Średniowiecze na naszych talerzach W dniach 9 i 10 kwietnia odbywał się Toruński Festiwal Smaków pod hasłem kuchni krzyżackiej. Czy średniowieczne podejście do jedzenia można odnaleźć we współczesnej kuchni? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka średniowiecze Trójka
Kulinarna książka wiosny 2016? O kwiatach! - Ta książka przekona was do jedzenia kwiatów. Dajemy jej 10/10 - mówili o publikacji "Jadalne kwiaty" Małgorzata Minta i Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: książki kulinaria KULTURA literatura Łukasz Modelski Małgorzata Minta
Kuchenne półki pełne dobrych książek Od przepisów z jadalnymi kwiatami po podstawy kuchni polskiej dla obcokrajowców. W "Drodze przez mąkę" porozmawiamy o książkach. Zobacz więcej na temat: książki kulinaria KULTURA literatura
Sukces w gastronomii? "Bez pasji nie ma szans" Na dworach królewskich i arystokratycznych mieli wysoki status społeczny. W epoce stołówek szkolnych i zakładowych też lepiej było z nimi nie zadzierać, a dziś - czy opłaca się być kucharzem? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Katarzyna Węsierska praca restauracja zawody
Nadchodzi czas zielonej sałaty Wiosna za pasem. Przyroda powoli się zieleni. Nam na talerzu pierwsza zazieleni się sałata. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Zawód: kucharz. Jak zrobić karierę w gastronomii? Zawód kucharza od wieków był bardzo ważny. Na dworach królewskich i arystokratycznych kucharze mieli wysoki status społeczny. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie praca restauracja zawody
"Cmentarz w Pradze" - erupcja kulinarna i spiskowe teorie – Jedzenie w niesłychanej obfitości i wyrafinowane jest tym elementem, który ma uczłowieczyć postać głównego bohatera, skądinąd odrażającą – opowiadała o powieści Umberta Eco "Cmentarz w Pradze" Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: kulinaria literatura Łukasz Modelski Paryż Umberto Eco Wanda Klenczon
Kulinarne strony "Cmentarza w Pradze" Umberto Eco W "Drodze przez mąkę" porozmawiamy o - najbogatszym w twórczości zmarłego badacza i pisarza - źródle do historii kulinarnej. Zobacz więcej na temat: Europa kulinaria KULTURA literatura Umberto Eco
Kulinarne eksperymenty - baw się jedzeniem - Całe nasze życie kulinarne opiera się na eksperymentach i kto nie eksperymentuje w kuchni ten traci wiele, bo to jest bardzo rozwijające - mówi Kuba Korczak, ekspert kulinarny, szef kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia polska Piotr Firan
Dieta Jezusa, czyli kuchnia prowincjonalna - W Palestynie czasów Jezusa jadano jak to na peryferiach, skromnie - podkreśliła archeolog Joanna Lorynowicz. Skromnie bardzo często oznacza również zdrowo. Zobacz więcej na temat: Biblia Dwójka HISTORIA Jezus Chrystus Łukasz Modelski Palestyna
Abrakadabra i głupie pytania? Oto sekrety pasztetników - To nie jest jak w aptece: złożysz coś, dokona się fuzja, kamień filozoficzny i nagle masz pasztet nad pasztetami - podkreślał Eugeniusz Mientkiewicz, kucharz i krytyk kulinarny, opowiadając o przepisach na tę popularną świąteczną potrawę. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski przepisy kulinarne Wielkanoc
Pasztet jako oś wielkanocnego stołu Jak pisał Brillat-Savarin - "Dobrym kucharzem można zostać, ale dobrym pasztetnikiem trzeba się urodzić...". Zobacz więcej na temat: Wielkanoc
Anna Jurksztowicz śpiewająco pisze o jedzeniu Autorka takich hitów, jak "Stan pogody" czy "Diamentowy kolczyk" niedawno wydała książkę "IQchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić". - Trudno dziś mądrze kupować jedzenie, bo warzywa są z pestycydami, mięso z antybiotykami, ryby z metalami ciężkimi - przyznaje autorka. Zobacz więcej na temat: Anna Jurksztowicz gotowanie KSIĄŻKA kulinaria przepisy kulinarne Roman Czejarek
Dźwięki kuchni W „Muzycznych podróżach małych i dużych” tym razem szukamy dźwięków w dobrze znanym Wam miejscu. Zobacz więcej na temat: dźwięki POLSKIE RADIO DZIECIOM
Jedzeniowe hity kuchni science fiction - Pewne pomysły, które pojawiały się w filmach fantastycznych, są już obecne w naszych doświadczeniach żywnościowych - mówił w Dwójce Paweł Brylski, autor bloga Nowa Kuchnia Warszawska. Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA literatura Łukasz Modelski science-fiction Stanisław Lem
Jak smakują kurdle, protyna albo synkof? W kolejnej "Drodze przez mąkę" porozmawiamy o tym, co jada się w powieściach science-fiction m.in. Stanisława Lema. Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA literatura science-fiction Stanisław Lem
Oto smakowita enchilada z kurczakiem Niekoniecznie dietetyczna, za to aromatyczna, ostra, sycąca i dość kaloryczna. Podstawą tej potrawy jest dobrze uwędzony kurczak. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia meksykańska Trójka
Tamagoyaki, czyli pożywny japoński omlet - Ten japoński omlet jest bardzo szybki i prosty do zrobienia, idealny do zabrania do pracy na lunch - mówi Grażyna Bober-Bruijn, autorka książki "Pyszne do pudełka". Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia japońska Trójka