Kuba Mielniczak: jedzenie i podróże to najlepsze, co może się człowiekowi trafić Kuba Mielniczak odwiedza bary, bufety, budki z fast foodami. Swoimi spostrzeżeniami dzieli się w Pamiętniku Polskiego Konsumenta. Ma też swoje obserwacje dotyczące nas wszystkich, którzy jadamy w domach i "na mieście". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński konsument STYL ŻYCIA
Słodkie kluchy z Tyrolu. Jak przygotować germknödel? Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych z rumem, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Trudno jest opisać walory smakowe tego dania, bo ma ono wiele warstw i wiele struktur. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kuchnia Austria Mateusz Kulik
Germknödel - słodka klucha z austriackiej bacówki Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kuchnia Austria
Tosty i inne potrawy śniadaniowe. Od jakich posiłków zaczynamy nasz dzień? Jedną z najpopularniejszych potraw, które spożywamy na śniadanie, są tosty. Ten posiłek złożony z kawałków przypieczonego chleba, między którymi umieszczamy nasze ulubione składniki, obchodzi swoje święto 23 lutego. Z tej okazji sprawdziliśmy, jak przygotować zdrowe tosty, oraz jakie inne potrawy spożywamy na śniadanie – zarówno w Polsce, jak i innych krajach. Zobacz więcej na temat: Trójka Karol Gnat Radosław Nałęcz Michał Kowarski żywność tosty śniadanie
Koniec z psimi alergiami. Naszych pupili uratuje karma z owadów? Polscy naukowcy opracowują karmę z owadów dla psów. Wykorzystują do tego mącznika młynarka. Takie pożywienie ma pozwolić psom rozprawić się z alergiami, ale też niesie wymierne korzyści ekologiczne dla planety. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński zwierzęta owady ekologia zdrowie alergia
Królewskie potrawy prosto z Wawelu Karp w sosie piwno-piernikowym, zupa migdałowa, raki w śmietanie, nalewka z kwiatów dzikiego bzu. Krewcy włoscy architekci wcinający łazanki, królowa Jadwiga z obwarzankiem, Bona Sforza z garnkiem zupy cebulowej i Zygmunt Stary z koszykiem pomarańczy. Pięćdziesiąt przepisów na dania kuchni polskiej oraz związane z nimi historie zawiera "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna". Jej autor, Bartek Kieżun, był gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Wawel Dwójka Łukasz Modelski kulinaria Kraków
Znak "Produkt polski" staje się coraz bardziej rozpoznawalny. Są wyniki najnowszego badania 76 proc. konsumentów zetknęło się z oznaczaniem "Produkt polski". Znak ten staje się coraz bardziej rozpoznawalny, co potwierdzają wyniki badania "Polska Wieś i Rolnictwo", które zostało przeprowadzone w 2022 r. - poinformował zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Marcin Wroński. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo produkcja żywność POLSKA Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi społeczeństwo
Niezrównany pstrąg i zupa rybna, czyli kulinarne przysmaki Szczyrku Szczyrk to góry, a góry to białe szaleństwo. Jednak aby mieć siły, by szaleć na stokach, trzeba jeść. A co dobrego można zjeść w Szczyrku i okolicach? Jakie są miejscowe specjalności i przysmaki? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia regionalna ryby szczyrk Piotr Firan Trójka
"Zapraszamy na weekend" – tym razem byliśmy w Szczyrku Słynne na cała Polskę trasy i stoki narciarskie, dwa znane sanktuaria i bardzo ciekawa galeria sztuki – to tylko niektóre z miejsc, jakie odwiedzimy w Szczyrku. To właśnie tutaj zawitała dzisiaj audycja "Zapraszamy na weekend" w ramach akcji "Z głową w górach". Zobacz więcej na temat: Trójka szczyrk narty zwiedzanie wypoczynek KULTURA tradycja
Światowa kariera pszennego placka z pomidorami i serem, czyli jak to z pizzą było… Pizza, jedno z narodowych dań Włochów, to nic innego jak kawałek ciasta z sosem pomidorowym i serem, wypiekany w piecu. Ta definicja to oczywiście spore uproszczenie, bo jej smak, kształt czy nawet rodzaj użytych składników różni się w zależności od regionu świata. Np. Amerykanie przerobili ją, podobnie jak inne europejskie smakołyki, na swoją modłę. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA pizza Włochy Stany Zjednoczone tradycja Jan Pachlowski Kuba Witkowski Radosław Nałęcz Karol Gnat Trójka fast food hamburger hot dog podpłomyk
Roślinna uczta - idealna dieta na czasy inflacji Frytki z bakłażana, zupa szparagowo-ciecierzycowa, a na deser tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami. Przyrządzenie takich dań we własnej kuchni proponuje Magdalena Gembacka. Rozprawia się też z mitem, że wege-kuchnia jest droga. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria rośliny Kamil Jasieński
Wizyta w siedmiu regionach winnych Podróż tropem nieoczywistych szczepów i niecodziennych win. Spotkania z ludźmi związanymi z winem od pokoleń. Wizyta w siedmiu regionach winnych. Gościem "Drogi przez mogę" będzie Paweł Gąsiorek – autor książki "Kierunek wino". Zobacz więcej na temat: alkohol
To prosta droga do zatłuszczenia swojej wątroby Naukowcy z University of Southern California alarmują, że spożywanie konkretnej dawki "śmieciowego" jedzenia każdego dnia może powodować niebezpieczne gromadzenie się tłuszczu w wątrobie. Zobacz więcej na temat: dieta
Utopence - z czeskiej kuchni na karnawałowy stół Utopence - w języku polskim "topielce" - to serdelkowate parówki zatopione w occie z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Idealnie sprawdzą się na domówkach, ale niekoniecznie na Instagramie. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria hobby Czechy Mateusz Kulik
Mangiare all'italiana Wenecja, Bolonia, Rzym, Mediolan i Florencja. Topowe restauracje i bary, lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Podróż po swoich ulubionych miejscach na kulinarnej mapie Włoch proponują Flavia Borawska-Bromska i Małgorzata Minta. Autorki książki "Ciao! włoskie opowieści, miejsca i smaki" były gośćmi tego wydania "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka kuchnia włoska
Kawa w samochodzie Czy kawa na pusty żołądek to dobry pomysł? Dlaczego nie samą kawą żyje człowiek? W jaki sposób zadbać o zdrowie nie rezygnując z czarnego szczęścia? Zobacz więcej na temat: kierowcy podróże bezpieczeństwo POLSKA drogi
Utopence - z czeskiej kuchni na karnawałowy stół Utopence - czyli w języku polskim "topielce" - to serdelkowate parówki zatopione w occie z dodatkiem warzyw i ostrych przypraw. Idealnie sprawdzą się na domówkach. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria hobby
Ekspert: udało nam się uniknąć kryzysu żywnościowego O tym, jak silny i odporny na kryzys okazał się polski sektor rolno-spożywczy - mówił w Programie 1 Polskiego Radia Damian Ragan, wiceprezes banku Credit Agricole. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo rynek