Energetyczny, słoneczny smak Indii Pochodząca z Indii żółta mieszanka przypraw podbiła świat. Hindusi mówią o niej tradycyjnie "masala", bo tak właśnie określają przyprawowe mieszanki. Curry zaś to po prostu sos, ale także naczynie do gotowania różnych potraw w sosie. Mogą to być również liście curry, niepozornego krzewu Murraya Koenigi. Zobacz więcej na temat: Anna Kwiatkowska STYL ŻYCIA smak przyprawy Indie Trójka
Tteokbokki - przysmak z Korei. Jak smakują koreańskie kopytka? Tteokbokki składa się z dwóch składników: klusek ryżowych oraz ostrej i lekko słodkiej w smaku pasty sojowo-paprykowej gochujang. Zanim to danie trafiło na stoły zwykłych mieszkańców było jadane na dworze królewskim. Wtedy jednak były nieco łagodniejsze w smaku. Legenda miejska głosi, że pierwsze pikantne tteokbokki sprzedano na Sindang-dong w Seulu i nadal okolica ta słynie z tego dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Mateusz Kulik
Kulinarni futurolodzy - przyszłość naszej kuchni jest wegetariańska Już w 1913 roku Gustav Bishoff prognozował, że w XXI wieku, dieta ludzkości będzie składała się głównie z produktów roślinnych. Jego przepowiednie się poniekąd sprawdzają, bo w samej Polsce jest już milion wegetarian i wegan. W audycji zastanowimy się również, czy twórcy filmowi potrafią przepowiadać przyszłość nie tylko kulinarną. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
Bardzo ostry początek roku Rok 2021 rozpoczęliśmy niezwykłą wyprawą z Meksyku przez Hiszpanię, aż po Indie, Turcję i Węgry. I nie była to bynajmniej łagodna wycieczka, lecz podróż zionąca ogniem i umiejąca wypalić kubeczki smakowe. Ale też zaskakująca połączeniem ostrości i słodyczy. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA papryka przyprawy Anna Kwiatkowska Trójka
Święta w Dubaju: śledź i bigos nie przejdą W Emiratach Arabskich też jest zima, więc temperatura spadła do 20 stopni, a w nocy nawet do 18. Efekt: wszyscy chodzą kurtkach, bo chłodno. A przed hotelem stoi wielka, ponad 20-metrowa choinka. Sztuczna. Za to Święty Mikołaj jest prawdziwy. Zobacz więcej na temat: Wigilia święta choinka bigos Dubaj Witold Lazar Trójka STYL ŻYCIA
Smakowicie i tanecznie z Buenos Aires przez Hawanę do Polski W ostatniej tegorocznej wyprawie stolicę Argentyny zwiedzać będziemy w rytmie tanga, smakując słynne argentyńskie steki i epanady. Nastrój, rytm i smak zmienimy w Hawanie – najbardziej roztańczonym i rozśpiewanym mieście świata. A w Polsce czeka już na nas... bigos w tysiącach odmian. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Argentyna Kuba POLSKA bigos Anna Kwiatkowska Trójka
Polska karpiem stoi. Jesteśmy największym producentem tej ryby w Unii Europejskiej Polska jest największym producentem karpia w Unii Europejskiej, a krajowa produkcja stanowi około 30 procent produkcji unijnej. Informuje o tym Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Według tej instytucji ilość spożywanego karpia w Polsce na przestrzeni lat nie ulega dużym zmianom. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Karp POLSKA GOSPODARKA
ALERT POGODOWY Uwaga na oblodzone drogi. IMGW ostrzega trzy województwa Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej ostrzega przed oblodzeniem na drogach w południowych powiatach województwa śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego. Zobacz więcej na temat: POLSKA Boże Narodzenie święta społeczeństwo zdrowie pogoda IMGW
