Nadchodzi moda na restauracje monokulturowe - W Polsce na razie przejawia się to "burgerowniami" i "humusiarniami", ale możemy spodziewać się kolejnych typów lokali wyspecjalizowanych w jednym daniu - mówiła w Dwójce Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Małgorzata Minta trendy
Poznaj kulinarne trendy roku 2016 Co się będzie jadło i piło w rozpoczętym właśnie roku. Co będzie modne, o czym powoli będziemy zapominać? Zobacz więcej na temat: trendy
Ostra jazda, czyli... Dzień Pikantnych Potraw! W Dniu Pikantnych Potraw sprawdziliśmy, dlaczego właściwie papryka jest ostra i jak złagodzić uczucie palenia w ustach, gdy zjedliśmy coś mocno doprawionego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kaja Zemła kulinaria papryka Patryk Kuniszewicz pieprz przyprawić przyprawy smak
"Pora obiadu w Polsce bardzo się rozchwiała" - U nas jest zupełnie inaczej niż w krajach śródziemnomorskich, gdzie pora jedzenia jest znormalizowana - o kulinarnym zegarze opowiadała w Dwójce publicystka Joanna Bojańczyk. Zobacz więcej na temat: etykieta jedzenie KULTURA Łukasz Modelski Joanna Bojańczyk
16 stycznia - Dzień Pikantnych Potraw Ostre sosy, papryczki chili, pieprz biały, czarny, czerwony czy japoński chrzan wasabi nadają daniom gorącego charakteru. Zobacz więcej na temat: chrzan Czwórka gotowanie kulinaria papryka pieprz przyprawić przyprawy smak youtube zdrowie
Chemia w kuchni. Czy olej może się zapalić? Podczas smażenia, gdy ustawimy zbyt wysoką temperaturę, olej zaczyna dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach. Czy w ten sposób możemy doprowadzić do pożaru? Zobacz więcej na temat: chemia Czwórka fizyka Justyna Majchrzak NAUKA Patryk Kuniszewicz Łukasz Badowski
Kuchnia śląska. Najpierw tort, potem rosół - Wizyta w śląskim domu zaczyna się od tortu - mówi Monika Kucia, dziennikarka kulinarna. - Wynika to z dawnych czasów, gdy w domach było biednie i należało zjeść coś słodkiego, by nie być bardzo głodnym podczas obiadu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Karina Terzoni Katarzyna Dydo kuchnia polska Monika Kucia śląskie
Lunch, obiad czy kolacja? Kulinarny zegar Ścisły reżim pory obiadowej w krajach śródziemnomorskich kontra całkowite rozpasanie Polaków po 1989 roku… Zobacz więcej na temat: etykieta
Dzień Wegetarianina - jak odstawić mięso? Etyczny, ekologiczny albo zdrowotny - powodów przejścia na dietę bezmięsną może być wiele. W Dniu Wegetarianina podpowiadamy, jak zrezygnować z produktów odzwierzęcych, by sobie nie zaszkodzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka diety kuchnia wegetariańska Marta Hoppe owoce rośliny rośliny strączkowe warzywa zdrowie
Julian Barnes i angielsko-francuska kuchnia W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o twórczości - i obecnych w niech wątkach kulinarnych - Juliana Barnesa, pisarza i eseisty. Zobacz więcej na temat: Anglia Bogusław Deptuła Francja Julian Barnes literatura Łukasz Modelski
Magda Gessler zdradza, czego nigdy nie zje Prowadzi własne restauracje i jeden z najpopularniejszych programów kulinarnych w polskiej telewizji. Jak twierdzi, ma jeszcze wiele marzeń i planów, ale woli o nich nie mówić, by nie zapeszać. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jan Kruczkowski Magda Gessler Mateusz Tomaszuk restauracja telewizja
Kulinarni vlogerzy zza oceanu. Czym się zajmują? Zapraszamy na spotkanie z JP i Julią, którzy na kanale "HellthyJunkFood" domowymi sposobami odtwarzają fast foodowe przysmaki. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kuchnie świata kulinaria youtube
Marcin Kuc o świątecznym gotowaniu po męsku - Jeśli jesteś facetem i chcesz zaimponować najbliższym przy wigilijnym stole, proponuję pójść w ryby i przygotować karpia - mówi youtuber z kanału "Jaja w kuchni". Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka gotowanie Jaja w kuchni kulinaria Marcin Kuc Michał Migała święta
"Jaja w kuchni". Marcin Kuc o męskim gotowaniu W wigilijny poranek youtuber Marcin Kuc specjalnie dla męskiej części słuchaczy przedstawi przepisy na proste dania świąteczne. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka gotowanie Jaja w kuchni kulinaria Marcin Kuc święta
Ucztowanie nigdy nie jest tylko jedzeniem Dlaczego świętowanie niemal zawsze związane jest ze spożywaniem potraw? Między innymi o tym rozmawialiśmy z autorkami tomu "Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia". Zobacz więcej na temat: antropologia Dwójka jedzenie kulinaria KULTURA KULTURA Piotr Kędziorek Wigilia
Grzegorz Łapanowski i świąteczna kuchnia Kucharz, autor książek i programów kulinarnych i twórca fundacji "Szkoła na Widelcu" odwiedził Czwórkę, by opowiedzieć o bożonarodzeniowych tradycjach. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka gotowanie Grzegorz Łapanowski Kamil Jasieński kulinaria
"Gwiezdne wojny". Niech moc i moda będą z nami! Dawno temu w odległej galaktyce rozpoczęła się nowa era w historii mody. W audycji przyjrzeliśmy się kostiumom z "Gwiezdnych wojen". Zobacz więcej na temat: Czwórka fantasy gwiezdne wojny moda science-fiction trendy
Wigilia wege Pierogi, grzyby, bigos, barszcz z uszkami czy ciasta - wszystkie te świąteczne potrawy można przygotować bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka Kaja Zemła kuchnia wegetariańska kulinaria Patryk Kuniszewicz święta