"Szef" i "Ratatouille", czyli jacy są kucharze w filmach Dziś na ekrany kin wchodzi komedia pod tytułem "Szef" w reżyserii Jona Favreau. W związku z tym w audycji "Stacja Kultura" postanowiliśmy sprawdzić, jak mistrzowie kuchni pokazywani są w światowej kinematografii. Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM serial żywność
Co ty wiesz o polskiej kuchni? We wtorkowej audycji "4 do 4" porozmawiamy o polskiej kuchni, poznamy jej historię i tajniki. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta przepisy kulinarne tradycja
Cukinia - prosty sposób na smaczne danie - Cukinię można wykorzystać jako dodatek do sosów i makaronów krojąc ją w większe kawałki, zamiast mięsa; ewentualne zetrzeć na tarce, odsączyć i zrobić placki - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Anna Popek cukinia gotowanie przepisy kulinarne
Ciekawe właściwości kawy Wielu nie wyobraża sobie poranku bez wypicia kawy. Espresso, latte, americano, cappuccino, z cukrem lub bez. Możemy kupić kawę w ziarnach, mieloną lub rozpuszczalną. Która jest najlepsza? Tego dowiedział się Kuba Marcinowicz. Zobacz więcej na temat: czwarty wymiar Czwórka kawa
Kurczak z rabarbarem - błyskawiczne danie na lato - Rabarbar surowy nie jest wskazany dużych ilościach, dlatego można go podgotować z różowym winem. Do tego mięta, która nas schłodzi i cytryna, która orzeźwia - poleca mistrz kulinarny Paweł Anders. Zobacz więcej na temat: gotowanie przepisy kulinarne zdrowie
Turystyka kulinarna - nietuzinkowy sposób na urlop Polacy coraz częściej uciekają od standardowych sposobów spędzania wakacji. Dlaczego leżak i plaża już nam nie wystarczają i czym je zastąpić? O tym porozmawiamy z gośćmi audycji "Lato z Radiem". Zobacz więcej na temat: gotowanie turystyka
Wszystkiego najsłodszego - rozmowy nie tylko dla łasuchów Taki poniedziałek gwarantuje, że cały tydzień będzie udany! W bardzo słodkim wydaniu "Lata z Radiem" sprawdzaliśmy jakie smaki z dzieciństwa pamięta Marcin Kręglicki, i u którego francuskiego generała cukiernicy wykonują katorżniczą pracę. Zajrzeliśmy także do działu rarytasów fabryki Wedla. Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: desery gotowanie przepisy dla dzieci przepisy kulinarne żywność
Nie wyrzucaj liści kalarepy. Mogą być smacznym dodatkiem Okazuje się, że młode liście kalarepy, te ze środka, można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. W kolejnym odcinku cyklu "Smaki zdrowia" przekonywał o tym kucharz i restaurator Paweł Anders. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kuchnia wegetariańska przepisy kulinarne
Jedzenie - nasz nowy seks Kulinarne talent-show, książki kucharskie, różne formy obcowania z potrawami - wszystko wskazuje na to, że na punkcie jedzenia mamy lekkiego bzika. Ale to akurat fajna zajawka więc i my ulegliśmy miłości do kulinariów. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta
Placki z komosy? Idealne na regenerację sił po ciężkim tygodniu - W weekend możemy poszaleć w kuchni, niekoniecznie wkładając w to wiele pracy. Dobrym pomysłem na takie gotowanie jest komosa, jedno z najbogatszych w wartości odżywcze zbóż - mówił w Jedynce Paweł Anders, kucharz i restaurator. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie
Tyjemy nie dlatego, że dużo jemy, ale od produktów złej jakości Jeszcze kilkanaście lat temu nie zwracaliśmy uwagi na to, co jemy. Królowała dieta mięsna i hasła "Cukier krzepi", albo "Pij mleko, będziesz wielki". Produkty żywieniowe miały być po prostu tanie i smaczne. Dziś mówimy, że cukier to biała śmierć, a mleko zakwasza organizm. Odżywiamy się coraz bardziej świadomie, a jedzenie staje się nierzadko przedmiotem burzliwych dyskusji. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie
Polak - konsument. "Wciąż jesteśmy trochę niedojrzali" - Dbałość o produkt to ważna rzecz, ale trzeba dostosować się do rynku i potrzeb naszych klientów - mówi restaurator Marcin Kręglicki i przyznaje, że jedzenie dobrej jakości musi być drogie, a Polacy wciąż bardzo często polują w restauracjach na cenowe okazje. Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność
Ewa Wachowicz: smak lata to dla mnie leśna poziomka - Wystarczy dodać tylko trochę cukru i śmietany, żeby zaskoczyć nawet najbardziej wytrawne podniebienia - mówiła w Jedynce Ewa Wachowicz, autorka książek i programów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia chińska kuchnia polska kuchnia włoska Lato z Radiem 2014 owoce przepisy kulinarne
"Lato z Radiem" w kuchniach świata Zapraszamy w podróż, której przystankami będą: Włochy, Chiny i polskie regiony słynące z kulinarnych przysmaków. Zobacz więcej na temat: gotowanie przepisy kulinarne
Poranne Rozmaitości 21.06.2014 r. W audycji m.in.: Polacy bywalcami restauracji? Jak często chodzimy do restauracji, czy lunche w restauracjach cieszą się dużą popularnością i co może zrobić jeszcze restaurator, żeby przyciągnąć klientów do swojego lokalu. Zobacz więcej na temat: rolnictwo konkurs ekonomia
Prawdziwy smak tylko w regionie. Zachowajmy nasze dziedzictwo kulinarne - Kuchnie regionalne karmią się zasobami lokalnymi, związane są z klimatem i mieszkańcami konkretnego miejsca. Dobrze, że zaczynamy to widzieć i postrzegać jako wartość - mówi w Jedynce dziennikarka i blogerka Monika Kucia. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska przepisy kulinarne tradycja
Kult szczupłego ciała? Nic z tego, wciąż tyjemy! Już ponad dwa miliardy osób na świecie ma nadwagę lub problemy z otyłością alarmują lekarze. To problem, który narasta w niepokojącym tempie, niezależnie od szerokości geograficznej ani zamożności danego państwa. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kuchnia wegetariańska
Grill na balkonie. Ważniejszy rozsądek czy kiełbaska? - Jako takiego zakazu grillowania nie ma, nawet na balkonach. Ale przeczytać trzeba regulamin wspólnoty mieszkaniowej, bo ważne są lokalne przepisy - powiedziała w radiowej Jedynce rzeczniczka warszawskiej straży miejskiej Monika Niżniak. Zobacz więcej na temat: grill Janusz Weiss prawo przepisy kulinarne straż pożarna