Chili con carne. Jeden garnek prosto z Meksyku Chili con carne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni meksykańskiej. Kusi aromatem, wybornie smakuje i syci. Jak ją zrobić? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Meksyk Hiszpania
Chimichanga - jak przygotować ją samodzielnie w domu? Chimichanga - ulubione danie jednego z superbohaterów: Deadpoola - powstała podobno przez przypadek i jest uwielbiana przez fanów kuchni meksykańskiej. Sprawdzamy, jak przyrządzić ją we własnej kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria jedzenie Małgorzata Jakubowska Mateusz Kulik kuchnia meksykańska przepisy kulinarne
Drukarka 3D. W kuchni też się przyda Wydrukować w technice 3D można obecnie niemal wszystko. Do tego grona niedawno dołączyło również jedzenie. Czy to przyszłość żywienia, a może tymczasowa fanaberia? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie drukarki DRUK 3D Marta Zinkiewicz
Duński hot dog, czyli røde pølser o korzennym aromacie Røde pølser to narodowe duńskie danie. To hot dog, ale zamiast parówki jest w nim kiełbasa, która musi wystawać z bułki, w dodatku ma bardzo ciekawy aromat korzennych przypraw. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Dania Mateusz Kulik
Tego nie używaj w kuchni. GIS ostrzega przed szkodliwym sprzętem Sprzęt kuchenny groźny dla zdrowia. Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością ostrzega przed używaniem popularnego sprzętu kuchennego. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS społeczeństwo zdrowie
Między pajdą chleba a kawiorem. Jak jedzono w PRL-u? "Rząd się wyżywi". W ten sposób rzecznik prasowy Rady Ministrów PRL, Jerzy Urban, skomentował sankcje nałożone przez Ronalda Reagana. Choć słowa te padły w roku 1981, doskonale oddają mentalność władzy komunistycznej przez cały czas jej trwania. W książce "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" pisze o tym dr Monika Milewska. Zobacz więcej na temat: Michał Montowski PRL żywność historia Polski
Majówka: sezon grillowy czas zacząć! Synoptycy na długi majowy weekend zapowiadają pogodę w kratkę. Rodzimych wielbicieli grilla to jednak nie odstrasza: już myślą i kombinują, co położyć na kratkę nad rozpalonym żarem, czym smakowitym zaskoczyć rodzinę i gości? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie grill warzywa karkówka kaszanka Paweł Turski Łukasz Sobolewski Trójka majówka
Dieta anglosaskich królów była głównie wegetariańska, chyba że wpadali na grilla do chłopów Historycy od dawna zakładali, że wczesnośredniowieczni królowie i ich drużyny spożywali więcej mięsa niż reszta społeczeństwa. Nowe badania brytyjskich naukowców podważają to założenie i rzucają nowe światło na stosunki między władcą i poddanymi. Zobacz więcej na temat: HISTORIA Anglia Wielka Brytania średniowiecze dieta archeologia odkrycia i ciekawostki NAUKA
Popyt na "mięso bez mięsa". Dlaczego te produkty cieszą się popularnością? Warzywne burgery, kabanosy czy kaszanki, czyli innymi słowy „mięso bez mięsa”. Z czego składają się tego rodzaju produkty? Czy poza marchewką, soczewicą, kaszą i mnóstwem przypraw zawierają też sztuczne barwniki, konserwanty i zagęszczacze? Zobacz więcej na temat: zdrowie żywność diety społeczeństwo Agnieszka Kunikowska
Wczesna wiosna to doskonały czas na zbieranie ziół i przetwory Piotr Ciemny, autor bloga "Chwasty od kuchni" i książki "Dzikie zioła sezonowo", jest zaprzeczeniem stereotypu zielarza. Owszem, spotkamy go w lasach i na łąkach, ale próżno szukać przy nim laski druida czy zielonego płaszcza z kieszeniami wypchanymi "zielskiem". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie gotowanie