Boże Narodzenie przy świątecznym stole. Lekarze apelują: jedzmy ostrożnie Kawałki niepogryzionej kiełbasy, rolady śląskiej, a nawet połowę sztucznej szczęki usuwali lekarze ze Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwicach z przełyku pacjentów – ofiar świątecznego obżarstwa. Dlatego apelują o rozwagę przy stole. Zobacz więcej na temat: POLSKA Boże Narodzenie święta społeczeństwo zdrowie potrawy lekarz
Święta Bożego Narodzenia u Polaków na Litwie Makówki, grzybówki, bliny ze śledziami i śliżyki z podsytą - takie dania królują na wigilijnych stołach wileńskich Polaków oraz wielu Litwinów. Tegoroczna Wigilia będzie trochę inna z powodu ograniczeń pandemicznych, ale nie oznacza to, że mieszkańcy Litwy, w tym nasi rodacy z Wileńszczyzny, zrezygnują z kultywowania tradycji i obyczajów. Zobacz więcej na temat: Wigilia Litwa Polonia
"Łatwość przyrządzania i dostępność szpinaku sprawia, że nabrał teraz wiatru w żagle" 40 lat temu powstał film Roberta Altmana, którego bohaterem marynarz Popeye. Zjadał on olbrzymie ilości szpinaku, który dawał mu siłę i moc. Również dzięki niemu w świecie nauki funkcjonował pogląd, że warzywo to jest bogate w żelazo. Sprawdzamy ile w tym prawdy. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie szpinak Beata Kwiatkowska
Detroit "deep dish". Pizza z fabryki samochodów Ma grube, puszyste ciasto, przyjemnie przypieczony na złoto ser i brunatną, ale niegorzką "przypieczkę" na brzegach, która powstaje z roztopionego sera. Powstała w 1946 roku w barze Buddy’s Rendezvous w Detriot; teraz możesz zrobić ją w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka pizza STYL ŻYCIA Mateusz Kulik gotowanie kulinaria
Sanepid wycofuje łyżki szumówki z popularnego sklepu. Do żywności migrują szkodliwe substancje Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenie publicznego dotyczącego wyrobu służącego do kontaktu z żywnością, poinformował w środę o migracji szkodliwych substancji z produktu" Łyżka Szumówka". Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo Główny Inspektor Sanitarny
Przewodnicy z 4 kontynentów połączyli siły. Dzielą się pasją i przepisami - "Przewodnicy bez granic" to inicjatywa, której geneza sięga marca 2020 roku, początków pandemii - opowiada Agata Sosnowska jej pomysłodawczyni. - Jednym z sektorów, który najmocniej ucierpiał jest turystyka. W ramach inicjatywy dajemy sobie wsparcie, ale i alternatywę dla tych, których pasją jest podróżowanie - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński podróże turystyka STYL ŻYCIA
Przedwojenne przepisy kuchni żydowskiej W związku z ukazaniem się w Polsce książki "Dietojarska kuchnia żydowska" mówiliśmy w audycji o jej autorce - Fani Lewando. Zobacz więcej na temat: jedzenie Małgorzata Minta Łukasz Modelski Dwójka przepisy kulinarne
"Chleb i okruszki" - czyli jak połknąć piekarniczego bakcyla Wiele osób chciałoby, a boi się piec chleb. Eliza Mórawska-Kmita przekonuje, że nie ma się czego bać, trzeba próbować, zaufać intuicji, a najlepiej zacząć od bułek na drożdżach. Zobacz więcej na temat: Czwórka chleb Kamil Jasieński jedzenie
Fania Lewando w Wilnie po jarsku gotowała Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich. Fania kierowała się w życiu jedną zasadą - jej menu wegetariańskie zainspirowane było chęcią czynienia świata lepszym. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie KSIĄŻKA STYL ŻYCIA
Czosnek - słynny, polski superfood Jego zapach wielu odstrasza, jednak, jak przekonuje dietetyczka, warto się przełamać i jeść go cały rok. Czosnek pomoże budować naszą odporność. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa zdrowie czosnek Mateusz Kulik jedzenie