Dyplomacja kulinarna. Jak budować markę kraju jedzeniem? Dyplomacja może mieć różne oblicza. O dyplomacji kulinarnej opowiedziała w audycji "Męskie gotowanie" Dr Joanna Gocłowska Bolek - latynoamerykanistka z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kuchnia tajska kuchnia regionalna kulinaria dyplomacja
Kuchnia francuska - Jurek Sobieniak i jego ulubione smaki W kolejnej odsłonie audycji "Męskie gotowanie" studio Czwórki odwiedził Jurek Sobieniak, a że tematem była kuchnia francuska, nie zabrakło barwnych opowieści i przepisów "że palce lizać". Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia francuska Marcin Jankowski
OSTRZEŻENIE Wykryto opiłki metalu. Popularny dodatek do zup zagrożeniem Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne. Chodzi o kostki rosołowe popularnej marki. Dzięki Systemowi Wczesnego Ostrzegania udało się ustalić, że mogą znajdować się w nich elementy metalowe. Obecnie trwa wycofywanie produktu ze sprzedaży - dowiadujemy się z komunikatu zamieszczonego na stronie GIS w czwartek 1 sierpnia. Zobacz więcej na temat: POLSKA rosół żywność GIS Główny Inspektor Sanitarny zupy zdrowie zagrożenie
Pluj-zupa, mąka z trawy i fałszywy królik, czyli co się jadło w czasie powstania warszawskiego Choć przed 1 sierpnia robiono zapasy żywności, nikt nie był przygotowany na to, że powstanie będzie trwać aż 63 dni. Zaspokojenie głodu było z czasem coraz większym wyzwaniem. W końcu zaczęto jeść to, czego w innych okolicznościach nikt nie wziąłby do ust. Zobacz więcej na temat: Powstanie Warszawskie historia Polski HISTORIA kulinaria kuchnia II wojna światowa 1944 gotowanie zupy zapasy okupacja niemiecka
Człowiek od jedzenia. Kulinarne wyprawy Szymona Dudka Szymon Dudek jest "Człowiekiem od jedzenia". W Czwórce opowiada o swojej wyprawie do Japonii, podpowiada jak zrobić pyszne ciasto na pierogi i zdradza jakich restauracji się wystrzegać. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Japonia Kamil Jasieński
Od miesiąca jest drożej. Inflacja mocno w górę Jeśli myślisz, że od miesiąca za zakupy w pobliskim supermarkecie płacisz więcej, to niestety masz rację. Potwierdzają to najnowsze dane GUS, z których wynika, że inflacja znów poszła w górę. To najwyższy skok inflacyjny w tym roku, a dalsze prognozy nie są optymistyczne. Największymi "winowajcami" tej sytuacji są rachunki za prąd. Zobacz więcej na temat: POLSKA inflacja pieniądze rachunki NBP Główny Urząd Statystyczny paliwa energia zakupy gaz prąd woda GOSPODARKA
Tajemnice kuchni podlaskiej W audycji pogłębiona refleksja na temat kuchni podlaskiej, która dotyczy zwłaszcza nowoczesnej kuchni tego regionu. Jest mowa o pożegnaniu z kartoflem i sięganiu do (innych) korzeni. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia kuchnia regionalna Podlasie Łukasz Modelski
Kacper Salzman w Męskim gotowaniu. "Barbecue to nie grillowanie" Kacper Salzman to grillmaster, który w małym palcu ma najbardziej wyrafinowane metody przygotowywania pysznych mięsiw. W Czwórce opowiada o barbecue i zdradza, czym różni się ono od grillowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka grill gotowanie Kamil Jasieński
Korzenie kuchni włoskiej Pizza czy spaghetti to dania, które są znane na całym świecie. Co stoi za fenomenem włoskiej kuchni? O tym porozmawialiśmy w Programie 2 Polskiego Radia. Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Paweł Bravo - felietonista kulinarny. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia włoska Łukasz Modelski Paweł Bravo
