Czy sól jest groźna? We wtorek weźmiemy pod lupę sól. W ubiegłym tygodniu opanowaliśmy cukier, tym razem kolejny składnik, określany mianem "białej śmierci". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta podatki zdrowie
Sztuka pieczenia chleba Trudno wyobrazić sobie śniadanie bez chrupiącej kromki chleba. Choć pieczywo jest nośnikiem węglowodanów, trzeba pamiętać, że należy do produktów, które zaspokajają głód i dostarczają wartościowych witamin oraz minerałów. Zobacz więcej na temat: KULTURA zdrowie
Wszystkie chleby świata Festiwal Chlebów Świata odbędzie się w dniach 21-23 marca 2014 roku w Warszawie. To doskonała okazja, żeby posmakować wielu jego odmian, ale też nauczyć się, jaki chleb jest dobry dla naszej kondycji i zdrowia. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta pieczenie chleba pieczywo
"Pulp Fiction" - naleśniki na miarę Oscara Quentin Tarantino przyznaje, że wiedzę o kinie zdobył pracując w wypożyczalni kaset wideo. Skąd jednak czerpał kulinarne inspiracje do swoich filmów? Zobacz więcej na temat: Czwórka kino
Ile jest cukru w cukrze? Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła nowe dawki dla dziennego spożycia cukru. A rządy wielu krajów, w tym Polski, chcą wprowadzić podatek od słodzonych napojów. O co toczy się ta wojna? Czy cukier to naprawdę biała śmierć? Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie żywność
Mężczyźni kochają burgery. A co ze zdrowiem? Jest mecz, jest impreza - cieszą się panowie. I zasiadają do stołu zastawionego chipsami, piwem oraz pizzą. Jeden wieczór spędzony w męskim gronie może mieć wartość nawet 4000 kalorii. A co ze zdrowym odżywianiem? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie
Co powinni jeść mężczyźni? W czwartek w "Poranku OnLine" dużo o mężczyznach i... jedzeniu. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta
Dlaczego nie można zamrażać jedzenia drugi raz? Mówi się, że ponownie zamrożony posiłek psuje się. Dlaczego tak się dzieje? Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie
Jak "smacznie" fotografować jedzenie? W cyklu fotograficznym przyjrzymy się pracy fotografa kulinarnego. Nie będzie to jednak typowy fotograf, a... blogerka. Zobacz więcej na temat: fotografia Czwórka SZTUKA
Dlaczego lubimy słodycze? Nasza miłość do słodyczy ma swoje korzenie we wczesnym dzieciństwie. - Słodki smak kojarzy nam się z czymś pozytywnym - mówi dietetyk Anna Englisz. - Jest to pierwszy smak, który poznajemy w życiu, bo mleko matki, zawierające laktozę, również jest słodkie. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Ile pączków to już jest obżarstwo? Aż 100 milionów pączków mogą zjeść dziś Polacy. Tłustoczwartkowa tradycja zobowiązuje - jak nie skosztujesz, mogą spotkać cię niepowodzenia. Czy warto tak ryzykować? Zobacz więcej na temat: ciasta Czwórka gotowanie
Najlepszy przepis na tłusty czwartek 27 lutego święto dla wszystkich żarłoków i miłośników słodyczy. W tłusty czwartek pączki są obowiązkową pozycją w menu, a my zdradzimy wam najlepszy przepis. Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność
Jak trzymać burgera podczas jedzenia? Chyba każdy zna ten ból, pojawiający się podczas jedzenia hamburgerów, szczególnie tych z masą dodatków. Sos, warzywa i przede wszystkim mięso ucieka z bułek. Jak sobie z tym poradzić? Recepta w piątkowe popołudnie w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta
Parówki... największy przysmak Polaków? Zdaniem ekspertów popularne danie na każdą porę dnia to jeden z najważniejszych produktów polskiego przemysłu mięsnego. Sprawdzimy w czym tkwi ich sekret. Zobacz więcej na temat: Czwórka Justyna Dżbik MUZYKA
Dieta Intermittent Fasting: czy to działa? Intermittent fasting to dieta polegająca na okresowej głodówce. Po okresie niejedzenia, w tzw. "oknie żywieniowym" możemy jednak spożywać to, co chcemy i w jakiej ilości chcemy. IF jest modna i pozwala na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów, ale… czy jest także zdrowa? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie
Czy wiemy co jemy? W poniedziałkowe popołudnie zapraszamy do Czwórki na rozmowę o zdrowym odżywianiu uczniów. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie
Nie taka żywność eko jak ją malują. Tylko jak rozpoznać tę zdrową? A "malują" i to jak. - Do paszy dodaje się chemiczne odczynniki, które wpływają na kolor żółtka - mówił Maciek Nowak, krytyk kulinarny. Gość Jedynki radził, gdzie zaopatrywać się w zdrowe produkty i jak je rozpoznać. Zobacz więcej na temat: ekologia żywność
Podczas świąt jestem tradycjonalistką - Nie lubię eksperymentować w kuchni podczas świąt. Uważam, że nasze tradycyjne potrawy są genialne i wyśmienite. Nie ma po co ich zmieniać - mówi w Czwórce Anna Starmach. - Jestem dumna z polskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka gotowanie przepisy kulinarne