Wszystko, co możesz uprawiać w mieście W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o kondycji współczesnych miejskich ogrodów i działkowych ogródków. Zobacz więcej na temat: miasto ogród rolnictwo NAUKA
Wokulski i Casanova sięgają po trunki - Starałem się przemieszać literackie oczywistości z tropami mniej oczywistymi – mówił Aleksander Przybylski o swoim "Literackim almanachu alkoholowym", w którym śledzi kontakty bohaterów lektur z mniej lub bardziej mocnymi procentami. Zobacz więcej na temat: alkohol literatura KULTURA
"Tandaradei!", czyli jak pokazać Krzyżaków – Zabawne, że i Sienkiewicz, i Aleksander Ford upierają się przy utworze, który jest pieśnią zupełnie nierycerską – mówił Łukasz Modelski w "Kryzysie wieku średniego". Zobacz więcej na temat: FILM historia Europy historia Polski kino KULTURA średniowiecze Łukasz Kozak
Minta odczarowuje śniadaniową monotonię - Choć wszyscy wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, to bardzo często je lekceważymy, jedząc w pośpiechu lub dzień w dzień to samo - mówiła w Dwójce kulinarna blogerka Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kuchnia Małgorzata Minta śniadanie KULTURA
Kulinarna warstwa "Alicji w Krainie Czarów" - Czasy wiktoriańskiej Anglii to czasy głodu. Nie bez powodu wszystkie przygody Alicji krążą wokół jedzenia - zauważała w Dwójce Małgorzata Seruga. Zobacz więcej na temat: kuchnia Lewis Carroll KULTURA
Jan Potocki i hiszpański bigos w wersji islamskiej "Rękopis znaleziony w Saragossie" to powieść o jednym daniu hiszpańskim - a właściwie o daniu i deserze - oraz przykład francuskiego wyobrażenia o kuchni południowego sąsiada. Zobacz więcej na temat: FILM Jan Potocki kino kuchnia kuchnia hiszpańska kulinaria KULTURA literatura Wojciech Jerzy Has
Marchołt. Pornograficzny przebój średniowiecza - Ta postać jest ciągle obecna w naszej kulturze, chociażby w osobie Tyriona Lannistera z serialu "Gra o tron" - zauważał Łukasz Modelski w audycji poświęconej słynnemu wiejskiemu mędrkowi, co nieobyczajnymi odzywkami zbijał z pantałyku króla Salomona. Zobacz więcej na temat: literatura Łukasz Kozak średniowiecze
Jak dobrać muzykę do potraw? Badania pokazują, że poprzez muzykę nie tylko budujemy klimat wokół jedzenia, ale też wpływamy na smak, tempo spożywania i cenę zamawianych potraw. Zobacz więcej na temat: dźwięki kuchnia MUZYKA Paweł Brylski KULTURA
Pierwszomajowa pieśń z XII wieku Audycja o pieśni pierwszomajowej "Kalenda maia" trubadura Raimbauta de Vaqueiras oraz vidas i razos związanych z tym tekstem. Zobacz więcej na temat: MUZYKA poezja średniowiecze Trubadurzy Łukasz Kozak
Wyglądać chudo to wyglądać źle? - Przecież kiedyś mówiło się, że ktoś jest "słusznej sylwetki". A ludzie szczupli byli pozbawieni majestatu - argumentował ekspert kulinarny Zbigniew Kmieć. Czy duża masa może być zdrowa? O to pytaliśmy na Pikniku Naukowym. Zobacz więcej na temat: dieta kuchnia nadwaga
Pszczoły przeprowadzają się do wielkich miast – Główną ideą naszej działalności jest dawanie pszczołom nowego miejsca do życia – mówił Kamil Baj z Pszczelarium, zdradzając tajniki miejskiego pszczelarstwa. Zobacz więcej na temat: miasto miód pszczoły
Superbohater średniowiecznej Europy "Kryzys wieku średniego" poświęciliśmy Ludwikowi IX Świętemu, trzynastowiecznemu królowi Francji, organizatorowi i uczestnikowi VI i VII wyprawy krzyżowej. Zobacz więcej na temat: aktualności katolickie HISTORIA średniowiecze Łukasz Kozak KULTURA
"Białe wino nie krzyczy do nas tak głośno" - Jego urok nie jest tak oczywisty jak wina czerwonego - mówił Paweł Gąsiorek, autor książki "Dobre klimaty" poświęconej winu i jego związkom z codziennością. Zobacz więcej na temat: alkohol Dwójka felieton KULTURA
Konsumpcja w teatrze: barek jako członek obsady - Alkohol bardzo często jest motorem napędzającym akcję, a barek w dramacie mieszczańskim wyznacza status społeczny bohaterów - opowiadał krytyk teatralny Jacek Wakar. Zobacz więcej na temat: Dwójka Jacek Wakar jedzenie kulinaria KULTURA TEATR
Psałterz floriański. Rękopis pełen tajemnic W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o manuskrypcie, który został spisany najprawdopodobniej na przełomie XIV i XV wieku w trzech językach: łacinie, polskim i niemieckim. Zobacz więcej na temat: aktualności katolickie chrześcijaństwo historia Polski język polski królowie Polski KULTURA Łukasz Kozak POLSKA średniowiecze zabytki
Kulinarna książka wiosny 2016? O kwiatach! - Ta książka przekona was do jedzenia kwiatów. Dajemy jej 10/10 - mówili o publikacji "Jadalne kwiaty" Małgorzata Minta i Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: książki kuchnia kulinaria KULTURA literatura Małgorzata Minta
"Cmentarz w Pradze" - erupcja kulinarna i spiskowe teorie – Jedzenie w niesłychanej obfitości i wyrafinowane jest tym elementem, który ma uczłowieczyć postać głównego bohatera, skądinąd odrażającą – opowiadała o powieści Umberta Eco "Cmentarz w Pradze" Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria literatura Paryż Umberto Eco Wanda Klenczon
Święty Graal. Kamień z korony Lucyfera? Tak przynajmniej jest zapisane w XIII-wiecznym niemieckim poemacie powstałym w Turyngii. O znaczeniu Świętego Graala w ikonografii, literaturze i teologii dyskutowaliśmy w Dwójkowej audycji "Kryzys wieku średniego". Zobacz więcej na temat: Jezus Chrystus KULTURA Łukasz Kozak religia średniowiecze Wielkanoc