Polskie Radio
Section05

jedzenie

Na początku była... mąka. Łukasz Modelski gościem Trójki

Czy pasję do historii, jedzenia i literatury można połączyć? Okazuje się, że te dziedziny mają ze sobą więcej wspólnego, niż mogłoby się wydawać. Udowadnia to w swoich audycjach Łukasz Modelski. W "Zagadkowej niedzieli" opowiedział Trójkowym słuchaczom o mące i o tym, jak cennym produktem spożywczym była ona na przestrzeni wieków. 
Zobacz więcej na temat:  Łukasz Modelski Katarzyna Stoparczyk Trójka KULTURA tradycja

Pamięć i spotkanie przy stole: dwa najważniejsze składniki kulinarne

Kuchnia, a dokładniej tworzenie, przyrządzanie i serwowanie potraw, to też sztuka. Według koneserów kulinariów to wręcz najszlachetniejsza ze sztuk, gdyż chroni nas od głodowej śmierci! Co więcej, przyrządzanie potraw łączy się ze sztuką ich prezentacji. Nie bez powodu mówi się przecież, że "je się oczami"... Dlatego dzisiaj w swoim programie Redbad Klynstra zgłębiał tajniki kuchni, prezentacji dań i tworzenia wokół nich historii, a także tworzenia recenzji kulinarnych.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA kulinaria historia Polski Lublin Redbad Klynstra Trójka