Grillowane mielone na patyku. Jak przyrządzić čevapčići? Čevapčići przywołuje wspomnienia z wakacji w gorącej Chorwacji. To także doskonała alternatywa dla naszych kotletów mielonych. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
Łosoś - smaczny, zdrowy i ładnie wygląda Kiedyś uchodził za rybę luksusową, dzisiaj sięgamy po niego na co dzień. Łosoś doskonale nadaje się na śniadanie, obiad i kolację. Może być smażony, grillowany, wędzony czy duszony, sposobów jego przyrządzania jest wiele. Sprawdzamy co kryje w sobie łosoś. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jakub Jamrozek Mateusz Kulik ryba jedzenie
Jedzenie za kółkiem - można czy nie można? Komu z nas nie zdarzyło się zjeść batona czy wypić "colkę" za kierownicą - niech pierwszy rzuci kamieniem. Czy jednak kanapeczka w trasie jest całkowicie legalna? Dziś sprawdzamy jedzenie za kółkiem - można czy nie można? Zobacz więcej na temat: motoryzacja kierowca kierowcy samochody samochód drogi autostrady autostrada STYL ŻYCIA podróże jedzenie
Tadżin to Maroko, a Maroko to tadżin W Maroku tadżin jedzony jest na co dzień i od święta. To podstawowa i ulubiona potrawa jego mieszkańców, którą chwalą się na całym świecie. Tadżin swój smak zawdzięcza nietuzinkowej kompozycji przypraw. Ale tadżin to też specjalne naczynie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Maroko jedzenie przepisy kulinarne Mateusz Kulik
Herbata. Napar, który łączy ludzi Chińczycy znają ją od niemal 5 tys. lat. Zawojowała Japonię, pokochali ją Europejczycy, zaś Brytyjczycy uczynili swoim "znakiem firmowym". Zobacz więcej na temat: Trójka Anna Kwiatkowska herbata podróże kulinaria
Pierwsze spotkanie – ze śledziem Adriana Marczewska przyznaje, że długo myślała, jaki powinien być temat premierowej "Gorącej płyty", kim powinien być bohater? – Podeszłam do tego z ogromną czułością – deklaruje. I wybrała... śledzia! Zaprosiła też do programu Marcina Dudę, kucharza i pasjonata śledzi, który, aby się nimi zająć, porzucił ciepłą posadkę w korporacji. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA ryba Trójka Adriana Marczewska
Jedz jaglankę, ale z kaszy bez glifosatu! Od lat prowadzone są badania, które mają sprawdzić, co jest w naszym jedzeniu. Okazuje się, że nawet w zdrowych produktach, zaliczanych do superfoods, może czaić się coś niedobrego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik jedzenie
Jajka są zdrowe - przygotuj nitamago Jajka na miękko, na twardo, marynowane, sadzone, w jajecznicy, szakszuce, omletach - jemy je od wieków na różne sposoby. Najnowsze badania pokazuję, że nawet jedzenie 10 jaj tygodniowo nam nie zaszkodzi. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz jajko jedzenie dieta zdrowie STYL ŻYCIA
Walentynkowy konkurs sms-owy na antenie Czwórki! Już zaraz Walentynki. Piątkowy poranek rozpoczniemy od konkursu, w którym można będzie wygrać bukiety kwiatów dla ukochanych! Zobacz więcej na temat: Czwórka żubr ochrona przyrody Walentynki
Jak karnawał, to tylko ze smakiem! Jak śpiewa Maryla Rodowicz, "życie to bal jest nad bale", nie ma więc powodu, by zupełnie rezygnować z tegorocznego karnawału. Dzięki "Podróżom ze smakiem" można go świętować bez fajerwerków, balów i dużych imprez. Zobacz więcej na temat: Anna Kwiatkowska Trójka STYL ŻYCIA kulinaria przepisy kulinarne
Tortilla - gorąca krewniaczka naleśnika Chyba żaden mieszkaniec Ameryki Południowej, a zwłaszcza Meksyku nie wyobraża sobie swojej kuchni bez słynnych placków - tortilli. Są również coraz bardziej popularne u nas. Sprawdzamy, jak można je przyrządzić w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia meksykańska tortilla Jakub Jamrozek Mateusz Kulik
Owady na talerzu? "Nowy trend w gastronomii" Smażone, gotowane, a może suszone? Na świecie zjada się ponad 2000 gatunków i insektów. Czy wylądują także na polskich stołach? Zobacz więcej na temat: Czwórka owady jedzenie gotowanie dieta kulinaria Kamil Jasieński
Mirosław Wlekły: w Argentynie Halik zakochał się w stekach - Tony Halik chciał kulinarnie wykorzystać swoje życie na maksa, bo nigdy nie było wiadomo kiedy jego żołądek zaniemoże i będzie musiał zacząć go oszczędzać - o kulinariach najsłynniejszego polskiego podróżnika opowiadał jego biograf, Mirosław Wlekły. Zobacz więcej na temat: Tony Halik kulinaria jedzenie Łukasz Modelski Dwójka
Egzotyczne podróże, egzotyczne gry Różnego rodzaju gry to znakomity sposób na wspólne spędzanie czasu i ćwiczenie umysłu zarazem. Pandemiczne limity w tym przypadku nie przeszkadzają: go, bao, szachy czy warcaby to tylko dwóch graczy, brydż lub domino – czterech. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA podróże gry Kuba Japonia zanzibar Anna Kwiatkowska Trójka
Kaczka po pekińsku. Z cesarskiego dworu do street foodu - Kaczka po pekińsku to jedno z najciekawszych i najbardziej ekskluzywnych chińskich dań - mówi Piotr Bruś-Klepacki, szef kuchni. - Znane jest od XIV wieku, ale zmieniała swą formę - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka pizza STYL ŻYCIA Mateusz Kulik gotowanie kulinaria
Hodowla strusia w idei zero waste Głównymi eksporterami mięsa strusiego są RPA, Iran i… Polska. O walorach smakowych, zdrowotnych i ekologicznych hodowli strusi w Polsce w audycji "Droga przez mąkę" opowiadali Zuzanna Groniowska ze "Slowfood Polska" i Adam Chrząstowski - dyrektor kulinarny hotelu Arłamów. Zobacz więcej na temat: eksport żywność jedzenie Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Biała kapusta - samo zdrowie! Bardzo trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez białej kapusty. Przybyła do nas z basenu Morza Śródziemnego i od XV wieku na stałe weszła do kanonów kuchni polskiej. Sprawdzamy jakie właściwości ma biała kapusta i co można z niej przyrządzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz dieta zdrowie kapusta z grzybami
Krogulec - niewielki, waleczny drapieżnik Zapraszamy na spotkanie z krogulcem, niedużym ptakiem drapieżnym, który atakuje bardzo często małe ptaki: sikorki, gile, wróble. Zastawia pułapki i zdarza mu się czatować przy karmnikach. Kiedy ofiara je obiad, porywa ją i pożera. Sprawdzamy jak wygląda rytm dnia krogulca i gdzie najczęściej możemy go spotkać Zobacz więcej na temat: Czwórka rozrywka przyroda