dla cierpliwych Jajko idealne wymaga gotowania w próżniowym woreczku przez 45 minut w temperaturze 63,2 stopnia. O francuskiej metodzie obróbki produktów rozmawialiśmy na Pikniku Naukowym. Zobacz więcej na temat: gotowanie NAUKA żywność
Powieść milicyjna, czyli raki w służbie kontrrewolucji - Pół życia jadałem w knajpach PRL, a zupy rakowej w menu nigdy nie widziałem - żalił się znawca PRL-owskiej literatury kryminalno-propagandowej Andrzej Potocki. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia polska kulinaria KULTURA literatura PRL propaganda
Kuchnia Słowian. "Było kwaśno i ostro" - Mięso jadano od święta. Dieta dawnych Słowian była bardziej roślinna, niż nasza - mówiła w Dwójce archeolożka Joanna Lorynowicz. Zobacz więcej na temat: kulinaria POLSKA