Ewa Wachowicz: smak lata to dla mnie leśna poziomka - Wystarczy dodać tylko trochę cukru i śmietany, żeby zaskoczyć nawet najbardziej wytrawne podniebienia - mówiła w Jedynce Ewa Wachowicz, autorka książek i programów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: kuchnia chińska kuchnia polska kuchnia włoska kulinaria Lato z Radiem 2014 owoce przepisy kulinarne
"Lato z Radiem" w kuchniach świata Zapraszamy w podróż, której przystankami będą: Włochy, Chiny i polskie regiony słynące z kulinarnych przysmaków. Zobacz więcej na temat: kulinaria przepisy kulinarne
Piotr Adamczewski: życie towarzyskie, polityczne i socjalne toczy się przy stole Gotowanie, smakowanie i pisanie o jedzeniu to pasja Piotra Adamczewskiego. - Przy stole, wraz z żoną spędzamy kilka godzin dziennie. Śniadanie zajmuje nam minimum godzinę - mówi autor książki "Jak smakuje pępek Wenus. Świat widziany zza stołu”. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kulinaria
Truskawki jak sanatorium. Gwarantują zdrowie i urodę Kto powinien jeść truskawki? Czy mają korzystny wpływ na organizm? Jak odróżnić owoce, które były pryskane? - Kupując je powinnyśmy zwracać uwagę na głęboką ciemną barwę i piękny zapach, bo to gwarantuje, że dostaniemy to, co chcemy dla naszego zdrowia - mówi dr Andrzej Janicki z SGGW, gość radiowej Jedynki. Zobacz więcej na temat: dieta owoce zdrowie
Gotowanie jest trendy Kursy gotowania w dłuższej formie lub szybkie warsztaty tematyczne. Oto najpopularniejsze metody szkolenia w zakresie gastronomii. Zobacz więcej na temat: hobby
Kuchnia kipiąca owocami. Co jedli twórcy Konstytucji 3 maja? Co było na talerzach naszych przodków, którzy uchwalali Konstytucję 3 maja? Jakie dania wówczas podawano? O tym rozmawialiśmy w "Smakach zdrowia" z mistrzem kulinarnym, Jurkiem Sobieniakiem. Zobacz więcej na temat: dieta kuchnia polska zdrowie
Mało cukru? Jak nie dać się nabrać producentom żywności Cukier nie jest zdrowy i ograniczenie jego spożycia jest korzystne dla zdrowia. Producenci wiedzą, że konsumenci coraz częściej uważnie czytają etykiety. Więc zamiast napisać, że w produkcie jest cukier, piszą coś zupełnie innego. Zobacz więcej na temat: dieta kuchnia polska zdrowie
"Karolina na detoksie" - dowód, że dieta może być smaczna i skuteczna - Wcześniej miałam za sobą cykl głodówek, oczyszczania na sokach i hydrokolonoterapii. Efekt zawsze był taki sam: waga spadała w trakcie, a później wracałam do swoich nawyków żywieniowych - mówiła w Jedynce Karolina Szaciłło, współautorka książki "Karolina na detoksie. Oczyszczanie organizmu w 7 dni". Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie
Adamczewscy gotują na Wielkanoc: to są Święta dla łasuchów! - Raz w roku możemy sobie odrobinę pofolgować. To nie są Święta dietetyczne - mówiła w Jedynce Barbara Adamczewska. Wraz z mężem Piotrem zdradzili słuchaczom kilka świątecznych przepisów, a także sposób na bezstresowe przygotowanie wielkanocnych posiłków. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Wielkanoc żywność
Kryzys w związku? Na pewno razem nie gotowali - Z moich obserwacji terapeutycznych wynika, że wśród par, które są w solidnym kryzysie, dominują takie, które nigdy wspólnie nie gotują, nie mają też wspólnych pieniędzy i wspólnych marzeń - mówił w Jedynce terapeuta rodzinny Andrzej Komorowski. Zobacz więcej na temat: psychologia zdrowie żywność
Apetyt na wspólne gotowanie Studiują na różnych kierunkach, ale łączy ich pasja do gotowania. W Klubie Aktywności Rozmaitych wspólnie uczą się jak przyrządzać pyszne dania. Jak się okazuje, nie jest to wcale takie proste... Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria reportaż reportaż w Czwórce
Kitchensurfing - zamów kucharza do domu Kitchensurfing to najnowsza moda związana z gotowaniem, która pewnie niedługo dotrze i do Polski. - Nasza społeczność zrzesza zarówno kucharzy z gwiazdkami Michelina, jak i kompletnych amatorów, którzy opierają się o babcine przepisy - mówi Czwórce Chris Muscarella. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kulinaria
Jan Kuroń: zamiast soli użyj tymianku! Jedna płaska łyżeczka soli dziennie nikomu nie zaszkodzi - twierdzą dietetycy. Niestety z badań wynika, że zużywamy jej dużo więcej. Głównie dlatego, że jemy coraz więcej produktów przetworzonych, które zawierają chlorek sodu. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kulinaria zdrowie
Nietucząca edukacja kulinarna Nie każdy potrafi gotować, ale większość lubi dobrze zjeść. Coraz bardziej zależy nam na tym, aby to co jemy było jednocześnie smaczne i zdrowe. Zobacz więcej na temat:
Ile pączków to już jest obżarstwo? Aż 100 milionów pączków mogą zjeść dziś Polacy. Tłustoczwartkowa tradycja zobowiązuje - jak nie skosztujesz, mogą spotkać cię niepowodzenia. Czy warto tak ryzykować? Zobacz więcej na temat: ciasta Czwórka kulinaria
Zarabiaj na gotowaniu dla sąsiadów Nowa "kulinarna" moda - gotowanie dla sąsiadów za pieniądze - to jeden z tematów, który poruszymy w "Poranku OnLine". Poza tym polecimy w kosmos i sprawdzimy, co nowego w Soczi. Zobacz więcej na temat: Czwórka kosmos Soczi
Co zawierają zupki błyskawiczne? Polacy na potęgę spożywają tzw. "zupki chińskie". W czwartkowym "Poranku OnLine" przyjrzymy się ich składowi. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta fotografia przedsiębiorca Unia Europejska zdrowie
Chcesz jeść zdrowo i nowocześnie? Sięgnij po ryby - Dorsze i śledzie to jedne z najzdrowszych ryb, o tej porze roku bardzo wskazane - zalecił szef kuchni Jarek Uściński i podał słuchaczom Jedynki przepis na pyszne danie. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne zdrowie żywność