Polskie Radio
Section05

kuchnia polska

Konstytucja 3 maja – lekcja historii z Trójką!

3 maja 2020 roku to dzień 229. rocznicy uchwalenia ustawy regulującej ustrój prawny Rzeczypospolitej Obojga Narodów, najczęściej nazywanej po prostu Konstytucją 3 maja. Wraz z zaproszonymi ekspertami przyjrzeliśmy się nie tylko historii samej konstytucji, ale także kulturze i obyczajom panującym w czasie jej podpisania, czyli w 1791 roku.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Hirek Wrona MUZYKA konstytucja 3 maja SPORT Michał Margański Jan Kałucki polityka historia Polski Andrzej Sułek Elżbieta Wichrowska kulinaria

Agnieszka Jarczyńska: dobra ryba potrzebuje tylko soli i pieprzu

- Ryby są bogate w niezwykle wartościowe substancje potrzebne do prawidłowego rozwoju i proste w przygotowaniu. Dobra ryba potrzebuje tylko trochę soli oraz pieprzu i smakuje wyśmienicie. To proste danie i każdy może jest przygotować - mówiła w Polskim Radiu 24 Agnieszka Jarczyńska, której firma zapewnia restauracjom i sklepom w Polsce dostęp do owoców morza.
Zobacz więcej na temat:  owoce morza ryby Małgorzata Raczyńska-Weinsberg gotowanie

Finał Akcji Choinki Jedynki. Anna Jurksztowicz gwiazdą gali

Uroczysta gala finałowa XVIII Akcji Choinki Jedynki była transmitowana w radiowej Jedynce ze Studia Koncertowego Polskiego Radia im. Witolda Lutosławskiego w Warszawie. Dzieci, które są autorami wyróżnionych prac otrzymały upominki. Gwiazdą wieczoru była Anna Jurksztowicz z zespołem, która zaprezentowała świąteczny repertuar.
Zobacz więcej na temat:  Anna Jurksztowicz Choinki Jedynki akcja charytatywna Jolanta Fajkowska

Kanon kuchni polskiej

- Postawiliśmy sobie pytanie, co to jest kuchnia polska, ale w zglobalizowanym świecie kulinarnym i produkcji żywności. I gdybym wyszedł np. ze studia w Toruniu na stare miasto i policzył przybytki kulinarne znajdujące się tam, to stwierdziłbym, że kuchnia polska składa się głównie z kebabów - opowiadał gość audycji "Droga przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski, współtwórca książki kulinarnej, której znajdzie się zbiór stu narodowych potraw.
Zobacz więcej na temat:  Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Łukasz Modelski