Jak smakuje jedzenie podane na kartce? - Sam dotyk naczyń, sztućców, które dopasowują się do doznania smakowego, bardzo ciekawie wpływa na zmysły - mówiła w Dwójce Justyna Adamczyk, szefowa polskiego wydania przewodnika kulinarnego Gault&Millau. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski restauracja
Jeśli nie na porcelanie, to na czym? W "Drodze przez mąkę" porozmawiamy o tym, na czym podaje się jedzenie w restauracjach w Polsce i na świecie. Zobacz więcej na temat: restauracja
Dlaczego najlepsi kucharze popełniają samobójstwa? O głośnym ostatnio zjawisku w środowisku szefów kuchni najlepszych restauracji rozmawialiśmy z psycholog Dorotą Mintą. Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA restauracja samobójstwo Łukasz Modelski
Zamienił bank na najlepszą pracę na świecie W kuchni Michała Piosika, by poznać tradycyjne polskie smaki, spotykają się ludzie z całego świata. On sam jest dumny ze swego życiowego wyboru. Zobacz więcej na temat: Czwórka Hanna Bogoryja Zakrzewska reportaż reportaż w Czwórce
Kurczak czy brokuł? Batalia u Filipa Chajzera W kolejnej audycji z cyklu "Piątek, Piąteczek, Piątunio" Filip Chajzer, jego reporterzy i goście audycji stoczyli wielką batalię o to, co powinniśmy jeść. Zobacz więcej na temat: Czwórka Filip Chajzer jedzenie kuchnia wegetariańska
"Każdy polski muzykolog walczy z klątwą Chopina" – Niektórzy wychodzą z tej walki zwycięsko, innych klątwa dopada po latach – mówił Wojciech Bońkowski, znawca historii interpretacji i recepcji twórczości Chopina. Zobacz więcej na temat: Fryderyk Chopin Marcin Majchrowski MUZYKA muzyka klasyczna
Nie tylko muzyczne smaki z czasów Chopina Jakie skojarzenia może wywoływać muzyka Fryderyka Chopina, jak ją smakować i... z czym serwować? Zobacz więcej na temat: Fryderyk Chopin MUZYKA muzyka klasyczna
"Kuchnia to nie miejsce opresji" - "Wielokuchania" to autorska książką antykucharska - mówi w radiowej Jedynce jej autorka, Agata Puścikowska. Zobacz więcej na temat: dzieci gotowanie rodzina Roman Czejarek Agata Puścikowska
Z inspiracji Libią. Pieczone warzywa korzeniowe - To o tyle fajna kuchnia, że jest prosta. Niektórzy się dziwią: tyle tu przepisów i wszystko takie łatwe - mówi Samar Khanafer, autorka książki "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie". Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kulinaria Libia przepisy kulinarne Trójka
Głodówka. Jak zrobić to zdrowo? Jak w zdrowy sposób oczyścić swój organizm? Jak racjonalnie ograniczyć ilość jedzenia, nie robiąc sobie krzywdy? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie
W szponach gruzińskiej gościnności - Legendarna serdeczność Gruzinów bywa obezwładniająca. Można wpaść w niewolę ich gościnności na dwa dni - opowiadała Anna Janicka-Galant z portalu "Oblicza Gruzji". A gdy już się to stanie, nie unikniemy na pewno smaku chinkali czy chaczapuri. Zobacz więcej na temat: Czwórka góry Gruzja Kaukaz Mariusz Infulecki Michał Migała podróże Podróże z Czwórką podróże zagraniczne
Zabójczy oddech Mussoliniego O specyficznej sałatce włoskiego dyktatora, ale też o kulinarnych upodobaniach satrapów z całego świata rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Adolf Hitler Benito Mussolini dyktatura HISTORIA Józef Stalin Łukasz Modelski
Picie herbaty służy naszej harmonii Zielona, czarna, biała, żółta, czerwona. Chińska, japońska, indyjska, gruzińska, afrykańska. Odmian herbaty jest wiele. W Jedynce mówimy, czym między sobą się różnią i na czym polega filozofia ich parzenia. Zobacz więcej na temat: herbata jedzenie kulinaria Małgorzata Raducha
Menu neolitu. Sztuka przetrwania bez dietetyków W audycji "Nawiedzeni" wsiedliśmy w spożywczy wehikuł czasu i przenieśliśmy się tysiące lat w przeszłość, by zajrzeć do garnka prehistorycznych ludzi. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta jedzenie kulinaria Maciej Oswald NAUKA prehistoria
Dowiedz się, co naprawdę jadły potwory Sałatka z czosnku Benito Mussoliniego, ulubione wina Stalina, mniemany wegetarianizm Hitlera... Zapraszamy na "Drogę przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Adolf Hitler Benito Mussolini dyktatura HISTORIA Józef Stalin
Leki bez recepty dostępne tylko w aptekach? Ministerstwo Zdrowia chce ograniczyć sprzedaż medykamentów poza aptekami. Porozmawiamy o tym w audycji "Się mówi". Zobacz więcej na temat: kosmos kulinaria medycyna Ministerstwo Zdrowia NAUKA rośliny
Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa - Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa? Zobacz więcej na temat: Dwójka jedzenie kuchnia wegetariańska kulinaria KULTURA Łukasz Modelski Paweł Brylski
Trąbizupki i złapiekanki. Kulinarne zamienniki W "Drodze przez mąkę" spotkamy się z Pawłem Brylskim, autorem strony internetowej nokuchwa.pl (Nowa Kuchnia Warszawska). Zobacz więcej na temat: jedzenie kulinaria KULTURA