Bigos z raków i mięso kapłona By choć przez chwilę poczuć smak dawnego, nawet średniowiecznego życia, wcale nie jest potrzebny wehikuł czasu. Niektóre potrawy można odtworzyć i przyrządzić nawet we własnej kuchni, trzeba tylko wiedzieć, jak się do tego zabrać. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie HISTORIA
Czy karp pasuje do burgera? Czy w wigilijnym menu możemy sobie pozwolić na ekstrawagancje? Oczywiście. Przekonuje o tym Michał Pasternakiewicz, mistrz kulinarny. Sam na świątecznym stole preferuje jednak klasykę. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka
Weki łączą pokolenia Nadeszła jesień a wraz z nią sezon na przetwory. "Wek za wek" to międzypokoleniowa wymiana przetworów. Młodzi i starsi mogą przynieść na do jednej ze stołecznych kawiarni swoje przetwory, wymieniać się doświadczeniami i zgłębiać tajniki przygotowań udanego weku. Zobacz więcej na temat: Czwórka reportaż reportaż w Czwórce tradycja
Świąteczny bigos z kiszonej czy z kwaszonej kapusty? Co i jak gotować, by się nie "zagotować" przy organizowaniu kolacji wigilijnej? Barbara Wrzesińska, aktorka i pasjonatka sztuki kulinarnej radzi jak sprawnie zorganizować świąteczne biesiadowanie. Zdradza też tajniki swojej kuchni. Zobacz więcej na temat: bigos kuchnia polska święta
Jesteś głodny? Użyj wyobraźni! Amerykańscy naukowcy już nie mają wątpliwości. Uczucie głodu możesz zaspokoić wyobraźnią! Zobacz więcej na temat: Czwórka psychologia
Frykasy sprzed setek lat wracają do łask Projekt "Monumenta Poloniae Culinaria (Polskie Zabytki Kulinarne)" próbuje wskrzesić zapomnianą kuchnię staropolską. Przysmaki takie jak: ulipki z pianą, tatarak w miodzie czy gąszcz z topinamburu mają szansę wrócić na polskie stoły. Zobacz więcej na temat: zdrowie żywność
Jak mądrze kupować żywność? - Najlepiej nie iść na zakupy będąc głodnym. Przed wyjściem warto sprawdzić, czego nam brakuje, by nie kupować kolejnych słoiczków z jedzeniem - apelują eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie żywność
Jak jadał król Jan III Sobieski? Jedzono mniej, ale bardziej różnorodnie. Z menu króla Jana III Sobieskiego można zapoznać się dzięki "Księdze szafarskiej" jego dworu wydanej przez Muzeum Pałacu w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: HISTORIA Jan III Sobieski żywność
Moda, muzyka i zdrowa żywność - będzie się działo! Piątkowy "Poranek OnLine" to jak zwykle zestaw muzyczno-kulinarno-modowy ;) Startujemy już o godz. 6.00! Zobacz więcej na temat: Czwórka MUZYKA
Etykieta prawdę Ci powie Etykieta to pierwsza wskazówka, którą powinniśmy kierować się przy wyborze produktu. Oczywiście pod warunkiem, że wiemy jak je czytać. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta gotowanie
Filmy o kulinariach zmuszają do myślenia - Jedzenie to jest ogromna moc sprawcza, z której bardzo często nie zdajemy sobie sprawy - mówi Lucyna Zembowicz z Kuchnia + Food Film Fest. - Nasz codzienny wybór kulinarny wpływa na losy świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność
Niezwykła kawa na Targu Śniadaniowym Targ Śniadaniowy to miejsce, w którym znaleźć można właściwie wszystkie produkty spożywcze, produkowane przez niezależnych producentów z różnych regionów kraju. Cechą wspólną jest to, że artykuły są bardzo dobrej jakości. Zobacz więcej na temat: Czwórka kawa
OPPA 2013 w hołdzie zmarłemu bardowi Gościem dzisiejszej "Muzycznej Jedynki" będzie Piotr Bakal, dyrektor 31. Międzynarodowego Festiwalu Bardów - OPPA 2013. Zobacz więcej na temat: MUZYKA Piotr Bakal
Oscypek jest jak utwór muzyczny - podlega ochronie prawnej Oscypek to "kulinarny utwór" i tak jak muzyka Chopina chroniony jest prawem. Ma ściśle określony skład, miejsce pochodzenia i niepowtarzalną nazwę. Zobacz więcej na temat: FILM prawo produkcja przemysłowa zupy żywność
Burgery - smaczna odsłona jedzenia "na mieście" W Warszawie, ale także i w innych polskich miastach, burgerownie pojawiają się jak grzyby po deszczu. Wieszczą kres kebaba i zapiekanek. Zobacz więcej na temat: Czwórka reportaż reportaż w Czwórce żywność
Jak wydłużyć swoje życie? "Ruch to podstawa" Otyłość to coraz bardziej poważny problem w Polsce. Zwłaszcza, że jest to jeden z czynników, które znacząco skracają nasze życie. - Kluczem do utraty wali jest spożywanie odpowiedniej ilości kalorii, warto także systematycznie się ruszać, np. spacerować - mówią eksperci. Zobacz więcej na temat: Czwórka diety zdrowie
Owady na talerzu? "To jest pyszne!" Kornelia jest biologiem i od wielu lat fascynują ją owady. Wybrała się więc na warsztaty kulinarne do Tajlandii, gdzie poznała tajniki przygotowania z nich dań. Uważa, że mają ogromne właściwości odżywcze i stara się zachęcić jak najwięcej osób do posmakowania takich specjałów. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby reportaż reportaż w Czwórce
Dyniowe pyszności na Targu Śniadaniowym Targ Śniadaniowy to impreza, organizowana na warszawskim Żoliborzu. Od kwietnia 2013 co tydzień można podczas tam kosztować różnych przysmaków, albo na przykład brać udział w kulinarnych warsztatach. Zobacz więcej na temat: Czwórka przepisy kulinarne