Ukraińskie smaki w zamian za datek. E-book z przepisami Pewnej niedzieli przed kościołem w Łańcucie, na Podkarpaciu, stanęły kwestujące uchodźczynie z Ukrainy, które za datek na rzecz rodaków w ogarniętym wojną kraju dawały słoik z ugotowanym przez siebie barszczem. Akcja z powodzeniem trwała przez następne tygodnie, a jej upamiętnieniem jest kulinarny e-book z ukraińskimi przepisami. Zebrane dzięki niemu fundusze również zostaną przekazane na wsparcie poszkodowanych przez wojnę na Ukrainie. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Miara Ukraina wojna na Ukrainie uchodźcy podkarpackie Łańcut kulinaria pomoc Trójka Ukraina
Żiżig galnasz - biesiada wprost z czeczeńskiej kuchni Żiżig galnasz to narodowe danie czeczeńskie. Do jego przygotowania potrzebujemy tłustej baraniny lub wołowiny oraz własnej roboty klusek. Zrobimy je w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka Czeczenia smak gotowanie jedzenie Mateusz Kulik
"Wareniki babci Darii" - reportaż Karoliny Kamińskiej [POSŁUCHAJ] Cztery pokolenia ukraińskich kobiet i dzieci od 3 tygodni mieszkają w parafii św. Stanisława Kostki w Zielonej Górze. Rodzina z Ukrainy przyjechała do Zielonej Góry tuż po wybuchu wojny. Panie próbują odwdzięczyć się gospodarzom i codziennie gotują ukraińskie specjały. Zobacz więcej na temat: reportaż reportaż w Jedynce Ukraina uchodźcy pierogi
"Wareniki babci Darii" - reportaż Karoliny Kamińskiej (Radio Zachód) Cztery pokolenia ukraińskich kobiet i dzieci od 3 tygodni mieszkają w parafii św. Stanisława Kostki w Zielonej Górze. Rodzina z Ukrainy przyjechała do Zielonej Góry tuż po wybuchu wojny. Panie próbują odwdzięczyć się gospodarzom i codziennie gotują ukraińskie specjały. Zobacz więcej na temat: Ukraina uchodźcy pierogi
Musisz zgłosić, czym ogrzewasz dom. Inaczej zapłacisz karę Wciąż ponad 3,5 mln Polaków nie zgłosiło w urzędzie, czym ogrzewają swój dom. A na dopełnienie tego obowiązku zostało coraz mniej czasu. Spóźnisz się? Zapłacisz nawet 5 tys. zł kary - przypomina Business Insider. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA węgiel gaz ziemny piec
Kolendra w cuglach. Karol Okrasa gościem Trójki Karol Okrasa to jeden z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. W licznych telewizyjnych programach i książkach kulinarnych swojego autorstwa zadaje kłam przysłowiu, że nie należy ufać chudemu kucharzowi. Nazywany smakoszem życia Karol Okrasa w audycji "Ona, on i pewien bardzo wyjątkowy gość" opowiedział m.in. o tym, jakie etapy w swoim życiu przechodzi każdy kucharz, o próbach odtwarzania smaków z dzieciństwa oraz o tym, dlaczego kolendra jest królową przypraw. Zobacz więcej na temat: muzyka hp Łukasz Sobolewski Trójka Katarzyna Ciepielewska jedzenie gotowanie kulinaria Warszawa
Marnowanie żywności - jak je powstrzymać? Co roku na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. Powody są różne: nieodpowiedni wygląd, złe przechowywanie czy krótki termin przydatności do spożycia. Są sposoby, by temu zapobiec. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie ekologia żywność Marta Zinkiewicz STYL ŻYCIA
Fettucine Alfredo. Jak przygotować to samodzielnie w domu? Masło i starty parmezan - tylko tyle potrzeba, żeby stworzyć sos Alfredo. Do tego makaron i mamy gotowe danie. W czym leży sekret smaku tego legendarnego sosu? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Mateusz Kulik Włochy