Czekoladowe smoothie bowl - pyszny pomysł na śniadanie Płatki owsiane nie muszą być nudne. Wystarczy do nich dodać trochę smakołyków i otrzymujemy wyśmienity przysmak śniadaniowy. Czekoladowe smoothie bowl to nietypowy smakołyk - prosty w wykonaniu i pyszny. Zobacz więcej na temat: Czwórka śniadanie przepisy kulinarne przepisy Małgorzata Jakubowska Mateusz Kulik
"Panierki" - w świecie nieistniejącej już gastronomii Niezwykle szczere wspomnienia młodego, niedojrzałego mężczyzny, który wchodzi w dorosłe życie i obserwuje zdegenerowany, pełen przemocy świat. Akcja powieści "Panierki" rozgrywa się w czasie transformacji ustrojowej w ekskluzywnej restauracji nieistniejącego dziś hotelu. Jej autor – Rafał Targosz, znany szef kuchni – był gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: PRL literatura Łukasz Modelski
Jak nie marnować żywności? Dietetyk wyjaśnia, co i jak układać w lodówce Może wydawać się, że odpowiednie przechowywanie żywności to nic trudnego. Nic bardziej mylnego. Wielu osobom zdarza się popełniać pewne błędy. - Przez to, że źle przechowujemy żywność, po prostu ją marnujemy - mówi w Programie 1 Polskiego Radia dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny. Co powinniśmy robić, a czego nie? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska lodówka
"Ateny do zjedzenia" - pita, filo i dojrzałe pomarańcze "Ateny do zjedzenia" - kolejna książka Bartka Kieżuna zabiera nas w kulinarną podróż po zakątkach greckiej stolicy. Wcześniej autor odwiedził m.in. Portugalię czy Turcję. W "Atenach do zjedzenia" przekonuje, że greckie dania bez problemu ugotujemy w Polsce. Jest jednak jeden warunek. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia grecka Grecja STYL ŻYCIA
Biopolepszacz glebowy – jak można wykorzystać bioodpady? Studenci i naukowcy stworzyli biopolepszacz glebowy. W Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie, z czego ponad 50 proc. trafia do śmieci z gospodarstw domowych. I to właśnie bioodpadom przyjrzeli się młodzi naukowcy. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu opracowano biopolepszacz glebowy z odpadów. O szczegółach projektu i jego zastosowaniu na szeroką skalę opowiedziała prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek. Zobacz więcej na temat: Trójka Witold Lazar żywność społeczeństwo
W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego Tradycje litewskie i ruskie w kuchni wschodniego Mazowsza sięgają czasów, gdy prowadził tamtędy szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego. W pewnej mierze przetrwały one do naszych czasów, a na przełomie XVIII i XIX wieku były wciąż bardzo silne. Zobacz więcej na temat: Wielkie Księstwo Litewskie Łukasz Modelski Dwójka kulinaria
Frytki - belgijski przysmak z listy UNESCO Znana na całym świecie przekąska, która uchodzi za przysmak dzieciaków, jest wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturalnego UNESCO. Frytki belgijskie mają specjalną recepturę, ale można je też przyrządzić w polskim domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
"Kolacja to centralny punkt dnia". Jak wykorzystać ten czas? - Kolacja to takie miłe i przyjemne domknięcie każdego dnia. Warto wykorzystać ten czas, by wypocząć, a gotowanie może być doskonałym sposobem na relaks - mówiła Małgorzata Minta, autorka książki "Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór". Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Zinkiewicz kulinaria gotowanie
Belgijskie frytki - co w nich takiego niezwykłego? Frytki belgijskie są dziś kultowym przysmakiem. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie pobytu w Belgii bez ich skosztowania, co w nich jest takiego niezwykłego, że są tak popularne? Czym różnią się od "zwykłych" frytek? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia
Jedzenie w pracy: tej kwestii nie można lekceważyć! Z badania "Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022" wynika, że pracownicy potrzebują wsparcia nt. edukacji żywieniowej i sprzyjających jej rozwiązań w miejscu pracy. Porównanie wyników z kolejnych edycji wykazało bowiem, że pracownicy nie poprawili jakości swojej diety, za to wzrosło ich przekonanie o jej zdrowotności. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA praca zdrowie zdrowe odżywianie
Carpaccio - smak nie tylko wołowiny Carpaccio, to pochodzące z Włoch danie, jest popularne na całym świecie. U nas traktowane jako przekąska, we włoskiej kuchni pełni również inną rolę. Sprawdzamy jaką i podpowiadamy, jak przygotować je w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Włochy kuchnia włoska potrawy przepisy kulinarne Mateusz Kulik
Poważna wpadka KFC. Sieć fast foodów oferowała kurczaka z serem z okazji nocy kryształowej Niemiecki oddział sieci barów KFC przeprosił w czwartek za zachęcanie klientów do zakupu kurczaka z serem z okazji rocznicy pogromu w noc kryształową w 1938 roku. O sprawie pisze izraelski dziennik "Jerusalem Post". Zobacz więcej na temat: kfc ŚWIAT Niemcy Izrael Żydzi
Chcesz zdrowo się odżywiać? O tym warto pamiętać - Dieta jest jak spacer. Czasem wychodzi nam lepiej czasem gorzej, bywa przyjemna albo nie. Ale na spacer warto codziennie się wybierać - mówiła Paulina Bartosik, psychodietetyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie Marta Hoppe dieta psychologia
Bezpieczne kawałki. Jak należy oswajać dziecko z jedzeniem? W wyniku zadławienia się w przedszkolu winogronem 3-letni Mikołaj trafił w śpiączce do kliniki Budzik. Dziś jego rodzina próbuje uczyć rodziców tego, jak karmić i oswajać z jedzeniem małe dzieci. Od którego roku życia można dzieciom podawać tabletki i kapsułki do połknięcia? Jak zminimalizować ryzyko zadławienia pokarmem czy lekami? Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych dziecko zdrowie wychowanie
Kto odebrał najwięcej zboża z Ukrainy? Hiszpania na czele rankingu Madrycki dziennik "El Mundo" podaje, że "Hiszpania odebrała najwięcej zboża z Ukrainy po odblokowaniu w sierpniu jej portów na Morzu Czarnym. Zostały one zamknięte z powodu rozpoczętej 24 lutego br. rosyjskiej inwazji". Zobacz więcej na temat: zboże Hiszpania wojna na Ukrainie ŚWIAT Europa
Dutch baby - sycące danie na chłodne dni Dutch baby, to inny niż wszystkie, pomysł na naleśniki. Puszyste i pyszne danie z owocami sezonowymi jest świetnym urozmaiceniem jesiennego menu. Sprawdzamy jak przyrządzić go w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka przepisy kulinarne naleśniki Mateusz Kulik Małgorzata Jakubowska
"Najlepsze kasztany są na placu Pigalle" Wszyscy, którzy oglądali słynny serial "Stawka większa niż życie", doskonale znają ten cytat. Kasztany jadalne - raczej u nas niespotykane - we Francji i w innych krajach europejskich są prawdziwym przysmakiem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Oliwia Krettek kasztany Weronika Puszkar
Surf & turf - nieoczywiste połączenie. Kulinarne szaleństwo Surf & turf to połączenie w głównym daniu mięsa i czegoś, co pływało. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon, czyli częścią polędwicy wołowej, albo stek z krewetkami. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia mięso owoce morza STYL ŻYCIA Mateusz Kulik USA