Zdrowa majówka: grill bez spalenizny, woda i ruch Podobno jesteśmy najchętniej grillującym narodem na świecie. Robimy to wszędzie, od maja do końca września. - Jeśli zachowa się umiar, dodatkowe kilogramy nam nie grożą - uspokaja dietetyk dietetyk Janek Kurenda. - Trzeba pamiętać o zbilansowanej diecie i o ruchu, i nie martwić się na zapas. Zobacz więcej na temat: Czwórka grill aktywność fizyczna STYL ŻYCIA zdrowie zdrowe odżywianie dieta Piotr Galus
Zdrowy grill. O czym warto pamiętać na majówce? Podobno jesteśmy najchętniej grillującym narodem na świecie. Robimy to wszędzie, od maja do końca września. Tylko czy wiemy jak? Zobacz więcej na temat: Czwórka grill aktywność fizyczna
Smaki Azji - Korea to nie tylko kimchi O poranku wybierzemy się w kulinarną podróż do Korei, zrobimy szybką powtórkę do matury i sprawdzimy, co słychać w Hollywood. Zobacz więcej na temat: Czwórka korea Korea Południowa
Ostrygi. Dziś rarytas, kiedyś danie dla ubogich Są śliskie i mają mało apetyczny wygląd, ale zajadają się nimi koneserzy morskich specjałów na całym świecie. Sprawdzimy jak smakują ostrygi. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria owoce morza
Smak wakacji w Chorwacji w twoim domu Ten widok i smak znają turyści odwiedzających kraje śródziemnomorskie, zwłaszcza Chorwację. Małe, smażone rybki to jeden z lokalnych przysmaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie dieta
Polska turystyka kulinarna. Czy schabowy może konkurować z pizzą i kimchi? - Polacy sami mówią o sobie, że nie są "patriotami kulinarnymi". Naszą kuchnię traktujemy jako coś oczywistego, a warto zwrócić uwagę, że są w niej produkty, które określić można jako prawdziwe "superfoods" - mówiła Katarzyna Madras, współautorka badań dotyczących znajomości polskich tradycji kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Piotr Firan hobby
Co zrobić z jedzeniem po świętach? Nie wyrzucaj! - Powiedzmy gościom wprost, że jest trochę mniej jedzenia na stole, dlatego że w zeszłym roku u nas się zmarnowało i nie chcemy, żeby znów tak się stało. Nawet możemy im wcześniej powiedzieć, zapraszając, żeby wzięli pudełka ze sobą i nie wstydzili się zabrać jedzenia - radzi w Programie 1 Polskiego Radia Karolina Hansen, wolontariuszka z Foodsharingu. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka kulinaria żywność
Sodra, chrzanówka i babka majonezowa. Poznaj regionalne smaki Wielkanocy Kulinarne bogactwo wielkanocnych przepisów jest o wiele bardziej zróżnicowane, niż mogłoby się wydawać. Wszyscy jedzą jajka i zupy, ale czasem jest to barszcz, żur, czasem sodra albo chrzanówka. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Wielkanoc Mateusz Kulik gotowanie
Motoryzacyjne śniadanie - jak jedzenie wpływa na nasze bezpieczeństwo na drodze? Wielu ekspertów twierdzi, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie i zapewnia nam energię na cały dzień. Jak jedzenie wpływa na bezpieczeństwo na drodze? Zobacz więcej na temat: Radio kierowców Polskie Radio Kierowców Polskie Radio kierowca kierowcy samochód samochody motoryzacja radio kierowcow radiokierowcow radiokierowców radio kierowców online radio kierowców jedynka polskie radio kierowców online radio dla kierowców polskie radio kierowcow polskie radio kierowców dab+ radio kierowcow 24 polskie radio kierowcy radio kierowców 24 poradnik kodeks drogowy Drogówka policja policja polska dieta
