Kuchnia polska przed wiekami. Co nam z niej zostało? W obecnych czasach każdego dnia możemy jeść potrawy z różnych zakątków świata. Ale co jedli nasi przodkowie w czasach Piastów czy Jagiellonów? Czyżby ziemniaki? Potrawy z ziemniaków są obecnie wśród specjalności każdego z polskich regionów. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie Sława Bieńczycka
Polka z nagrodami w międzynarodowym konkursie kulinarnym Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest w tym roku podwójną laureatką Gourmand World Cookbook Awards. Zobacz więcej na temat: gastronomia
Konstytucja 3 maja – lekcja historii z Trójką! 3 maja 2020 roku to dzień 229. rocznicy uchwalenia ustawy regulującej ustrój prawny Rzeczypospolitej Obojga Narodów, najczęściej nazywanej po prostu Konstytucją 3 maja. Wraz z zaproszonymi ekspertami przyjrzeliśmy się nie tylko historii samej konstytucji, ale także kulturze i obyczajom panującym w czasie jej podpisania, czyli w 1791 roku. Zobacz więcej na temat: Trójka Hirek Wrona MUZYKA konstytucja 3 maja SPORT Michał Margański Jan Kałucki polityka historia Polski Andrzej Sułek Elżbieta Wichrowska kulinaria
Jedzenie w barwach narodowych. Biało-czerwona fasola z orłem W "Sztuce jedzenia" serwujemy wam biało-czerwony eksperyment. Opowiemy o daniach w barwach narodowych i o tym, co symbolizują w kulturze. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Beata Kwiatkowska kuchnia
Wielkanocne potrawy dawniej i dziś. Czy kontynuujemy kulinarne tradycje? W polskiej tradycji Wielkanoc to najbardziej uroczyste święto w roku, w czasie którego spotykano się oraz wspólnie ucztowano. Spis wielkanocnych dań zmienił się jednak na przestrzeni lat. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wielkanoc święta tradycja HISTORIA jedzenie potrawy
Kuchnia polska jest mylona ze schabowym Aż 82 procent respondentów w badaniu "Polska na Talerzu 2019" wskazało kuchnię polską jak najczęściej wybieraną. Kuchnia rodzima detronizuje kuchnię włoską i pokazuje swe nowe oblicze. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia
Idealne pączki? - to takie na smalcu i z lukrem Tłusty czwartek w polskiej tradycji to święto pączków i faworków. W tym dniu dozwolone jest jedzenie słodkości w nadmiernych ilościach, co zapewnia pomyślność, dobrobyt i dobre zdrowie. Jaki powinien być idealny pączek? Co jest jego kwintesencją? Czy cukiernie robią pączki na zapas? Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek pączki tradycja wypieki słodycze społeczeństwo Marzena Kawa Roman Czejarek Agnieszka Ciecierska
Agnieszka Jarczyńska: dobra ryba potrzebuje tylko soli i pieprzu - Ryby są bogate w niezwykle wartościowe substancje potrzebne do prawidłowego rozwoju i proste w przygotowaniu. Dobra ryba potrzebuje tylko trochę soli oraz pieprzu i smakuje wyśmienicie. To proste danie i każdy może jest przygotować - mówiła w Polskim Radiu 24 Agnieszka Jarczyńska, której firma zapewnia restauracjom i sklepom w Polsce dostęp do owoców morza. Zobacz więcej na temat: owoce morza ryby Małgorzata Raczyńska-Weinsberg gotowanie
Anna Jurksztowicz: ludzie doceniają akcje charytatywne Anna Jurksztowicz będzie gwiazdą koncertu na finał akcji Choinki Jedynki. Razem z innymi artystami malowała prace na aukcję konkursu, a w sobotę 28 grudnia zaśpiewa dla słuchaczy, bo koncert będzie transmitowany od godziny 17.00. Zobacz więcej na temat: Anna Jurksztowicz Choinki Jedynki akcja charytatywna Jolanta Fajkowska
Finał Akcji Choinki Jedynki. Anna Jurksztowicz gwiazdą gali Uroczysta gala finałowa XVIII Akcji Choinki Jedynki była transmitowana w radiowej Jedynce ze Studia Koncertowego Polskiego Radia im. Witolda Lutosławskiego w Warszawie. Dzieci, które są autorami wyróżnionych prac otrzymały upominki. Gwiazdą wieczoru była Anna Jurksztowicz z zespołem, która zaprezentowała świąteczny repertuar. Zobacz więcej na temat: Anna Jurksztowicz Choinki Jedynki akcja charytatywna Jolanta Fajkowska
Kluski z makiem - Na kolacji wigilijnej jest kutia i inne potrawy, ale kluski z makiem są przepyszne i bardzo bożonarodzeniowe - mówi Ewa Gierko z restauracji Nienażarty. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka Wigilia święta Boże Narodzenie gotowanie STYL ŻYCIA
Marcin Duda i przepis na śledzie z wędzonymi pomidorami Grudzień jest intensywnym miesiącem zwłaszcza dla osób, które w tym czasie przygotowują się do świąt. By trochę ułatwić te przygotowania zaglądamy do kuchni, gdzie będziemy testować przepis na najsmaczniejszego śledzia. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia przepisy kulinarne przepisy świąteczne STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Śląska rolada, kluski i żur. Radzimy, jak je przygotować Tradycyjna kuchnia śląska jest pracochłonna i czasochłonna, ale efekt murowany. Do tradycyjnych potraw należą żur, czarne kluski śląskie i rolada. Zobacz więcej na temat: kuchnia Śląsk Górny Śląsk kluski śląskie rolada żurek Małgorzata Raducha
Agnieszka Kręglicka: dzieci w czasach Moniuszki miały przegwizdane - Dzieci jadły kaszę non stop. Menu było rozpisane na dni tygodnia i było niezmienne - mówiła w Dwójce Agnieszka Kręglicka, współautorka książki "Moniuszko w kuchni". Zobacz więcej na temat: Stanisław Moniuszko Łukasz Modelski KULTURA jedzenie
Święto Niepodległości od kuchni – Staramy się być spadkobiercami tradycji. Przygotowaliśmy prawie 25 tys. rogali świętomarcińskich, które będziemy rozdawać – mówi zastępca dyrektora Caritas Archidiecezji Poznańskiej, ks. Łukasz Łukasik. Czy niedługo, dzięki stolicy Wielkopolski, dzień 11 listopada będzie kojarzył się nam z konkretnymi potrawami tak jak inne polskie święta? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Marcin Łukawski rogaliki Jacek Butlewski
Mięso, warzywa, przyprawy. Przepis na zdrowe suszonki Podobno wysuszyć można wszystko. Ta wygodna metoda przechowywania żywności jest wyjątkowo zdrowa: pozwala zachować większość minerałów i składników odżywczych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe zdrowie jedzenie kuchnia przetwory STYL ŻYCIA
Mateusz Czekierda: nie gotuję dań przypadkowych - Każdy talerz, który podaję w restauracji niesie inną historię - mówi Mateusz Czekierda, szef kuchni. - To historie oparte na faktach, czy to tych z tradycyjnej kuchni śląskiej czy warszawskiej - podkreśla. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Mateusz Kulik Śląsk
Szkoła na widelcu Czy mamy wpływ na to, co jedzą nasze dzieci? Jak sprawić by chciały zjeść w szkole zdrowe drugie śniadanie? I czy maluchy powinny pomagać nam w kuchni? Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia