Bierzesz pieczywo w sklepie bez rękawic ochronnych? To może drogo kosztować! Przez lata umieszczane w sklepach spożywczych hasło "towar macany należy do macanta" budziło jedynie śmiech. Jednak nie powinno się go ignorować, gdyż tę kwestię reguluje również polskie prawo. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA chleb higiena sklep Jacek Frentzel Robert Grzędowski Trójka Zobacz także
Jak zachować świeżość pieczywa? Polscy naukowcy mają pomysł 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej postanowili pochwalić się swoim innowacyjnym pomysłem, który w przyszłości może pomóc dłużej utrzymywać świeżość pieczywa. Zobacz więcej na temat: POLSKA chleb jedzenie żywność NAUKA badania Warszawa biotechnologia naukowcy
Weronika Nogańska - piekarka. Dziewczyny w tradycyjnych zawodach Piekarze są nam wszystkim dobrze znani, a piekarki? Czy łatwo jest sobie wyobrazić dziewczyny w tak klasycznych zawodach? Ułatwi to Weronika Nogańska, która opowiedziała o swojej piekarni. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Weronika Nogańska gastronomia
Zamienniki mięsa, napoje, kosmetyki. Nieoczywiste wyroby z pieczywa - Nie musimy zjadać czerstwego chleba, możemy go przerobić na coś innego - przekonuje w Polskim Radiu 24 Katarzyna Młynarczyk, pomysłodawczyni i założycielka projektu Rebread. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 żywność chleb jedzenie społeczeństwo Marta Hoppe
Chleb jak za czasów dzieciństwa. "Zakwas szczęśliwy" - reportaż Jakuba Tarki Wśród wspomnień z dzieciństwa wiele osób wymienia zapach i smak chleba. Niegdyś Polska słynęła z dobrego pieczywa i małych lokalnych piekarni, do których można było trafić po zapachu. Niestety, przez ostatnie dziesięciolecia pracę wprawnych rąk zastąpiły maszyny, a mistrzów piekarnictwa – wielcy sieciowi producenci chleba. Lokalne piekarnie, by sprostać konkurencji i przetrwać, też mocno obniżyły standardy i jakość. Zobacz więcej na temat: reportaż Jakub Tarka chleb pieczenie chleba
Niezapomniany smak świeżego chleba z dzieciństwa. Reportaż "Zakwas szczęśliwy" Jakuba Tarki Wśród wspomnień z dzieciństwa wiele osób wymienia zapach i smak chleba. Niegdyś Polska słynęła z dobrego pieczywa i małych lokalnych piekarni, do których można było trafić po zapachu. Niestety, przez ostatnie dziesięciolecia pracę wprawnych rąk zastąpiły maszyny, a mistrzów piekarnictwa – wielcy sieciowi producenci chleba. Lokalne piekarnie, by sprostać konkurencji i przetrwać, też mocno obniżyły standardy i jakość. Zobacz więcej na temat: reportaż Jakub Tarka Trójka chleb pieczenie chleba pr poleca
Dzień Piekarzy i Cukierników. Ciekawostki dla dzieci Jak wygląda praca w zawodzie cukiernika i piekarza? Może sami pomagacie w przygotowywaniu słodkości lub chcielibyście się podzielić swoimi ulubionymi wypiekami? W piątkowym "Poranku" w Polskim Radiu Dzieciom będzie bardzo słodko i pysznie. Zapraszamy! Zobacz więcej na temat: wypieki ciasta ciasteczka Poranek Polskiego Radia Dzieciom radio dla dzieci
Jak upiec pyszny domowy chleb? Ekspert podpowiada Domowe wypiekanie chleba, szczególnie na wsi, było kiedyś jedną z podstawowych umiejętności. Teraz wszystkie wypieki można kupić, ale może zdrowiej i lepiej zabawić się w domowego piekarza? Jak przygotować zakwas? A może są przepisy, które pozwalają na pieczenie chleba w prostszy sposób? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska chleb żytni chleb orkiszowy chleb pieczenie chleba gotowanie zdrowie dieta
Dzień Chleba. Od ziarenka do bochenka W Dniu Chleba (16.10) rozmawialiśmy ze słuchaczami o tym, w jaki sposób wypiekany jest chleb, jak uzyskuje się do niego ziarno i z niego mąkę. Przyjrzeliśmy się tym dawnym sposobom wypiekania chleba, ale także rodzajom chleba, który wypiekany jest w Polsce i na świecie. Zapraszamy! Zobacz więcej na temat: chleb Poranek Polskiego Radia Dzieciom radio dla dzieci pieczenie chleba