ANALIZA Droga i niepewna zdrowotnie. Mąka ze świerszczy dopuszczona do spożycia przez KE Globalny rynek owadów jadalnych osiągnął w 2022 r. wartość 1,5 mld USD i przewiduje się, że będzie rósł w tempie 18,5 proc. rocznie, osiągając 8 mld USD do końca 2032 r. Spożycie owadów jadalnych przez ludzi będzie stanowiło ponad 3 proc. wzrostu globalnego rynku owadów jadalnych do 2032 roku. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo rolnicy owady ŚWIAT Europa Komisja Europejska
Chińskie wzorce w naszej diecie. Sukces to holistyczne podejście Wokół nas pełno jest przeróżnych diet, każda reklamowana jako najzdrowsza na świecie. Iwona Zasuwa jest zwolenniczką holistycznego podejścia do naszego organizmu i silnie zindywidualizowanego sposobu żywienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta zdrowie zdrowie i dieta gotowanie
Jaką dietą wspierać swoją odporność? W programie zaprosimy m.in. na spotkanie z Iwoną Zasuwą, autorką książki "Smakoterapia. Żyj i jedz!". Podpowiemy także, jak ustrzec się przed nowymi internetowymi oszustami. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie
Dobrze jeść, to znaczy dbać o dobrą kondycję swojego mózgu Badania naukowe jednoznacznie wskazują, że odpowiednia dieta redukuje możliwość wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych w wieku dojrzałym. Mówiąc wprost: jeśli zdrowo się odżywiasz, zwiększasz swoje szanse na uniknięcie w starości choroby Alzheimera czy Parkinsona. A więc warto się nad tym pochylić! Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie mózg inteligencja choroba Alzheimera Anna Popek zdrowe odżywianie Trójka
Jajko superfood, czyli cała apteka jest w kurniku! – W kurniku znajdziemy wszystko, co jest ważne dla naszego organizmu, poza witaminą C. Dlaczego? Ponieważ to wszystko znajduje się w… jajku! W skorupce, która składa się z wapnia, i w tej płynnej części, którą tak większość z nas lubi – opowiada dr Michał Mularczyk w „Zagadkowej niedzieli”. – Jajko to jest superfood, podobnie jak wątróbka: zwiera prawie wszystko, co jest potrzebne do życia – dodaje. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jajko zdrowie rozwój Katarzyna Stoparczyk Trójka
Food porn a zdrowe odżywianie. "Z tym trendem należy uważać" - O ile food porn może dotyczyć zdrowego jedzenia, o tyle popularne w sieci mukbangi już nie, i jako dietetyk nie mogę powiedzieć, że ta forma rozrywki ma jakiekolwiek plusy - przyznaje Justyna Walerowska. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA media społecznościowe zdrowe odżywianie psychologia Weronika Puszkar
Cebulowe burgery Oklahomy. Wspomnienie Wielkiego Kryzysu Amerykańska kuchnia jednoznacznie kojarzy nam się z burgerami. Jednak każdy stan, każde miasto szczyci się swoim smakiem, swoimi dodatkami czy metodą przygotowania. Nie inaczej jest w Oklahomie, gdzie króluje onion burger. Zobacz więcej na temat: Czwórka USA hamburger Mateusz Kulik
Kiszony ogórek albo kimchi pomogą na stres Amerykańscy badacze odkryli, że jedzenie sfermentowanej żywności wpływa pozytywnie na nasz system nerwowy. Okazuje się, że kiszone, niepasteryzowane warzywa i owoce mogą wpływać nie tylko na fizyczny, ale i psychiczny stan organizmu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Ogonek Kamil Jasieński zdrowie stres
Przepis na focaccię. Rady Jurka Sobieniaka Jedni twierdzą, że wymyślili ją Etruskowie, inni, że starożytni Grecy. Ale dziś focaccia to symbol kuchni włoskiej, a zwłaszcza z nadmorskim regionem Ligurii. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria kuchnia włoska STYL ŻYCIA Mateusz Kulik