Czas na rydze! - Rydz to grzyb ściśle związany z naszą częścią Europy. Jest niewiarygodny z powodu swojej barwy. Gdy się przetnie świeżego rydza, jest on nie tyle pomarańczowym, co ognisty - mówi Jacek Szklarek, prezes Slowfood Polska. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka
Co najlepiej jeść jesienią W "Zagadkowej niedzieli" sprawdziliśmy, jakie potrawy pomogą nam poprawić odporność, chronić płuca i zagrzać organizm jesienią, a nawet zimą. Zobacz więcej na temat: dzieci Kasia Stoparczyk Trójka
Lubisz makrelę? Makrela to ryba, którą większość osób jada jedynie w wersji wędzonej. Może już czas na zmiany? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka żywność
Dawno dawno temu była sobie brukselka… Polacy podchodzą do brukselki raczej klasycznie i dość ostrożnie - najczęściej gotują ją i podają z bułką tarką. Tymczasem jest to warzywo, z którym warto przeprowadzać kuchenne eksperymenty. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka żywność
Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu Najbardziej popularne w polskiej kuchni są grzybki w śmietanie i z cebulą. Jeśli jednak szukacie przepisów na lżejsze potrawy, propozycja Janusza Mizery będzie idealna. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie grzyby kuchnia polska kulinaria
Lato zamknięte w słoiku. Przetwory, które muszą się udać - Najlepsze przetwory wymagają dużo czasu, ale nie dużo pracy - przyznała Małgorzata Świgoń z pisma "Przyjaciółka". O tym, jak zatrzymać smak lata w domowej spiżarni opowiedziała w "Czterech Porach Roku". Zobacz więcej na temat: ekologia Małgorzata Raducha owoce przetwory żywność
Sok bazyliowy i winko pietruszkowe, czyli przepisy ze straganu Na straganie w dzień targowy… można poznać bardzo oryginalne przepisy kulinarne, o czym przekonała się Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka
Owcze sery dostawali już rzymscy legioniści Choć owcze sery są obecne niemal w każdej kuchni Europy, to jedne z najlepszych pochodzą z Hiszpanii. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kuchnia hiszpańska kuchnia polska kulinaria
Żeleźniak, bojken, grafsztynek - pamiętajmy o zapomnianych jabłkach Pogoda zaczyna być taka, że już nie woda i lemoniada, a gorąca herbata staje się bardzo pożądana. No a do herbaty miło jest mieć coś słodkiego. Zobacz więcej na temat: jabłecznik Katarzyna Pruchnicka Trójka
Jak zrobić powidła ze śliwek? Najlepsza śliwka do powideł to węgierka. By osiągnąć doskonały smak, owoce trzeba gotować po kilka godzin przez kilka dni. Jeśli powidła się przypalą, musimy zacząć wszystko od początku. Zobacz więcej na temat: dżem owoce przetwory żywność
Pomidorowe szaleństwo Pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. W cyklu "A nuż, widelec" mówiliśmy o tym, co warto z niego przyrządzić. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka warzywa żywność
Świetny przepis na zdrową i smaczną sałatę! W gotowaniu najważniejszy jest produkt. I to na nim będziemy się skupiać w cyklu "A nuż, widelec". Ważne, żeby był dobrej jakości, świeży i z zaufanego źródła. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka Trójka
Kraina ABBY, śledzia w czekoladzie i mrocznych kryminałów. Poznaj Szwecję! Szwecja to kraj kontrastów. Pochodzą stąd najbardziej lubiane bajki, ale też pełne okrucieństwa powieści kryminalne. Mieszkańcy są spokojni, opanowani i małomówni, ale to w tym kraju powstaje muzyka porywająca do spontanicznego tańca. To właśnie różne oblicza czynią Szwecję tak ciekawą. Zobacz więcej na temat: ABBA Lato z Radiem 2014 literatura Małgorzata Raducha podróże Szwecja śledź w śmietanie
Naczynia z bananów i ryżu? Zrób to sam! - Jadalne naczynia wykonujemy z podstawowych składników. Potrzebne są banany, mąka ryżowa, ziemniaczana, ciepła woda, olej i barwniki naturalne tj. kurkuma, buraki czy kakao - opowiadała w "Lecie z Radiem" Joanna Jurga. Zobacz więcej na temat: design gotowanie kulinaria Lato z Radiem 2014 Małgorzata Raducha
"Omdlały imam", czyli pyszne i zdrowe danie z bakłażana Tym razem Anna Popek i jej gość mistrz kulinarny Wojciech Sancewicz przygotowali lekkie danie w sam raz na letnie wieczory. Zobacz więcej na temat: Anna Popek warzywa zdrowie kulinaria gotowanie
Smaczne połączenie: kurki, szpinak i makaron Kurki to wdzięczny składnik wielu dań. Korzystając z tego, że trwa właśnie sezon na nie Anna Popek postanowiła poszukać dla słuchaczy Jedynki kulinarnych inspiracji z tym leśnym grzybem w roli głównej. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie grzyby
Zupa ze świeżych pomidorów - przysmak Toskanii Toskańska zupa pomidorowa to coś, co można jeść na ciepło i na zimno, praktycznie w każdej postaci. Zupę pomidorową jedzą tam praktycznie wszyscy. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kuchnia włoska
Karczochy kiedyś gościły na stołach bogaczy Karczoch to ani warzywo, ani pęd, ani bulwa. To kwiatostan. Na południu Europy zaliczany jest do przysmaków. Anna Popek rozmawia o sposobie jego przygotowania. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kuchnia włoska kulinaria warzywa