Słowacja. "Spróbuj bryndzy i nie obudź nietoperza" Kraj jest mały, ale wakacje nie wystarczą, żeby docenić wszystkie jego uroki. - W gorących źródłach można zażywać kąpieli, w lokalnych knajpkach zajadać się haluszkami, a w jaskiniach dać nietoperzom święty spokój - opowiada dziennikarka Martyna Matwiejuk. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże gotowanie STYL ŻYCIA Martyna Matwiejuk Słowacja
Słowackie smaki - co zjeść i co zobaczyć? W najbliższym wydaniu audycji przeniesiemy się na Słowację. Sprawdzimy co warto obejrzeć w kraju naszych sąsiadów, a o przysmakach kuchni słowackiej opowie Jan Bosnovic. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże gotowanie
"Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna" Zuzy Zak Zuzanna Zak, Polka z Londynu, dziennikarka, jak się sama przedstawia - „kucharka-gawędziarka” - w swojej najnowszej książce „Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna” napisała, że… „zaczęło się (…) od opowieści. Gdy dorastałam w Warszawie, moja babcia Halinka nieustannie opowiadała mi o swoim idyllicznym dzieciństwie na Litwie. - Wspomnienia okazały się inspirujące - mówi, w rozmowie z Polskim Radiem dla Zagranicy, Zuzanna Zak. Zobacz więcej na temat: kulinaria Litwa Łotwa Estonia
Kelner poszukiwany. Wszystkiemu winna pandemia Kelnerzy przez całą pandemię nie mieli łatwo, wielu odeszło z zawodu i dzisiaj mówi się o tym, jak bardzo ich brakuje. W audycji sprawdzamy, dlaczego mimo niepewnej sytuacji niektórzy decydują się zostać w gastronomii. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże gastronomia restauracja Weronika Puszkar
Lublin i Równe – kuchnia regionalna ponad granicami Polski Lublin i ukraińskie Równe połączyła kulinarna współpraca: w lubelskim Centrum Spotkania Kultur podpisano porozumienie dotyczące promowania dziedzictwa kulinarnego i marek turystycznych miast partnerskich. To tworzy doskonały klimat do wymiany doświadczeń, tym bardziej, że kuchnia lubelska i ukraińska mają ze sobą dużo wspólnego. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Ukraina Lublin Równe Piotr Firan Trójka
Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu Kisić możemy prawie wszystko, ale… – Nie każde warzywo da się ukisić tak samo dobrze. Są takie, które warto kisić tak, jak ogórki wiosenne, czyli delikatnie. Je zjadamy po kilku dniach. Długoterminowo możemy kisić warzywa mocno dojrzale. Kisić można też owoce, ja przygotowuję tak cytryny – opowiada Mikołaj Bator. Jak zdradza, pastę z tych owoców wykorzystuje później, przygotowując dania kuchni marokańskiej. Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska Trójka dieta jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA warzywa owoce
Owady w każdej kuchni? Jadalne jedwabniki, coraz smaczniejsze larwy - w audycji rozmawialiśmy o jedzeniu przyszłości. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka
Klasyk brytyjskiej kuchni uwielbiany przez Churchilla, Lennona i Jacksona Ten tytuł natychmiast ujawnia bohatera programu, ponieważ chyba każde dziecko się domyśla, że chodzi o słynne fish and chips, czyli rybę z frytkami. W tym programie sprawdzaliśmy, jak odpowiednio przygotować dwa główne składniki, ale także jak dobrać do nich dodatki. Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska STYL ŻYCIA jedzenie ryby Anglia Trójka
