Kimchi a może kombucha? Co jest zdrowsze? Brytyjscy badacze sprawdzili, jak fermentowane produkty wpływają na nasz mózg i nasze jelita. Zobacz więcej na temat: kuchnia regionalna
Deski do krojenia. Trzeba mieć ich kilka! W lokalach gastronomicznych jest obowiązek posiadania kilku desek do krojenia. - Deska z kolorem czerwonym zarezerwowana jest do krojenia mięsa czerwonego, z żółtym - do drobiu, zielona jest do warzyw, biała - do pieczywa i nabiału, niebieska z kolei do ryb. Jest jeszcze kolor brązowy zarezerwowany dla wędlin, dla wyrobów przetworzonych - wyjaśnia dr Jolanta Flejszar-Olszewska. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek kulinaria bezpieczeństwo zdrowie Sanepid
Wszystko o piegach - w literaturze, piosence i kuchni W środowej "Jedynce dzieciom" rozmawialiśmy o piegach. Tych w literaturze, piosence oraz kuchni. Na audycję zaprosiła Joanna Ficińska. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska literatura
Czy tłusto zawsze znaczy niezdrowo? Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był dr Michał Mularczyk - internista, dietetyk i kardiolog interwencyjny. Zobacz więcej na temat: zdrowie Dwójka Łukasz Modelski
Słodkie kluchy z Tyrolu. Jak przygotować germknödel? Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych z rumem, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Trudno jest opisać walory smakowe tego dania, bo ma ono wiele warstw i wiele struktur. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie jedzenie Austria Mateusz Kulik
Germknödel - słodka klucha z austriackiej bacówki Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie jedzenie Austria
"Le Ménagier de Paris" - poradnik dla kobiet i książka kucharska W kolejnej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" mówiliśmy o pochodzącym z końca XIV wieku rękopiśmienniczym poradniku dla kobiet "Le Ménagier de Paris" ("Gospodarz paryski") - napisanym w formie pouczeń kierowanych przez paryskiego mieszczanina Arnulfa do jego 15-letniej, nowo poślubionej żony. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski
Nie tylko kwaśnica, także schabowy. Dania popularne na Podhalu Moskole, kaipiele, bukty, tarciochy, żury, kwaśnice czy kołacze to oryginalne i popularne potrawy kuchni góralskiej, jednak na Podhalu coraz częściej na stołach goszczą pierogi, bigos i... schabowy. Co najbardziej smakuje turystom? Zobacz więcej na temat: Zakopane góry Tatry kuchnia regionalna społeczeństwo turystyka
Zurrukutuna - baskijska zupa na mrozy - Nazwa tego dania pochodzi od baskijskiego słowa "zurrupatu", które opisuje dźwięk towarzyszący jedzeniu bardzo gorącej zupy - mówi Adrian Stojewski, autor bloga ”Hiszpańskie Smaki”. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Hiszpania hobby Mateusz Kulik
Zurrukutuna. Rozgrzewające baskijskie smaki na talerzu Zurrukutuna to zupa czosnkowa z Kraju Basków. Danie składa się z trzech skromnych, ale jednocześnie charakterystycznych składników, czyli z czosnku, dorsza i papryki chorisero. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie
Paul Tremo - kucharz Stanisława Augusta Poniatowskiego Bohaterem audycji "Droga przez mąkę" był kuchmistrz ostatniego króla Polski - urodzony w Berlinie, ale posiadający francuskie korzenie Paul Tremo. Zobacz więcej na temat: jedzenie Stanisław August Poniatowski Dwójka Łukasz Modelski
Przepisy na lepszą Polskę w "Rewolucyjnej książce kucharskiej" "Rewolucyjna książka kucharska" to zbiór przepisów na lepszą Polskę. Okazuje się, że dzięki wprowadzeniu niewielkich zmian, poprawieniu tego, co już mamy, zrobimy ogromny krok, który pozwoli nam zadbać o kraj, kontynent i planetę. Co ciekawe, w książce przepisów kulinarnych nie brakuje. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia Marta Hoppe planeta
Duże i małe miasta oraz działania proekologiczne w Czwórce W programie m.in. przyjrzymy się małym i dużym miastom, sprawdzimy, co się dzieje w ramach Europejskiego Tygodnia Redukcji Odpadów, a także na czym polega kuchnia zero waste. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie młodzież
Frytki - belgijski przysmak z listy UNESCO Znana na całym świecie przekąska, która uchodzi za przysmak dzieciaków, jest wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturalnego UNESCO. Frytki belgijskie mają specjalną recepturę, ale można je też przyrządzić w polskim domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Belgijskie frytki - co w nich takiego niezwykłego? Frytki belgijskie są dziś kultowym przysmakiem. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie pobytu w Belgii bez ich skosztowania, co w nich jest takiego niezwykłego, że są tak popularne? Czym różnią się od "zwykłych" frytek? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
Nie jedz plastiku ze swojej patelni Okazuje się, że nawet pojedyncze rysy na naszej patelni mogą prowadzić do uwalniania się z niej plastiku, który przypadkowo możemy zjeść - warto tego unikać. Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA mikroplastik ekologia gotowanie
Sabih. Izraelski street food jak międzykulturowy taniec - Sabih jest składową smaków całej Mezopotamii: od Bliskiego Wschodu aż po Półwysep Indyjski - opowiada szef kuchni Grzegorz Więdłocha i zdradza, jak przysmak izraelskiego street foodu przygotować w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Warsztaty kuchni staropolskiej. Zajęcia w pałacu wilanowskim Jakie potrawy jedzono kiedyś w Polsce? Tego mogą dowiedzieć się uczestnicy warsztatów kulinarnych organizowanych w pałacu w Wilanowie. W "Jedynce Dzieciom" nasz reporter Krzysztof Sadowy sprawdził, jak przygotować staropolskie potrawy i desery. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska gotowanie