Miejskie jadalne rośliny - idealne dodatki do dań Katarzyna Pruchnicka przedstawia słuchaczom dziko rosnące, jadalne rośliny prosto z... Trójkowego ogródka. Podobne każdy z nas może znaleźć zapewne w promieniu kilku kroków... Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kulinaria STYL ŻYCIA Trójka zdrowie i dieta
Krupnik z kaszą jaglaną. Nowa odsłona klasyki - Ten krupnik, nieco inny niż tradycyjny, to mój ukłon w stronę wegetarian - mówi Katarzyna Pruchnicka. W nagraniu audycji znajdziemy dokładny przepis na zupę. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kulinaria STYL ŻYCIA Trójka zdrowie i dieta zupy
Dzika kuchnia. Jarzębina i inne przysmaki Katarzyna Pruchnicka namawiała słuchaczy, by nie iść do sklepu, tylko wyjść z domu, rozejrzeć się dookoła i pozbierać to, co rośnie tuż obok. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kulinaria Trójka
Gotuj szybko, smacznie, no i zdrowo! To hasło, które przyświeca autorce książki "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn". W Czwórce Daria Ładocha zdradziła dlaczego samodzielnie przygotowane posiłki mają mnóstwo zalet i jakich produktów używa. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Karina Terzoni KSIĄŻKA Ula Kaczyńska zdrowie zdrowie i dieta
Tego o kasztanach nie wiedzieliście! Przypominające nam jesień brązowe kuleczki z białą plamką nadają się nie tylko do przygotowania kasztanowych ludzików, ale także do leczenia wielu dolegliwości. Ich jadalna odmiana pozwala przyrządzić niezwykłe dania na słodko i słono, a bogactwo wartości odżywczych wzmacnia odporność i przeciwdziała infekcjom. Zobacz więcej na temat: jesień kasztany STYL ŻYCIA uroda zdrowie i dieta
Zupa z dyni, czyli jesienny detoks - W dobie szybkiego życia, gotowanie jednogarnkowych dań jest czymś, co bardzo skraca czas w kuchni - mówią autorki książki "Zupowy detoks" Urszula Mijakowska i Monika Stachura. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne STYL ŻYCIA Trójka
Zachwycająca zupa z soczewicy To niezwykle aromatyczna zupa, słoneczna w kolorze. Autorką przepisu jest Sarah Britton. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne STYL ŻYCIA Trójka zdrowie i dieta
Kuchnia w "Jeżycjadzie": tanio, mącznie, pomysłowo - Pierwsze tomy "Jeżycjady" przypadają na czasy, kiedy sklepy nie zachwycały swoim asortymentem. Patrząc na stoły bohaterów tego cyklu widać, jak zmieniają się czasy - mówiła o jedzeniu w powieściach Małgorzaty Musierowicz Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: literatura Łukasz Modelski KULTURA Małgorzata Musierowicz
Co jada się w "Jeżycjadzie"? O kuchni w cyklu powieści Małgorzaty Musierowicz porozmawiamy w "Drodze przez mąkę". Naszym gościem będzie Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: literatura
Jesienne sposoby na cukinię Przepis na nieskomplikowany cukiniowy obiad słuchaczom Trójki zaproponowała restauratorka Agnieszka Kręglicka. Zobacz więcej na temat: cukinia dynia gotowanie Katarzyna Pruchnicka Trójka
Na planie filmowym w kuchni... od kuchni Praca nad filmami i serialami kulinarnymi może być sporym wyzwaniem nie tylko dla aktorów, ale dla całej ekipy produkcyjnej. Co trzeba zrobić, aby kuchenne życie pokazywane na ekranie było wiarygodne? Zobacz więcej na temat: aktorzy Beata Kwiatkowska Czwórka gotowanie jedzenie Piotr Głowacki serial STYL ŻYCIA
Na planie w kuchni. Jak gotują aktorzy? Praca nad filmami i serialami kulinarnymi może być nie lada wyzwaniem dla aktorów niezaznajomionych ze sztuką kulinarną. Zobacz więcej na temat: aktorzy Czwórka gotowanie grzyby serial
"Bakłażany na stół" - kulinarne nowinki PRL-u Brokuły, cykoria, endywia, sałata rzymska czy jarmuż - 37 lat temu w Polsce warzywa te nie często gościły na domowych stołach, jednak już wtedy na antenie Czwórki przekonywaliśmy o ich walorach. Zobacz więcej na temat: Cztery dychy Czwórka Martyna Ogonek Piotr Galus PRL warzywa
Lara Gessler i jej ziołowa piątka - Pewne połączenia smaków, znane w Polsce od lat, musiałam przełożyć na język deserów - mówi Lara Gessler, autorka "Słodkiego zielnika Lary". - Kaczkę z jabłkami i majerankiem jemy od wieków, znamy więc i lubimy smak jabłek z tym ziołem - wyjaśnia. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka Karina Terzoni kulinaria
Słodkie desery z aromatem przypraw i ziół Tymianek, majeranek, jałowiec, mięta… w "Dniu Kobiet" udowodnimy, że zioła potrafią odmienić smak każdego dania – również deserów. Zobacz więcej na temat: Czwórka desery gotowanie przyprawy
Kulinarne zapachy zamknięte we flakoniku perfum Niezwykłą sztuką jest komponowanie zapachów perfum. Okazuje się, że te najpopularniejsze przez lata, kwiatowe, dziś odchodzą w przeszłość, a szuka się tych ekstrawaganckich, choćby z sera pleśniowego czy popcornu. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska ciekawostki Czwórka jedzenie kulinaria perfumy
Agata Gawrońska: kuchnia to przede wszystkim dynamika - To mama mi pokazała, że trzeba gościć, gotować, podawać, serwować, uśmiechać się i bawić - mówi o pracy w usługach gastronomicznych Agata Gawrońska, najmłodsza szefowa kuchni w Polsce, która dziś gotuje dla ambasadora. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka jedzenie
Co się jada w powieściach Tomasza Manna? - Motyw kulinariów w twórczości Manna jest dla mnie ogromnym zaskoczeniem, zwłaszcza w konfrontacji z osobą pisarza - przyznała w Dwójce Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: literatura Łukasz Modelski Tomasz Mann Wanda Klenczon