Świątynia Sweti Cchoweli, taniec kartuli, pierożki chinkali - Gruzja w pełnej krasie - Dla Gruzinów obiekt, który ma mniej niż 500 lat nie jest zabytkiem. Wynika to z tego, że w tym niewielkim kraju, który odpowiada mniej więcej 1/4 terytorium Polski, jest mnóstwo zabytków znacznie starszych - mówił w radiowej Jedynce Krzysztof Dąbrowski z portalu Kaukaz.pl. Zobacz więcej na temat: Gruzja Lato z Radiem 2014 Małgorzata Raducha podróże turystyka
Nadchodzi moda na bento Kolorowo, różnorodnie i smakowicie - tak jest skomponowane typowe bento, czyli coraz bardziej popularny na świecie rodzaj drugiego śniadania czy lunchu, który zabiera się na wynos do pracy czy szkoły. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia japońska Trójka
Jak przygotować dziecku atrakcyjne drugie śniadanie? - Stereotyp kanapkowy powoli odchodzi w niepamięć. Bo kreatywność rodziców jest dziś właściwie nieograniczona - mówił w szef kuchni Paweł Trzaska. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka
Białe trufle "Białe trufle" N. M. Kelby to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji. Mistrz smaku gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu a także przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. Zobacz więcej na temat: Beata Tyszkiewicz kolacja lektury jedynki Paryż
Naczynia z bananów i ryżu? Zrób to sam! - Jadalne naczynia wykonujemy z podstawowych składników. Potrzebne są banany, mąka ryżowa, ziemniaczana, ciepła woda, olej i barwniki naturalne tj. kurkuma, buraki czy kakao - opowiadała w "Lecie z Radiem" Joanna Jurga. Zobacz więcej na temat: design kulinaria Lato z Radiem 2014 Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
"Omdlały imam", czyli pyszne i zdrowe danie z bakłażana Tym razem Anna Popek i jej gość mistrz kulinarny Wojciech Sancewicz przygotowali lekkie danie w sam raz na letnie wieczory. Zobacz więcej na temat: Anna Popek warzywa zdrowie kulinaria przepisy kulinarne
Kuchnia seniorów Autorzy akcji „Warszawskie Historie Kulinarne” proponują uchwycić historię Warszawy od kuchni i wydać książkę kucharską z najlepszymi przepisami kulinarnymi naszych rodziców i dziadków. To jedna z wielu, obok na przykład Kafejki Międzypokoleniowej, akcji, która ma na celu zbliżenie do siebie młodszych i starszych warszawiaków. Zobacz więcej na temat: senior
Smaczne połączenie: kurki, szpinak i makaron Kurki to wdzięczny składnik wielu dań. Korzystając z tego, że trwa właśnie sezon na nie Anna Popek postanowiła poszukać dla słuchaczy Jedynki kulinarnych inspiracji z tym leśnym grzybem w roli głównej. Zobacz więcej na temat: Anna Popek grzyby przepisy kulinarne
Dorsz - ryba w sam raz dla tych, którzy lubią o siebie dbać - To dość chuda ryba. Ponadto zawiera świetnie przyswajalne białka, które są przy tym bardzo istotne dla naszego organizmu, jak cysteina czy lizyna - mówił w Jedynce Tomasz Kolecki-Majewicz, znawca kuchni i win, technolog żywności i żywienia. Zobacz więcej na temat: Anna Popek kulinaria
Zupa ze świeżych pomidorów - przysmak Toskanii Toskańska zupa pomidorowa to coś, co można jeść na ciepło i na zimno, praktycznie w każdej postaci. Zupę pomidorową jedzą tam praktycznie wszyscy. Zobacz więcej na temat: Anna Popek kuchnia włoska przepisy kulinarne
Karczochy kiedyś gościły na stołach bogaczy Karczoch to ani warzywo, ani pęd, ani bulwa. To kwiatostan. Na południu Europy zaliczany jest do przysmaków. Anna Popek rozmawia o sposobie jego przygotowania. Zobacz więcej na temat: Anna Popek kuchnia włoska kulinaria przepisy kulinarne warzywa
Cukinia - prosty sposób na smaczne danie - Cukinię można wykorzystać jako dodatek do sosów i makaronów krojąc ją w większe kawałki, zamiast mięsa; ewentualne zetrzeć na tarce, odsączyć i zrobić placki - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Anna Popek cukinia kulinaria przepisy kulinarne
Marta Gessler najbardziej lubi gotować w rozgardiaszu Znana restauratorka przyznała w Trójce, że uwielbia programy kulinarne Jamie'ego Oliviera. Dlaczego? Ponieważ Brytyjczyk "rozerwał guziki kuchennego fartucha" i sprawił, że gotowanie znormalniało. Zobacz więcej na temat: hobby Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Kurczak z rabarbarem - błyskawiczne danie na lato - Rabarbar surowy nie jest wskazany dużych ilościach, dlatego można go podgotować z różowym winem. Do tego mięta, która nas schłodzi i cytryna, która orzeźwia - poleca mistrz kulinarny Paweł Anders. Zobacz więcej na temat: kulinaria przepisy kulinarne zdrowie
Turystyka kulinarna - nietuzinkowy sposób na urlop Polacy coraz częściej uciekają od standardowych sposobów spędzania wakacji. Dlaczego leżak i plaża już nam nie wystarczają i czym je zastąpić? O tym porozmawiamy z gośćmi audycji "Lato z Radiem". Zobacz więcej na temat: kulinaria turystyka
Wszystkiego najsłodszego - rozmowy nie tylko dla łasuchów Taki poniedziałek gwarantuje, że cały tydzień będzie udany! W bardzo słodkim wydaniu "Lata z Radiem" sprawdzaliśmy jakie smaki z dzieciństwa pamięta Marcin Kręglicki, i u którego francuskiego generała cukiernicy wykonują katorżniczą pracę. Zajrzeliśmy także do działu rarytasów fabryki Wedla. Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: desery kulinaria przepisy dla dzieci przepisy kulinarne żywność
Nie wyrzucaj liści kalarepy. Mogą być smacznym dodatkiem Okazuje się, że młode liście kalarepy, te ze środka, można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. W kolejnym odcinku cyklu "Smaki zdrowia" przekonywał o tym kucharz i restaurator Paweł Anders. Zobacz więcej na temat: Anna Popek kuchnia wegetariańska kulinaria przepisy kulinarne
Placki z komosy? Idealne na regenerację sił po ciężkim tygodniu - W weekend możemy poszaleć w kuchni, niekoniecznie wkładając w to wiele pracy. Dobrym pomysłem na takie gotowanie jest komosa, jedno z najbogatszych w wartości odżywcze zbóż - mówił w Jedynce Paweł Anders, kucharz i restaurator. Zobacz więcej na temat: Anna Popek kulinaria