Polskie Radio
Section05

chleb

Dwór w Radoniach. „Wciąż uczymy się miejsca, które od 20 lat nazywamy domem”

Historia miejsca utkana jest z historii wielu ludzi, którzy dany budynek zamieszkiwali, śmiali się i płakali, żyli i umierali. „Od 20 lat odkrywamy sekrety dworu w Radoniach, który stał się domem dla naszej rodziny” - przyznaje Beata Korzeniowska – Matraszek.
Zobacz więcej na temat:  emigracja Polonia Wielka Brytania historia Polski wakacje podróże ciasta lemoniada czas wolny rower Brexit obywatelstwo Małgorzata Frydrych

Dobry chleb – tylko z domowej piekarni!

W Polsce są bardzo bogate tradycje piekarnicze, a zapotrzebowanie na dobry chleb – olbrzymie. Do wspomnień z dzieciństwa o świeżym, jeszcze ciepłym chlebie z chrupiącą skórką i aromatycznym miąższem prosto z piekarni, wielu bardzo chętnie wraca. I poszukuje chleba smakującego i pachnącego "jak dawniej", często bezskutecznie. Dlatego coraz częściej zaczynamy piec chleb sami, w domu. Jak samemu upiec dobry i zdrowy chleb? Czy to jest trudne, jakie składniki są do tego potrzebne – o tym właśnie w "Leniwym przedpołudniu" rozmawiała Anna Popek ze swoim gościem.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA pieczywo zdrowie Anna Popek Trójka