Zamienniki mięsa, napoje, kosmetyki. Nieoczywiste wyroby z pieczywa - Nie musimy zjadać czerstwego chleba, możemy go przerobić na coś innego - przekonuje w Polskim Radiu 24 Katarzyna Młynarczyk, pomysłodawczyni i założycielka projektu Rebread. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 żywność chleb pieczywo społeczeństwo Marta Hoppe
Nadmorska gastronomia pod lupą sanepidu. Posypały się mandaty Kontrolerzy pomorskiego sanepidu sprawdzili punkty gastronomiczne - jak bary, restauracje i lodziarnie - w turystycznych miejscowościach województwa. W wyniku 217 kontroli nałożyli 33 mandaty o łącznej wartości 12 tysięcy złotych. Zobacz więcej na temat: POLSKA zachodniopomorskie Sanepid pomorskie zdrowie regiony
"Z wanilią" - Paula Roma i połączenie dwóch pasji W audycji "Męskie gotowanie" pojawiła się Paula Roma, która opowiadała o swojej muzyce, kulinarnych fascynacjach i łączeniu tych dwóch pasji. - Zachęcam do tego, żeby gotować i po prostu słuchać muzyki, bo to połączenie jest naprawdę zaskakująco piękne - przekonywała w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka Damian Sikorski MUZYKA przepisy kulinarne
Świętujemy Dzień Kebaba. Od popularnego przysmaku po rozmowy o szacunku To święto wszystkich fanów dania, które podbiło cały świat. Obchodzony Dzień Kebaba jest okazją do porozmawiania nie tylko o tym smakołyku, ale także o osobach, które stoją za jego przygotowaniem. W Czwórce gościem jest Ali baba król kebaba i jego brat Salim. Zobacz więcej na temat: Czwórka kebab fast food Kamil Jasieński
Masz ten produkt w domu? Uważaj, może wybuchnąć! Partia napoju piwnego bezalkoholowego została wycofana ze względu na ryzyko wybuchu butelek. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS żywność
Co robi antropolog kultury w kuchni? - Kiedy śledzi się same praktyki żywieniowe, to pojawia się wiele ciekawych rzeczy w obrębie całej kultury. Można wypatrzeć pewne tendencje i zależności między jedzeniem a zachowaniami ludzi - mówi prof. Urszula Jarecka, antropolog z Państwowej Akademii Nauk. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie antropologia kulinaria Jakub Jamrozek
Kulinarna podróż w czasie. "Męskie gotowanie" w Czwórce Czym charakteryzuje się kuchnia Łemków i Bojków? Co robi antropolog jedzenia w kuchni? I jak upiec idealnego proziaka? Na te pytania odpowiedzieliśmy w sobotniej audycji Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia regionalna Łemkowie
Polskie Radio 24 Niebieska transformacja. Niskoemisyjna żywność z mórz i oceanów - Niebieska transformacja jest odpowiednikiem zielonej transformacji, ale dotyczy mórz i oceanów. U jej podstaw leży założenie, że żywność pochodząca z tych zasobów jest niskoemisyjna. Jednocześnie znamy ich ograniczenia - nie możemy z nich korzystać dowolnie, bez kontroli - powiedziała w Polskim Radiu 24 Marta Kalinowska z organizacji Marine Stewardship Council. Zobacz więcej na temat: Marta Hoppe Polskie Radio 24 społeczeństwo morza żywność oceany
Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli. Jak świętować to z ogniem Na początku lipca przypada Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli. Wielbiciele pikantnych potraw zapewne uczczą ten dzień specjalnym daniem z dodatkiem swojej ulubionej przyprawy. W Czwórce mówimy o tej ostrej zawodnicze i sprawdzamy która papryczka obecnie dzierży palmę pierwszeństwa w wypalaniu kubków smakowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński papryka kuchnia