Kulinarna warstwa "Alicji w Krainie Czarów" - Czasy wiktoriańskiej Anglii to czasy głodu. Nie bez powodu wszystkie przygody Alicji krążą wokół jedzenia - zauważała w Dwójce Małgorzata Seruga. Zobacz więcej na temat: Lewis Carroll Łukasz Modelski KULTURA
Jak smakuje kraina czarów? W "Drodze przez mąkę" - rozmowa o tym co, kiedy i w jaki sposób się jada "Alicji w krainie czarów" Lewisa Carolla. Zobacz więcej na temat: Lewis Carroll
Targi w Parmie - kulinarna inspiracja Wyjątkowe targi kulinarne obywają się co dwa lata w Parmie. To jedne z najważniejszych europejskich targów branży żywnościowej. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Jan Potocki i hiszpański bigos w wersji islamskiej "Rękopis znaleziony w Saragossie" to powieść o jednym daniu hiszpańskim - a właściwie o daniu i deserze - oraz przykład francuskiego wyobrażenia o kuchni południowego sąsiada. Zobacz więcej na temat: FILM Jan Potocki kino kuchnia hiszpańska kulinaria KULTURA literatura Łukasz Modelski Wojciech Jerzy Has
Chwasty w kuchni. Niedoceniony skarb natury - Podagrycznik pospolity to roślina, z którą każdy gdzieś się zetknął. Jemy jego łodygi i liście, jest smaczny i bardzo zdrowy - zapewnia Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Pieprz, sól i trotyl. Polityczna kuchnia Gmyza Na półkach księgarń pojawiła się książka "Co nam Gmyz zgotował. Przepisy ze szczyptą trotylu". Publikacja powstała na podstawie programu telewizyjnego "Kuchnia polska", do którego dziennikarz śledczy zapraszał polityków od lewa do prawa. Zobacz więcej na temat: Cezary Gmyz cukier gotowanie KSIĄŻKA polityka Roman Czejarek zdrowe odżywianie
Krótki sezon na szparagi. Jak go wykorzystać? W "A nuż, widelec" namawiamy do jedzenia szparagów i podajemy kilka sprawdzonych sposobów na ich przygotowanie. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne szparagi Trójka
Jak dobrać muzykę do potraw? Badania pokazują, że poprzez muzykę nie tylko budujemy klimat wokół jedzenia, ale też wpływamy na smak, tempo spożywania i cenę zamawianych potraw. Zobacz więcej na temat: dźwięki Łukasz Modelski MUZYKA Paweł Brylski KULTURA
Food Revolution Day. Kulinarne ruszenie Polaków - Food Revolution Day to akcja, która pokazuje, że działania na rzecz promocji zdrowego żywienia może zrobić każdy z nas we własnym domu - mówi kucharz Grzegorz Łapanowski i dodaje, że wystarczy zacząć... gotować. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka gotowanie Grzegorz Łapanowski zdrowie
Jakie jest brzmienie dobrego jedzenia? W audycji "Droga przez mąkę" porozmawiamy o relacji dźwięku i smaku, o synestezji, o tym, jakie dźwięki i jak wpływają na smak. Zobacz więcej na temat: dźwięki
Zdrowe, wspólne gotowanie - w ten dzień! Naszymi gośćmi będą Katarzyna Pieczyńska, Janek Paszkowski i Grzegorz Łapanowski - założyciel fundacji Szkoła na widelcu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Grzegorz Łapanowski zdrowie
Wyglądać chudo to wyglądać źle? - Przecież kiedyś mówiło się, że ktoś jest "słusznej sylwetki". A ludzie szczupli byli pozbawieni majestatu - argumentował ekspert kulinarny Zbigniew Kmieć. Czy duża masa może być zdrowa? O to pytaliśmy na Pikniku Naukowym. Zobacz więcej na temat: dieta Łukasz Modelski nadwaga
Szparagi na kilka smacznych sposobów Na przykład w sałatce, której siłą jest łatwość wykonania i niewielka ilość składników. Dodatkowo jest ona zdrowa i bardzo smaczna. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Młoda rzodkiewka w roli głównej - O tej porze roku nie ma ona jeszcze zbyt dużo smaku. Rzodkiewka, która będzie naprawdę szczypać w język, pojawi się dopiero pod koniec czerwca - mówi Agnieszka Kręglicka. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kręglicka gotowanie Katarzyna Pruchnicka Trójka
Węglowodany a bieganie. Co może jeść biegacz? Wszyscy wiemy, że paliwem dla naszego organizmu są węglowodany. W audycji "A nuż, widelec" rozmawiamy o tym, w którym momencie dnia powinni jeść je biegacze. Zobacz więcej na temat: bieganie gotowanie Katarzyna Pruchnicka SPORT Trójka węglowodany
Qmaj kaszę - miej uśmiechnięte jelita Kasza - to zdrowy produkt zbożowy, który coraz częściej gości na naszych stołach. Śmiało można powiedzieć, że powraca do naszego menu. Zobacz więcej na temat: Anna Depczyńska Czwórka jedzenie kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna Piotr Firan
Kulinarne powroty - tradycja i fermentacja - Poznań, Trójmiasto, Kraków świetnie rozwijają się gastronomicznie, jednak większość trendów wychodzi z Warszawy - mówi Magda z Krytyki Kulinarnej i zdradza nadchodzące mody. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka jedzenie Kamil Jasieński moda restauracja
Szparagi, czyli zieleń wraca do kuchni! Na straganach zaczyna się coraz bardziej zielenić, a z ziemi wychylają się już pierwsze zielone szparagi. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka szparagi Trójka