Kanon kuchni polskiej - Postawiliśmy sobie pytanie, co to jest kuchnia polska, ale w zglobalizowanym świecie kulinarnym i produkcji żywności. I gdybym wyszedł np. ze studia w Toruniu na stare miasto i policzył przybytki kulinarne znajdujące się tam, to stwierdziłbym, że kuchnia polska składa się głównie z kebabów - opowiadał gość audycji "Droga przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski, współtwórca książki kulinarnej, której znajdzie się zbiór stu narodowych potraw. Zobacz więcej na temat: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Łukasz Modelski
Polskie dziedzictwo kulinarne W audycji "Droga przez mąkę" spotkamy się z prof. Jarosławem Dumanowskim z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, z którym będziemy rozmawiać o powstającym w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi "Kanonie Kuchni Polskiej". Zobacz więcej na temat: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
NASZ WYWIAD Kuchnia Unii Lubelskiej. Rej zostawił przepis na buraczki - Mikołaj Rej opisywał, jak podkisić buraczki – po to, by zastąpić nimi cytrynę. Ziemniaki jeszcze nie dotarły z Ameryki, choć pierwsze indyki spacerowały już przy dworze Zygmunta Augusta. Robiono za to puree z pasternaku, uznawane za afrodyzjak – opowiadał portalowi prof. Jarosław Dumanowski. Kuchni czasów Unii Lubelskiej, 450 lat po jej zawarciu, oraz kulturze tamtych czasów poświęcony będzie tegoroczny Europejski Festiwal Smaku w Lublinie. Zobacz więcej na temat: NASZ WYWIAD HISTORIA Lublin kuchnia
Karol Okrasa: szef kuchni jest dyktatorem, ale i pasjonatem Łamać przepisy może tylko on i tylko w kuchni - Karol Okrasa był gościem czwartkowej "Strefy Gwiazd". Zobacz więcej na temat: Jolanta Fajkowska gotowanie
Remigiusz Rączka - Kolberg śląskiej kuchni - Gotuję od dekad, a na moim programie wychowały się całe pokolenia. Wiele osób pyta o klucz do sukcesu - moim zdaniem najważniejsze jest to, by być autentycznym - mówił Remigiusz Rączka, autor programu kulinarnego "Rączka gotuje". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kulinaria youtube Śląsk
Nestor Grojewski, czyli osobisty kucharz gwiazd Jak to jest gotować dla Martina Scorsese i Cameron Diaz? Co gwiazdy lubią najbardziej? O tym (i nie tylko o tym!) opowiada Nestor Grojewski, czyli polski kucharz zagranicznych gwiazd. Zobacz więcej na temat: kuchnia kuchnia włoska gotowanie Martin Scorsese Roman Czejarek Jolanta Fajkowska kulinaria FILM
Agnieszka Kręglicka na tropie menu Stanisława Moniuszki - Przegrzebałam się przez życiorys Moniuszki pod kątem tego, co tam wówczas jadano. W ten sposób ułożyłam tę książkę i dobierałam dania, żeby posmakować epoki - mówiła w Dwójce znana restauratorka, współautorka niewydanej jeszcze książki opisującej to, co jadał ojciec polskiej opery. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kręglicka Łukasz Modelski jedzenie Stanisław Moniuszko maciej nowicki HISTORIA KULTURA
Polska kuchnia historyczna Jest takich kilku zapaleńców, jednocześnie profesjonalistów najwyższej próby, którzy od kilku lat dają nam posmakować tego, jak kiedyś jadano na dworach i w pałacach. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka historia Polski
Żurek wielkanocny Obok pisanek, babki i białej kiełbasy, to nieodłączny element wielkanocnego śniadania. Jego obecność w świątecznym menu jest mocno związana z polską tradycją. Opowiemy o tym, jak przygotować i podać wielkanocny żurek. Dodatkowo dowiemy się czym jest włoszczyzna oraz przypomnimy sobie, jak elegancko jadać zupę. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia Wielkanoc
Polskie smaki kryją się w kuchni regionalnej Kiszona kapusta i małosolne ogórki - smaki, które zastanawiają obcokrajowców, nam kojarzą się z rodzinnym domem. Czy takie produkty mogłyby promować Polskę za granicą? Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA tradycja kulinaria trendy Piotr Firan Weronika Puszkar
W kuchni dworskiej bóbr to postne danie - Bóbr żyje w wodzie, można go było więc podciągnąć pod rybę. Podobnie kaczki i ptactwo, które pływa - tłumaczyła Monika Kucia obecność w postnym jadłospisie polskiej kuchni dworskiej dań z… bobra. Zobacz więcej na temat: kulinaria Monika Kucia
Przepis na faworki, czyli ostatki z Ćwierczakiewiczową Bohaterką audycji była Lucyna Ćwierczakiewiczowa – XIX-wieczna mistrzyni polskiej kuchni, autorka słynnych "365 obiadów". Zobacz więcej na temat: KULTURA Kinga Michalska
Co jadał Jan III Sobieski? Co słała mu Marysieńka? - Jan III Sobieski był wielkim smakoszem - mówi Adrian Ordakowski, edukator kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. - Teraz badamy jego korespondencję z Marysieńką, w których jest niewiele kulinarnych fragmentów, ale są to bardzo smakowite kąski - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jan III Sobieski kuchnia jedzenie Beata Kwiatkowska Mateusz Gołębiewski STYL ŻYCIA
Kultowe książki kucharskie. "Sztuka fermentacji" to biblia kiszenia - Moda na kiszonki w Polsce trwa cały czas - mówi Michał Kępiński, kucharz. - Dziś możemy mówić o modzie na fermentowanie produktów, których do tej pory nie kisiliśmy - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kultowe książki kucharskie Kamil Jasieński Michał Piwowarek kulinaria
Co gościło na stole Adama Mickiewicza? Adam Mickiewicz urodził się w wigilię Świąt Bożego Narodzenia. Z tej okazji postanowiliśmy zbadać kulinarną przeszłość Wieszcza. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska Adam Mickiewicz KULTURA
Ćwierczakiewiczowa - królowa polskiej kuchni W XIX wieku zrewolucjonizowała podejście Polaków do gotowania. Zaproponowała obiadowe propozycje na każdy dzień roku. Czy z przepisów Ćwierczakiewiczowej możemy korzystać i dziś? Zobacz więcej na temat: Czwórka Anna Hardej Jakub Jamrozek kuchnia jedzenie STYL ŻYCIA hobby
Zapomniana kuchnia polska "Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej a szczeżuje czyli rodzaj małży, urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Zobacz więcej na temat: Magda Mikołajczuk KULTURA KSIĄŻKA
Kultowe książki kucharskie: Barbara Bytnerewiczowa - Potrawy z mąki i kasz Barbara Bytnerewiczowa to prekursorka kuchni jarskiej w Polsce. To ona w latach 70. pokazała, że można jeść bez mięsa. Czy pochodzące z 1979 roku przepisy smakują do dziś? Zobacz więcej na temat: kuchnia KSIĄŻKA jedzenie przepisy kulinarne Michał Piwowarek Kamil Jasieński Kultowe książki kucharskie