"Dzika kuchnia" na talerzu - poszalej z naturą
Nie musimy rezygnować z cukru od razu, wystarczy metoda małych kroków. - Znaczna część osób spożywa cukier z różnych źródeł i przychodzi moment refleksji, że tego cukru może jest za dużo. Wtedy klasycznie i stereotypowo zaczynamy rezygnować ze słodzenia kawy czy herbaty - mówi Łukasz Sieńczewski konsultant dietetyczny. - Ograniczać cukier warto małymi krokami, zwłaszcza, gdy od dawna jest obecny w naszej diecie.
16:21 Czwórka/Dajesz Radę- cukier 07.07.2021.mp3 Łukasz Sieńczewski radzi jak ograniczać cukier na wakacjach (Dajesz Radę/Czwórka)
Jak mówi specjalista każdy z nas ma próg słodkości, a im więcej cukru spożywamy, im więcej słodkich rzeczy jest w naszej diecie, tym jest on wyższy. Chcąc ograniczyć cukier dobrze sobie ustalić plan i terminy, oraz określić od kiedy zaczynamy. - Na przykład rozpocząć od przysłowiowego poniedziałku, i w każdym tygodniu słodzić mniej - radzi gość audycji. - Gdy słodzimy cztery łyżeczki możemy przejść na trzy, w następnym tygodniu na dwie, a w kolejnym tygodniu na jedną. Nagle zorientujemy się, że nie było to tak naprawdę trudne, a gorzka kawa i herbata jak najbardziej nam smakuje. Wtedy ten proces nie będzie tak skomplikowany i bolesny, jakby się mogło wydawać.
Żywność ekologiczna. Jak rozpoznać oryginalne produkty?
Posłuchaj także:
Warto zdać sobie sprawę, że cukier również zawarty jest w różnych produktach i to wcale z pozoru nie słodkich. Dodawany jest dla podniesienia smaku np. ketchupu, czy musztardy. - Cukier często można też spotkać w produktach określanych jako fit, czyli produktach przeznaczonych dla sportowców i osób, które chcą się odchudzać - tłumaczy rozmówca Marty Hoppe. - Opis na opakowaniu brzmi ładnie, ale w środku jest cukier postaci jaki znamy z cukiernicy, lub słodzików. Słody zawarte są m.in. w napojach energetycznych, wodach smakowych, czy jogurtach smakowych. Niektóre batony proteinowe obok białka zawierają cukier, możemy go również znaleźć w części owoców suszonych.
Posłuchaj także:
Jeśli w ciągu roku ograniczamy cukier, to na czas urlopu możemy jednak trochę odpocząć od diety i restrykcji. - Jest to czas odpoczynku, możemy dać sobie trochę przyjemności i włączyć słodkie produkty do wakacyjnego menu, ale z głową - radzi Łukasz Sieńczewski. - Nie musimy ze wszystkiego rezygnować, jednak powinniśmy zachować umiar. Gofra zjedzmy nie codziennie, tylko raz na dwa dni i nie z bitą śmietaną, a z owocami. Gdy zamawiamy rybę nad morzem, to zamawiajmy mniej frytek, a więcej warzyw. Zaś wybierając lody, zamiast klasycznych śmietankowych, wybierzmy sorbet owocowy. Natomiast wieczorem, po całodziennym leżeniu na plaży, podejmijmy aktywność fizyczną, żeby spalić nieco kalorii.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Łukasz Sieńczewski (konsultant dietetyczny Supermenu by Anna Lewandowska)
Data emisji: 07.07.2021
Godzina emisji: 14.08
aw/pj