Podczas świąt jestem tradycjonalistką - Nie lubię eksperymentować w kuchni podczas świąt. Uważam, że nasze tradycyjne potrawy są genialne i wyśmienite. Nie ma po co ich zmieniać - mówi w Czwórce Anna Starmach. - Jestem dumna z polskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka kulinaria przepisy kulinarne
Bigos z raków i mięso kapłona By choć przez chwilę poczuć smak dawnego, nawet średniowiecznego życia, wcale nie jest potrzebny wehikuł czasu. Niektóre potrawy można odtworzyć i przyrządzić nawet we własnej kuchni, trzeba tylko wiedzieć, jak się do tego zabrać. Zobacz więcej na temat: Czwórka HISTORIA kulinaria
Szefowa kuchni Ewa Olejniczak: spróbujmy nowych potraw przy wigilijnym stole - Nic się nie stanie jeśli karpia zastąpi pstrąg, albo inna ryba słodkowodna. - powiedziała w radiowej Jedynce Ewa Olejniczak. Szefowa kuchni hotelu Intercontinental uważa jednak, że powinniśmy pozostać przy tradycji postnej kolacji wigilijnej. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie kuchnia polska przepisy kulinarne przepisy świąteczne
Ewa Wachowicz zdradza przepis na idealne świąteczne pierniki Ciasta i ciasteczka to, dla wielu smakoszy, najważniejszy element świątecznego menu. Jak im dogodzić? Mistrzyni wypieków Ewa Wachowicz radziła w radiowej Jedynce, jak przygotować święta na słodko. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie przepisy kulinarne przepisy świąteczne święta
Przepisy zwyciężczyni kulinarnego show Barbara Ritz, zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji programu "MasterChef", gościła w "Stacji kultura". Właśnie ukazała się jej druga książka "Dom pełen smaku". Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kuchnia polska
Wszystkie smaki europejskiej muzyki Do sklepów muzycznych trafiły pierwsze cztery części serii kompilacji o wspólnym tytule "Appetit". Te ciekawe wydawnictwa to połączenie wysmakowanej i ciekawie wybranej muzyki oraz przepisów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia francuska kuchnia hiszpańska kuchnia polska kuchnia włoska MUZYKA przepisy kulinarne
Amerykańscy dyplomaci robią polskie pierogi [wideo] Pod okiem pani Teresy Bart z Zambrowa lepienia pierogów uczył się między innymi ambasador Stanów Zjednoczonych w Polsce Stephen Mull. Zobacz więcej na temat: dyplomacja KULTURA pierogi POLSKA Stephen Mull USA Ameryka Północna
Etykieta prawdę Ci powie Etykieta to pierwsza wskazówka, którą powinniśmy kierować się przy wyborze produktu. Oczywiście pod warunkiem, że wiemy jak je czytać. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kulinaria
Festiwal filmów kulinarnych: oglądaj, jedz, wybieraj świadomie - Do tej pory mogliśmy oglądać piękne i soczyste jedzenie na ekranie. Ideą przeglądu kuchnia+ food film fest jest wychodzenie z jedzeniem do ludzi. Nie wyobrażamy sobie, by prezentować film o czekoladzie i nie poczęstować nią widzów - mówi Karol Adrian (Kuchnia +) . Zobacz więcej na temat: festiwal filmowy FILM żywność
W królestwie serów: oto naturalne pigułki żywieniowe - Serów na rynku jest tak dużo, że warto szukać i znaleźć taki, który nam smakuje oraz - co ważne - nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie - poleca dr Andrzej Janicki. W Jedynce wyjaśniał jak powstają sery, jaką mają wartość odżywczą oraz skąd się biorą w nich dziury... Zobacz więcej na temat: Andrzej Janicki przetwory zdrowie żywność
Wokalistka Bisquit prezentuje muzyczno-kulinarną podróż "Appetit" "Francja", "Włochy", "Hiszpania" i "Polska" to pierwszą część serii, jaką przygotowała Joanna Chacińska. Muzyka mało znanych artystów z danego kraju uzupełniona przepisami na lokalne dania to doskonały zestaw na jesienne i zimowe wieczory. Życzymy smacznego! Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska kuchnia hiszpańska kuchnia polska kuchnia włoska MUZYKA przepisy kulinarne
Czarna, zielona, sypana, w torebkach? Wszystko o herbacie Najbardziej szlachetną jest herbata biała. Nazywana jest też eliksirem młodości. Ma największą ilość antyoksydantów, które wpływają na stan skóry. Równie zdrowa jest herbata zielona. Najmniej właściwości ma herbata czarna. Zobacz więcej na temat: dieta kuchnia polska zdrowie
Kiedy nie powinno mówić się "cześć"? W poniedziałkowych "Czterech porach roku" powiemy jak zgodnie z zasadami savoir vivre należy się witać. Zobacz więcej na temat:
Metoda "Plon" przeciw marnowaniu żywności - Wykorzystujmy to co pozostanie po jednym posiłku do drugiego posiłku, używajmy produktów sezonowych, ograniczmy spożywanie mięsa - mówiła w Jedynce Magdalena Szymczak z Polskiej Akcji Humanitarnej. W środę 16 października obchodzony był Światowy Dzień Żywności. Zobacz więcej na temat: żywność
Jak smakuje kino od kuchni? W "Stacji Kultura" czeka nas wielka uczta. Ugotujemy niebieską zupę Bridget Jones. Podamy legendarne cheeseburgery z "Pulp Fiction" i upieczemy cytrynowe ciastka Sansy z „Gry o tron”. Niemożliwe??? Wręcz przeciwnie. My już znamy wszystkie przepisy! Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby KSIĄŻKA kulinaria
Filmowa kuchnia. Przepis na kultowe danie - Gdy zobaczę w filmie kulinarną scenę, to biegnę do kuchni, bo muszę to danie przyrządzić. Z książkami jest lepiej, bo są w nich rozbudowane opisy. Z filmów często trzeba się domyślać, co było na talerzu - powiedziała w radiowej Jedynce Paulina Wnuk. Zobacz więcej na temat: FILM Lato z Radiem 2013 Roman Polański zdrowie
Świat potraw najlepszych filmów Jak jest tajemnica cheeseburgera z "Pulp Fiction"? Czy niebieska zupa Bridget Jones może być smaczna? Ile pucharków kremu sułtańskiego zjadły "Dziewczyny do wzięcia"? Zobacz więcej na temat: FILM Lato z Radiem 2013 zdrowie
Targ Śniadaniowy promuje ideę "slow food" - Targ jest miejscem spotkań lokalnych mieszkańców oraz okazją, żeby zjeść wspólne śniadanie. Coś, co jest normą w innych częściach Europy przenieśliśmy na nasz grunt - mówi Bianca Torossian, organizatorka Targu Śniadaniowego na Żoliborzu. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia kuchnia polska kuchnia wegetariańska kulinaria żywność