Po co modyfikujemy genetycznie żywność? W języku angielskim skrót GMO oznacza dokładnie "genetycznie modyfikowany organizm". Eksperymenty laboratoryjne nad genetyczną modyfikacją żywności zaczęto prowadzić 30 lat temu, a pierwszy raz trafiła ona na nasze stoły w latach 90. ubiegłego stulecia. Co dzisiaj wiemy o GMO? Zobacz więcej na temat: Czwórka GMO Patryk Kuniszewicz Marta Hoppe żywność genetyka warzywa NAUKA
Zmiany w programach dostarczenia mleka i owoców do szkół Będą zmiany w programach dostarczenia mleka i owoców dla najmłodszych uczniów. Chodzi o unijne programy "Mleko w szkole" oraz "Owoce i Warzywa w szkole". Zobacz więcej na temat: dzieci szkoła mleko fundusze unijne
Po ponad 2 latach polskie jabłka już w Chinach Po ponad 2 latach starań, do Chin dotarła pierwsza partia polskich jabłek. Zielone światło dla zakończenia procesu certyfikacji dała wizyta w Polsce prezydenta Chin Xi Jinpinga. Dokumenty dopuszczające jabłka z Polski na chiński rynek, zostały podpisane w tym miesiącu. Zobacz więcej na temat: Chiny eksport ŚWIAT rolnictwo
Handel z Chinami mogą ożywić jabłka Z otwarcia rynku chińskiego na polskie jabłka jeszcze bardziej skorzystać chcą nasi sadownicy. Możliwość eksportu owoców do Państwa Środka mają od czerwca, ale obecnie niewiele polskich firm uzyskało stosowne uprawnienia na wysyłkę towaru. Zobacz więcej na temat:
Bez owoców ani rusz. Susz i już! Jesienią i zimą jemy znacznie mniej świeżych owoców, a te, które kupujemy w supermarketach są często ubogie w wartości odżywcze, hodowane w szklarniach lub transportowane przez wiele godzin w nieodpowiednich warunkach. Warto wtedy sięgać po suszone owoce, które zawierają wiele cennych substancji, błonnika, a do tego są zdrowszym zamiennikiem słodyczy. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie minerały STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie i dieta
Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane. Zobacz więcej na temat: kiszenie kapusty kiszenie ogórków przetwory STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta
Mrożone truskawki znacznie droższe niż przed rokiem Mrożone truskawki na unijnym rynku są obecnie o 40 proc. droższe niż w ubiegłym roku. Na poziom cen tych owoców wpływa przede wszystkim ich niższa podaż w naszym kraju - informuje ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas Mariusz Dziwulski. Zobacz więcej na temat: truskawki
Rosyjskie embargo. Pomoc dla sadowników niewystarczająca? Plony jabłek w tym roku zapowiadają się na jeszcze lepsze niż w roku 2015. Są szacowane na 4 mln ton. Rynek krajowy - przemysł i konsumpcja - mogą wchłonąć do 3 mln ton tych owoców. Eksport w poprzednim sezonie wyniósł około 1 miliona ton i był na podobnym poziomie jak w sezonie 2014 roku. Brak rynku rosyjskiego jest wyraźnie odczuwalny, zresztą nie tylko przez polskich sadowników. Zobacz więcej na temat: agencja rynku rolnego Aleksandra Tycner embargo Komisja Europejska rosyjskie embargo warzywa
Zapobiega chorobom: od przeziębień do nowotworów Sami jej nie wytwarzamy i nie potrafimy magazynować. Jest jednak niezbędna, a niedobory odczuwalnie dają o sobie znać. Uzupełnianie jej braków powinno być jednak samą przyjemnością, bo po pierwsze: znajduje się w lubianych produktach spożywczych, a po drugie – wraz z nią serwujemy sobie zdrowie i młody wygląd. Zobacz więcej na temat: jedzenie STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowe odżywianie zdrowie i dieta
Producenci jabłek znaleźli nowy rynek zbytu W Gruzji można kupić polskie jabłka. Miejscowi hurtownicy chwalą jakość naszych owoców i deklarują, że są gotowi kupować co najmniej kilkaset ton miesięcznie. Zobacz więcej na temat: rolnictwo
Przed jedzeniem myjmy owoce i warzywa! Owoce i warzywa powinny być smaczne, dorodne, zdrowe, a zatem - używając kolokwializmu - najlepiej niepryskane. Te oczekiwania nie muszą być sprzeczne, mówi w radiowej Jedynce Jacek Postupolski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tycner warzywa zdrowie
Zatrzymaj aromat lata i bierz się za suszenie Podobno suszyć można praktycznie wszystko - warzywa, owoce i zioła. Jest to niezawodna metoda na konserwowanie żywności i na trzymanie w zimowej spiżarni wiosenno-letnich specjałów. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Mateusz Kulik Patryk Kuniszewicz STYL ŻYCIA warzywa zdrowie i dieta
Rekompensaty dla sadowników i plantatorów będą zredukowane Około 12 tysięcy zgłoszeń otrzymała Agencja Rynku Rolnego od producentów, którzy chcą przekazać nadwyżki owoców i warzyw osobom potrzebującym. Tak duża liczba zainteresowanych spowoduje, że rekompensaty otrzymywane przez sadowników i plantatorów będą zredukowane. Zobacz więcej na temat: agencja rynku rolnego Dariusz Kwiatkowski rolnictwo rolnicy rosyjskie embargo
Sadownicy są skazani na ekspansję Producenci jabłek nie powinni liczyć na zniesienie rosyjskiego embarga. Muszą szukać innych odbiorców - uważa Ministerstwo Spraw Zagranicznych. "Puls Biznesu" zwraca uwagę na pismo ministerstwa wysłane do Związku Sadowników RP. Zobacz więcej na temat: rolnictwo
Językowe tajemnice dyni, kabaczka i arbuza Jesień to czas, kiedy możemy pełnymi garściami czerpać z bogactwa sezonowych warzyw i owoców. My przyglądamy się ofercie straganów od strony... językowej. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska arbuz dynia jesień język polski kabaczek KULTURA warzywa
Kolorowe warzywa - to zasługa chemii - Kolory w warzywach i owocach mają różnego rodzaju substancje chemiczne, które się różnią swoją budową chemiczną - mówią specjalistki z Zakładu Chemii Fizycznej. - W zależności od ich budowy otrzymujemy różne kolory - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA Patryk Kuniszewicz warzywa
Dżemy, marmolady, konfitury, powidła – czym się różnią? Jesień tuż-tuż, a razem z nią wielkimi krokami zbliża się czas na robienie przetworów. Już teraz na osiedlowych straganach można kupić różne rodzaje owoców, z których da się wyczarować smakołyki w słoiczkach. Smakowite dżemy, pachnące marmolady, słodkie powidła i wyśmienite konfitury – które z nich przygotować, do czego wykorzystać i czym się właściwie różnią? Zobacz więcej na temat: dżem przetwory STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
0,5 mld zł za ograniczenie produkcji owoców i warzyw Agencja Rynku Rolnego od lipca wypłaciła 500 mln zł producentom owoców i warzyw, w związku z nadprodukcją i wycofaniem tych produktów z rynku - poinformowała we wtorek na posiedzeniu sejmowej komisji rolnictwa i rozwoju wsi Agnieszka Głowacka z ARR. Zobacz więcej na temat: finanse Komisja Europejska rolnictwo rosyjskie embargo warzywa