Haggis - szkocki klasyk z podrobów Haggis to może niespecjalnie wykwintne, ale tradycyjne szkockie danie. Narodowy wieszcz Robert Burns wysławił go w swoim utworze, dzięki czemu spod strzech trafił na salony. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie przepisy Mateusz Kulik
Kawior i kraby - potęga ZSRR na talerzu - W Związku Radzieckim jedzenie miało onieśmielać wszystkich dookoła. Wszyscy, którzy byli zaproszeni na Kreml i siadali tam przy stole, mieli wychodzić z poczuciem, że jest to największy, najbogatszy kraj na świecie - mówił w Dwójce Witold Szabłowski, autor książki "Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem". Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski KSIĄŻKA Rosja
Dobre, nie za słodkie. Dziś obchodzimy Dzień Ciasta Ląduje na naszych stołach w dni urodzin (przyozdobione świeczkami), dni imienin, w święta, a często zupełnie bez okazji. 26 listopada to National Cake Day, czyli Dzień Ciasta. Jakie wyroby cukiernicze zjadamy najchętniej i jakie cechy powinna posiadać osoba, która przygotuje idealny, pyszny wypiek? Zobacz więcej na temat: Przemysław Cięgotura Łukasz Sobolewski Trójka ciasta słodycze słodkości jedzenie desery kulinaria cukiernia społeczeństwo
Tomasz Strzelczyk: trendy przychodzą i odchodzą, a prawdziwa kuchnia zostaje "Oddasz fartucha" to jeden z najbardziej popularnych polskich kanałów kulinarnych w serwisie YouTube. Jego autor przekonuje nas do tradycyjnej kuchni polskiej, którą pamiętamy z dzieciństwa. Jego zdaniem nawet zupa mleczna z zacierkami może być przysmakiem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński gotowanie
Zupka w proszku - co w niej jest? Zupka w proszku to błyskawiczne, popularne studenckie danie. Wystarczy dolać wody, chwilę poczekać i gotowe. Sprawdzamy co tak naprawdę zawiera. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie przepisy
Fine dining - wybierz się w kulinarną podróż przez 5 talerzy Rolą posiłku - wg filozofii fine dining - nie jest zaspokojenie głodu, lecz dostarczenie wrażeń. Istotny jest kunszt kulinarny szefa kuchni, sposób przygotowania jedzenia, jego serwowania, wystrój wnętrza oraz atmosfera towarzysząca uczcie. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie przepisy Mateusz Kulik restauracja
Ryby na polskich stołach. Śledź wciąż niepokonany, choć doceniamy też mintaja Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA ryby jedzenie owoce morza
Kaszanka i czarna polewka. Międzynarodowe odsłony krwistych dań Aby w kinie pokazać krew, ekipy filmowe uciekały się do przeróżnych sztuczek. Wykorzystywano ketchup, dżemy, sok malinowy. Jednak filmowcy korzystali też z kulinarnych odkryć. Przepisy na przeróżne odsłony dań z krwi wiele im podpowiadały. Bez problemu odnajdziemy je w kuchni całej Europy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie krew
Pawłowa i Kucharski. Kto serwował Iwaszkiewiczom kurę po literacku? Kura po literacku, ogórki z miodem i "sałatka z płytkiego morza" były przysmakami autora "Panien z Wilka" i często gościły na stole Iwaszkiewiczów. Kto przygotowywał te smakołyki? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Jarosław Iwaszkiewicz Beata Kwiatkowska przepisy kulinarne
Honeycomb toffee - ciasteczka, które pobijają internet Głównym składnikiem tych ciastek o strukturze plastra miodu jest cukier. Ich szalona popularność w sieci wzrosła wraz z pojawieniem się serialu "Squid Game". Podpowiadamy, jak zrobić honeycomb toffee w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka słodycze Szymon Jaworski Małgorzata Jakubowska Mateusz Kulik
Od kucharza do celebryty. Kiedy hobby staje się grą o wszystko? W audycji porozmawiamy o filmie "Smak głodu". Reżyser obrazu - Christoffer Boe - przygląda się małżeństwu, które dążeniu do osiągnięcia celu traci z oczu to, co już ma. Zobacz więcej na temat: Czwórka kino gotowanie
Czeczeni - Nazywam się Khedi Alieva i jestem uchodźczynią z Czeczenii. Wojna. Męża zabili. Przyjechałam z dziećmi. To były dzieci wojny. Widziały tylko śmierć, poniżanie praw człowieka, czołgi, samoloty. Zobacz więcej na temat: folk folklor kultura ludowa Mariana Kril mniejszości narodowe Czeczenia Gdańsk
Z niczego też można stworzyć smaczne danie Wizja niespodziewanych gości i pustej lodówki to koszmarny sen każdej gospodyni. Czym ich ugościć, jeżeli mamy jedynie mleko i pomidory wcale nie pierwszej świeżości. - Po pierwsze, nie panikować - radzi Małgorzata Pindych, szefowa kuchni. Zobacz więcej na temat: żywność odpady Joanna Racewicz
Do picia, jedzenia i wąchania. Kawa dobra na wszystko? Cappuccino, macchiato, espresso, caffe latte. To nazwy doskonale znane nie tylko prawdziwym kawoszom, ale również osobom, które kawę piją okazjonalnie. Przy okazji Międzynarodowego Dnia Kawy warto temu napojowi przyjrzeć się bliżej. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska kawa desery
Smaki Dziedzictwa na EDD 2021 Tegoroczna odsłona Europejskich Dni Dziedzictwa ma zachęcać do poznawania tradycyjnych produktów regionalnych, przepisów, które 100 lat temu królowały na polskich stołach oraz zabytków przetwórstwa spożywczego i dziedzictwa kulinarnego. Zobacz więcej na temat: folk folklor Piotr Kędziorek muzyka ludowa kultura ludowa tradycja kulinaria
Mięso - jak długo je trawimy? Na długość trawienia mięsa wpływ ma wiele czynników. Zależy to m.in. od jego rodzaju i obróbki. Sprawdzamy, jak długo mięso się rozkłada i trawi w naszym żołądku oraz to, czy możemy z niego zrezygnować. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Agata Nowotnik STYL ŻYCIA Maciej Wójcik
Europejskie Dni Dziedzictwa. Ocalić smaki od zapomnienia Na dwa weekendy września (11-12 i 18-19.09) zaplanowane są setki wydarzeń, które upowszechnią wiedzę o tradycyjnej kuchni, produktach regionalnych, przetwórstwie domowym i lokalnym. Zobacz więcej na temat: Narodowy Instytut Dziedzictwa kuchnia polska Katarzyna Kobylecka
Raj dla podniebienia, wzroku i uszu. Europejski Festiwal Smaku w Lublinie Trzynastka nie musi być pechowa – choć w tym roku pandemiczne okoliczności rzeczywiście nie sprzyjają Europejskiemu Festiwalowi Smaku w Lublinie. Jest to wydarzenie multimedialne i multikulturowe. Zobacz więcej na temat: Monika Małkowska Trójka KULTURA Klub Trójki barok kuchnia polska Lublin romantyzm