Chleb wypiekany z pasją. Reportaż "Więzienna piekarnia" [POSŁUCHAJ] "Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj i odpuść nam nasze winy..." - ta modlitwa znana wszystkim zjadaczom chleba doskonale opisuje reportaż "Więzienna piekarnia", w którym jest mowa o chlebie wypiekanym z pasją i o więzieniu, miejscu odkupienia swoich win. Zobacz więcej na temat: reportaż Henryk Dedo Waldemar Kasperczak Aleksandra Sadokierska Bartoszyce
"Więzienna piekarnia" - reportaż Henryka Dedo i Waldemara Kasperczaka "Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj i odpuść nam nasze winy..." - ta modlitwa znana wszystkim zjadaczom chleba doskonale opisuje reportaż "Więzienna piekarnia", w którym jest mowa o chlebie wypiekanym z pasją i o więzieniu, miejscu odkupienia swoich win. Zobacz więcej na temat: Henryk Dedo Waldemar Kasperczak Bartoszyce
Ks. Leszek Kryża: pomagamy wszędzie ale teraz Ukraina jest na pierwszym miejscu Idzie zima. Na wchodzie Ukrainy temperatury spadają nawet do minus 30 stopni Celsjusza. Koncentrujemy się na zakupie pieców z rurą, którą będzie można wystawić przez okno. Takie „kozy” umożliwią z jednej strony ogrzanie pomieszczenia, z drugiej ugotowanie ciepłego posiłku. Drugi nasz priorytet to płyty, aby zabić szczeliny okienne z powybijanymi szybami. Jak zawsze pomagamy wszystkim ale teraz Ukraina jest na pierwszym miejscu” - mówi ks. Leszek Kryża, dyrektor Zespołu Pomocy Kościołowi na Wschodzie przy Episkopacie Polski, laureat tegorocznej nagrody Totus Tuus. Zobacz więcej na temat: wojna na Ukrainie wojna 2022 Ukraina emigracja uchodźcy Kościół katolicki POLSKA pomoc zima piec żywność Episkopat Polski Małgorzata Frydrych
Chlebowa rewolucja Laurel Kratochvili Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" była Laurel Kratochvila, amerykańska piekarka, przedsiębiorczyni i autorka książki "New European Baking". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski chleb Dwójka Berlin
Gwałtowny wzrost eksportu polskiej żywności. Jakie produkty i gdzie najczęściej sprzedaje polskie rolnictwo? Od stycznia do kwietnia 2022 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski wzrosła w stosunku do tego samego okresu 2021 r. o 19,5 proc. do 14 mld euro. Za granicę sprzedawaliśmy głównie mięso drobiowe, papierosy, pieczywo i wyroby piekarnicze - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA eksport rolnictwo kurs euro KOWR Rosja Unia Europejska papierosy
Od ziarenka do bochenka. Jak powstaje pieczywo? Leszek i Miś Michaś rozmawiali o pieczywie. Wymienili przy tym różne rodzaje wypieków, które można znaleźć w poszczególnych częściach świata. Zatrzymali się we Francji, która słynie ze specjalnego rodzaju rogalików wykonanych z ciasta francuskiego. Wiecie, jak się nazywają? A jakie są tradycyjne polskie rogale? Zobacz więcej na temat: chleb razowy wypieki radio dla dzieci radio dla rodziców piosenki dla dzieci Miś Michaś
Chleb nasz domowy, powszedni W czasie lockdownu wiele osób odkryło w sobie przeróżne talenty – niektórzy te kulinarne. I jak się okazuje Polacy docenili zwłaszcza domowe wypieki, a część porwała się nawet na własnoręcznie przygotowywane pieczywo. I kontynuuje robienie tych wypieków do dziś. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA chleb wypieki dom Witold Lazar Trójka jedzenie
Dobry chleb – tylko z domowej piekarni! W Polsce są bardzo bogate tradycje piekarnicze, a zapotrzebowanie na dobry chleb – olbrzymie. Do wspomnień z dzieciństwa o świeżym, jeszcze ciepłym chlebie z chrupiącą skórką i aromatycznym miąższem prosto z piekarni, wielu bardzo chętnie wraca. I poszukuje chleba smakującego i pachnącego "jak dawniej", często bezskutecznie. Dlatego coraz częściej zaczynamy piec chleb sami, w domu. Jak samemu upiec dobry i zdrowy chleb? Czy to jest trudne, jakie składniki są do tego potrzebne – o tym właśnie w "Leniwym przedpołudniu" rozmawiała Anna Popek ze swoim gościem. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA chleb zdrowie Anna Popek Trójka
Tradycje piekarskie w Paryżu Gościem pierwszej po wakacjach audycji "Droga przez mąkę" była Agnieszka Drotkiewicz - pisarka i kulturoznawczyni, współautorka książki "Smak kwiatów pomarańczy". Zobacz więcej na temat: Paryż Dwójka Łukasz Modelski