Trufle. Czy można je znaleźć w Polsce? Najdroższe grzyby świata, nazywane "czarnymi diamentami" są ekskluzywnym rarytasem uwielbianym przez smakoszy na całym świecie. W Europie głównie występują we Włoszech i Francji. Sprawdzamy, czy polscy grzybiarze mogą się na nie natknąć w naszych lasach. Zobacz więcej na temat: Czwórka grzyby las Robert Grzędowski Marta Zinkiewicz
Z górnej półki na każdy stół. Historia masła orzechowego Masło orzechowe przywędrowało do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie cieszy się ogromną popularnością. To produkt "wielofunkcyjny". Można je dodać do naleśników, kanapek, a nawet jagnięciny, albo wyprodukować z niego… sztuczne diamenty. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
Światowy Dzień Żywności. Marnujemy tony jedzenia, choć przybywa osób, których nie stać na jego zakup Każdego roku Polacy wyrzucają 3 miliony ton żywności - wynika z najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności. Zobacz więcej na temat: żywność GOSPODARKA rynek
Zosia Zalewska: małe kroki, a robią różnicę Zachęca do aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania się, ale też niekatowania się dietami. - We wszystkim potrzebny jest umiar. W jedzeniu, ale w rezygnowaniu z kalorii też - podkreśla Zosia Zalewska, znana jako Zalewianka. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński przepisy kulinarne media społecznościowe
Wsparcie dla rynku rolno-spożywczego. Wiceminister rolnictwa o powołaniu nowej spółki Do końca roku ma zostać powołana spółka prawa handlowego, która miałaby m.in. wspierać rynek rolno-spożywczy - poinformował wiceminister rolnictwa Ryszard Bartosik. Sejmowa komisja finansów zgodziła się, aby na ten cel przesunąć 200 mln zł. Zobacz więcej na temat: żywność GOSPODARKA Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rolnictwo
Przepisy, pomysł na city break i nietypowe aukcje - Czwórka na piątek W audycji m.in. podamy przepis na nietuzinkowe śniadanie, podpowiemy gdzie spędzić city break i opowiemy o niezwykłych przedmiotach, które pojawiają się na aukcjach sztuki. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże Podróże z Czwórką Wenecja przepisy kulinarne
"Dzikie ziemniaki". Zrób sobie w domu patatas bravas Polacy kochają ziemniaki, Hiszpanie również. My mamy "ziemniaki w mundurkach", w Hiszpanii ziemniaki są "dzikie" i "ostre". Jak przygotować patatas bravas? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia hiszpańska kuchnia STYL ŻYCIA Mateusz Kulik gotowanie kulinaria
Wszystko o pomidorach W tym wydaniu audycji Łukasz Modelski i jego gość rozmawiali o jednych z najbardziej popularnych warzyw - pomidorach. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski pomidory Dwójka
Patatas bravas - ziemniaczana przekąska Patatas bravas są jedną z najpopularniejszych tapas w Hiszpanii. Potrawa niezwykle prosta, której główną rolę odgrywają ziemniaki z ostrym sosem z papryki, oliwą z oliwek i mąki. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia hiszpańska kuchnia
Sposób na resztki z lodówki - łącz, wymyślaj, kreuj Gotowanie zabiera nam dużo czasu, dlatego często z niego rezygnujemy i sięgamy po "gotowce". Beata i Igor Grątkowscy podpowiadają jak gotować w domu szybko, smacznie, bez resztek i marnowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński lunch gotowanie STYL ŻYCIA
Korea i Polska - historyczne i kulturowe podobieństwa Mijin Mok od kilku lat mieszka w Polsce. Popularyzuje wiedzę o Korei, a dzięki swej spostrzegawczości zauważa mnóstwo podobieństw między naszymi krajami. Opisała je w książęce "7736 km. Pomiędzy Koreą Południową a Polską". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński korea KULTURA Korea Południowa
Francuski gulasz, czyli… wołowina po burgundzku Wołowina po burgundzku to pyszne, aromatyczne danie jednogarnkowe. Sprawdzamy, jak przyrządzić przysmak francuskich chłopów w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka przepisy kulinarne przepisy kuchnia Mateusz Kulik Burgundia
Kawa dobra na wszystko? Czego jeszcze nie wiemy o aromatycznym napoju? Czarna, a może z mlekiem? Americano, flat white, cappuccino lub espresso... dobrze zacząć dzień od filiżanki aromatycznej kawy. Każdy ma swój ulubiony sposób na przygotowanie pachnącego napoju. Jakie są najpopularniejsze? Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Firan Raf Uzar Stanisław Perzyna kawa społeczeństwo zdrowie zdrowie i dieta
Jak nie marnować jedzenia? "Popatrz, Powąchaj, Posmakuj" "Często Dobre Dłużej: Popatrz, Powąchaj, Posmakuj" to hasło kampanii przeciwko marnowaniu żywności. Skala problemu jest olbrzymia, a rozmawiamy o nim w Światowym Dniu Walki z Marnowaniem Jedzenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia ekonomia oszczędności Kamil Jasieński ekologia
Dieta a zdrowie. Czy jelita można nazwać drugim mózgiem? Jak żywność wpływa na układ nerwowy i funkcjonowanie organizmu? Czy jelita można nazwać drugim mózgiem? Czy to, co jemy, ma wpływ na nasze samopoczucie? Zobacz więcej na temat: Maciej Kurzajewski mózg dieta zdrowie
"Polska żywność to przede wszystkim bardzo wysokie standardy". W Poznaniu ruszyły targi Polagra Jesteśmy samowystarczalnym producentem i dużym eksporterem żywności - powiedział wiceminister rolnictwa Rafał Romanowski w Poznaniu na otwarciu targów dla branży spożywczej i sektora HoReCa Polagra. Zobacz więcej na temat: żywność GOSPODARKA rolnictwo Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rynek eksport
Na początku była... mąka. Łukasz Modelski gościem Trójki Czy pasję do historii, jedzenia i literatury można połączyć? Okazuje się, że te dziedziny mają ze sobą więcej wspólnego, niż mogłoby się wydawać. Udowadnia to w swoich audycjach Łukasz Modelski. W "Zagadkowej niedzieli" opowiedział Trójkowym słuchaczom o mące i o tym, jak cennym produktem spożywczym była ona na przestrzeni wieków. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Katarzyna Stoparczyk Trójka KULTURA tradycja
Pamięć i spotkanie przy stole: dwa najważniejsze składniki kulinarne Kuchnia, a dokładniej tworzenie, przyrządzanie i serwowanie potraw, to też sztuka. Według koneserów kulinariów to wręcz najszlachetniejsza ze sztuk, gdyż chroni nas od głodowej śmierci! Co więcej, przyrządzanie potraw łączy się ze sztuką ich prezentacji. Nie bez powodu mówi się przecież, że "je się oczami"... Dlatego dzisiaj w swoim programie Redbad Klynstra zgłębiał tajniki kuchni, prezentacji dań i tworzenia wokół nich historii, a także tworzenia recenzji kulinarnych. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kulinaria historia Polski Lublin Redbad Klynstra Trójka