Tożsamość w smaku. O kinie koreańskim Od piątku w kinach, od dawna w sklepach. - Minari to niezwykła roślina, która rośnie tam, gdzie się ją zasieje. Mówi, się że to pietruszka japońska, dodatek niezbędny w koreańskiej kuchni, zwłaszcza do robienia kimchi - opowiada Iza Wierzbińska z Best Filmu, dystrybutora filmu "Minari". Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM kino Azja kulinaria Beata Kwiatkowska
Zupełnie inna herbata. Kombucha w roli głównej Słodko-kwaśny, lekko musujący, o delikatnie herbacianym, a jednocześnie octowym posmaku – kombucha to napój uzyskiwany z herbaty, poddanej fermentacji przez tzw. grzybek tybetański. Jak go przyrządzić i jakie korzyści dla zdrowia przynosi picie kombuchy? O tym opowiedział Mateusz Kuwał współzałożyciel firmy specjalizującej się w wytwarzaniu kombuchy, a także DJ. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Adriana Marczewska herbata napoje
Owady - alternatywne źródło białka? - Potrzebujemy dużo białka, a hodowla owadów jest ekologiczna. Owady zajmują mało przestrzeni życiowej, a w porównaniu z hodowlą krów czy trzody chlewnej nie potrzebują zbyt dużo paszy i wody - mówi Krzysztof Smarzyński, prezes Koła Naukowego Technologów Żywności. Zobacz więcej na temat: Czwórka owady jedzenie gotowanie dieta kulinaria Patryk Kuniszewicz
Spichlerze z nasionami . Czy ocalą żywność? Od ponad czterech lat Norwegowie zbierają nasiona jadalnych roślin, by zabezpieczyć ludzkość na wypadek katastrofy. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Nieprzeciętni 2021. Jan Paszkowski o poszukiwaniu ludzi wyjątkowych - Moje życie to spełnianie marzeń dzięki ciężkiej pracy, konsekwencji, ale także kreatywności. I takich cech szukam w ludziach - mówi Jan Paszkowski, klarnecista, który jednak w swoim życiu poszedł w zupełnie inną stronę. Zajął się gotowaniem, a teraz zasiada w kapitule Plebiscytu Nieprzeciętni 2021. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Aleksandra Jasińska Nieprzeciętni 2021
Przepisy dla ozdrowieńców. Jak odzyskać smak i węch? Utrata smaku i węchu to jeden z częstych objawów zakażenia koronawirusem. Zdarza się, że ozdrowieńcy nie odzyskują tych zmysłów zbyt szybko. Brytyjczycy przygotowali dla nich specjalną książkę kucharską. Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Ogonek Kamil Jasieński koronawirus węch smak
Trufle, czyli grzyby pełne aromatu Trufle, niezwykle aromatyczne grzyby rosnące pod powierzchnią ziemi, są rzadko wykorzystywane w polskiej kuchni, choć, jak twierdzą znawcy, występują na południu naszego kraju. Tymczasem we Włoszech trufle stanowią jeden z najbardziej charakterystycznych składników potraw. Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska STYL ŻYCIA Włochy Trójka
Strząska, prażnica, a może łosoś? Co ląduje na wielkanocnych stołach? Pod hasłem "tradycyjna kuchnia Polski" kryje się kuchnia wielu regionów. Z Darią Ładochą zerkamy na w tradycyjne, świąteczne jadłospisy Małopolski i Kaszub, ale także sprawdzamy czy wielkanocne jaja podawane są w nowoczesnych formach na polskich stołach. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia polska Wielkanoc
Powolne lektury Joanny Gromek-Illg - Oddaję się ostatnio lekturom stonowanym - opowiadała Joanna Gromek-Illg, redaktorka i krytyczka literatury, autorka biografii wewnętrznej Wisławy Szymborskiej "Szymborska. Znaki szczególne". Zobacz więcej na temat: literatura wspomnienie Hermann Hesse Dorota Gacek Dwójka
"Patrick Melrose" od strony gastronomicznej W audycji rozmawialiśmy o gastronomii w serii powieści i miniserialu "Patrick Melrose" Edwarda St Aubyna. Zobacz więcej na temat: gastronomia Dwójka jedzenie Łukasz Modelski