Przepis na domowy serek z mleka prosto od krowy Z takiego serka można zrobić prosty serniczek z żelatyną, albo po prostu zjadać go na śniadanie z odrobiną miodu lub owocami. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Pora na szparagi! – Niezależnie od wszystkiego, co dzieje się wokół nas, pewne rzeczy pozostają niezmienne: maj to czas, gdy szparagi pojawiają się na moim stole tak często, jak to tylko możliwe – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie szparagi
Przepis na prostą i szybką zupę z czerwonej soczewicy Czerwona soczewica była podstawą kuchni starożytnych Greków i Rzymian. Dla Żydów była daniem pokutnym. Jest bogata w witaminy z grupy B. Ma znakomicie przyswajalne białko, magnez, żelazo, potas i sporo kwasu foliowego. Zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Comfort food po podlasku – Zawodowo gotuję już bardzo wiele lat. Eksperymentowałam z różnymi kuchniami, ale na co dzień lubię tzw. comfort food – jedzenie, które otula, daje przyjemność i daje bardzo dużo smaku. Ponieważ lubię ziemniaki, dużo ich wykorzystuję. W końcu jestem Podlasianką! – mówi autorka książek kulinarnych Joanna Jakubiuk. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie kuchnia ziemniaki sałatka ziemniaczana Podlasie
Przepis na placki z jabłkami bez proszku do pieczenia czy drożdży Dziś zapraszamy na lekkie placki z naszym skarbem narodowym - jabłkami. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Cała Polska robi twarogi! – Domowy twaróg z tłustego mleka, podany z solą i olejem rzepakowym, jest fenomenalny, a plaster twarogu z miodem lub dobrą konfiturą jest delicją – zachwyca się Katarzyna Pruchnicka, która o przepis na twaróg poprosiła słynnego serowara i smakosza Giena Miętkiewicza. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie kuchnia Gieno Mientkiewicz
Alternatywa dla jajecznicy - szakszuka (przepis) Dziś zapraszamy na danie z Bliskiego Wschodu. Szakszuka jest świetna jako ciepłe danie śniadaniowe. Jest tak prosta w przyrządzeniu, jak popularna jajecznica. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Kuchnia ajurwedyczna – starohinduski sposób na zdrowie – Współczesna dietetyka mówi: "Dbamy o florę bakteryjną jelit, bo jelita nazywane są drugim mózgiem". Z Ajurwedy wynika zaś, że jeżeli nie jesteśmy w stanie odpowiednio strawić tego, co jemy nie będziemy w stanie korzystać ze składników odżywczych zawartych w pożywieniu" – wyjaśnia Karolina Szaciłło, która od lat łączy ze sobą te dwa nurty w na swoim blogu oraz w książkach kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie kuchnia
Ciasto z dwóch kop jaj i sardele, czyli Wielkanoc po staropolsku - Na początku XIX wieku zaczęły się pojawiać książki kucharskie przeznaczone wyłącznie dla kobiet, do kobiet w gospodarstwie. Trend polegał na tym, żeby te książki wydawać. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc Łukasz Modelski Polona Łukasz Kozak
Śledzie na dwa sposoby - śledzie w salsie i śledzie w curry Zapraszamy na dwa ciekawe przepisy, które przypadną go gustu szczególnie fanom śledzi. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Kulebiak wielkanocny - jak zrobić? Prosty przepis Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego już dzisiaj warto pomyśleć, co przygotujemy z tej okazji. My proponujemy przepis na kulebiak. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Chleb dla Boga, czyli historia pewnych portugalskich bułek – Pao de Deus to niepozorne drożdżowe bułeczki, które każdego miłośnika glutenu mogą przyprawić o drżenie – zapowiada kolejny w "A nuż, widelec" przepis dziennikarz i bloger Bartek Kieżun, który zabrał Katarzynę Pruchnicką w kulinarną podróż do Portugalii. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie kuchnia Portugalia
To doskonały przepis na pieczenie razem z dziećmi! Od czego w kuchni dziecko powinno zacząć? – Powinno zacząć od takiego ciasta, które jest najprostszym, najlepszym, najbardziej sprawdzonym na świecie ciastem kruchym – proponuje Agnieszka Kręglicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Agnieszka Kręglicka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy dla dzieci ciasta
Jak zrobić kiszoną marchew? Prosty przepis - Kwasić i kisić można wszystko - przekonuje w Programie 1 Polskiego Radia Ewelina Hallmann z Wydziału Nauk o Żywieniu SGGW. - Kiszonki są bardzo bogate w witaminy, szczególnie w witaminę C - podkreśla dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Tessa Capponi-Borawska i trzecie wydanie jej słynnej książki - Od drugiego wydania, które ukazało się w 2002 roku, zgłębiałam niektóre wiadomości o swojej rodzinie. Musiałam więc nanieść poprawki o charakterze historycznym – mówiła w "Drodze przez mąkę" włoska arystokratka, która ponad 30 lat temu na swój drugi dom wybrała Polskę. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Włochy Dwójka kuchnia włoska
Rozgrzewający napój na odporność z imbirem, cytryną i miodem Jakie produkty warto mieć (i jeść) w sezonie grypowym? Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Oryginalny pomysł na kapustę. Przepis na szwedzki brunkal Brunkal, czyli brązowa kapusta, najlepiej smakuje z żeberkami pieczonymi w piekarniku i tłuczonymi ziemniakami. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Jak zrobić małe beziki? Przepis Mai Wanot Maja Wanot, Polka z włoskimi korzeniami, na Węgrzech, słynących z ciężkich kremowych tortów, robi domowe, lekkie wypieki. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha