Czym tak naprawdę jest "mięso"? Skąd możemy mieć pewność, że nasze jedzenie naprawdę jest zdrowe? Na ten temat porozmawiamy we wtorkowe popołudnie w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan zdrowie
Smacznego na święta! Święta smakują makiem, pachną cynamonem, a na Wigilii nie może zabraknąć karpia, pierogów i barszczu. O świątecznym gotowaniu opowiadał w Polskim Radiu 24 Karol Okrasa – kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Zobacz więcej na temat: KULTURA
Kulinarne trendy, czyli moda dookoła stołu Kiedyś Polacy zachwycali się kuchnią fusion i sushi. - Kulinarne trendy określają świadomość społeczeństw wysokorozwiniętych - uważa Agnieszką Wojtowicz-Jach Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka hobby Kamil Jasieński trendy
Jem więc jestem... bardzo modny Kulinarne programy telewizyjne, blogi, targi śniadaniowe - popularność takich przedsięwzięć to dowód, że Polacy rozsmakowali się w jedzeniu. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka Kamil Jasieński moda trend
Nie jem mięsa, bo nie lubię! Mięso nie jest niezastąpione twierdzą wegetarianie. A badania pokazują, że jedząc warzywa i owoce jesteśmy zdrowsi. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kuchnia wegetariańska Patryk Kuniszewicz
Ocenianie jedzenia sposobem na życie Większość z nas bardzo lubi dobrze zjeść, ale nieliczni zdobywają się na to, by o dobrym jedzeniu pisać i mówić. Kim są krytycy kulinarni i popularni blogerzy? Zobacz więcej na temat: blogosfera Czwórka internet Piotr Firan
Oleoturystyka - na tropie oliwy - Oliwę się próbuje, a nie kupuje po opakowaniu - przestrzega kucharz. - Smak testujemy, siorbiąc. Jeśli poczujemy w gardle drapanie, mamy do czynienia z oliwą najwyższej jakości. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia hiszpańska kuchnia wegetariańska Piotr Firan
Bułka z mięsem - złoty interes Kiedyś sushi, owoce morza i kuchnia fusion były elitą ekskluzywnych posiłków. Dziś cała Polska zajada się burgerami. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka moda trend
Smakowity weekend w kinie Kuchnia+ Food Film Fest proponuje filmowe opowieści m.in. o egzotycznej kuchni oraz o ludziach, którzy latają po całym świecie, by zasmakować wyjątkowego jedzenia. Zobacz więcej na temat: FILM KULTURA Ryszard Jaźwiński Trójka
Berlin - 25 lat po zjednoczeniu Ćwierć wieku temu runął Mur Berliński. - Dziś jest to multikulturowe miasto przesiąknięte artystycznym duchem, nowymi trendami i modą - mówi dziennikarka Grażyna Saniuk. Zobacz więcej na temat: Berlin Czwórka moda Patryk Kuniszewicz
Fakty i mity na temat kawy Ile kawy można wypić dziennie, by nie było to szkodliwe dla naszego zdrowia? W środowej audycji "Efekt: WOW" obalać będziemy mity, dotyczące spożywania kofeiny. Zobacz więcej na temat: Czwórka kawa
Zapomniane przepisy powracają do łask Przepisy kulinarne i same składniki potraw składniki co jakiś czas przeżywają swoje odrodzenie. Pokrzywa, czy sok z brzozy, znane sprzed lat, znów stają się popularne. Zwłaszcza, że - by je dostać - wcale nie trzeba odwiedzać drogich restauracji. Wiele z takich produktów znaleźć można nawet w centrach miast, na przykład na drzewach owocowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia polska Piotr Firan zdrowie
Ekonomiczne i ekologiczne odżywianie jest trendy Jak przyrządzać posiłki smaczne i zdrowe, a przy okazji bezpieczne dla portfela? - Warto znać tricki, dzięki którym będziemy potrafili wykorzystać wszystko to, co mamy - przekonuje Maria Brzozowska, tłumaczka i członek teamu amerykańskiego kucharza Jamiego Olivera. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekonomia zdrowie żywność
Pierogi i dieta bezglutenowa? To można pogodzić! Tradycyjne ciasto na pierogi wyrabia się z mąki pszennej, która w przypadku diety bezglutenowej jest całkowicie zakazana. Wystarczy jednak użyć np. mąki gryczanej i kukurydzianej, żeby przygotować równie smaczne danie. Zobacz więcej na temat: Anna Popek dieta gotowanie pierogi przepisy kulinarne
Zupa-krem selerowo-dyniowo-imbirowa Chcemy w pełni wykorzystać jesienny czas, w którym to zdecydowanie króluje dynia. Polecamy więc, jak mówi nasz dzisiejszy gość - Piotr Grajewski z restauracji Blue Cactus - "banalną w wykonaniu" rozgrzewającą i aromatyczną zupę. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska Trójka
Czego nie może zabraknąć w codziennej diecie? O tym, co koniecznie każdego dnia powinno znaleźć się na naszych talerzach, porozmawiamy w piątkowe przedpołudnie w audycji "Mamy to". Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz zdrowie
Czym kuszą nas bary szybkiej obsługi? Wielu ludzi, zupełnie nieświadomie, daje się "złapać" w pułapki zastawiane przez koncerny gastronomiczne, oferujące tzw. "szybkie" posiłki. - W takich daniach po pierwsze jest miks cukru, soli i tłuszczu, które wzmacniają smak i mogą mieć działanie uzależniające - mówi Ewa Trusewicz, dietetyk. - Ważny jest też specjalnie stworzony zapach, który przyciąga nas do tych lokali. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie zdrowie
Dynia marynowana w oliwie Sezon na dynie w pełni. Tym razem w naszych przepisach - jako alternatywa dla zupy dyniowej, dyni duszonej czy pieczonej - dynia niemal surowa, jedynie krótko marynowana w oliwie z dodatkami. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska Trójka